Beyler, cumartesi günü makineyi ilk bakımı için (500km) servise götürdüm.
Gittiğim servis ve buradaki ustanın(!) genel durumunu özet geçiyorum; siz çıkarım yapın artık..
* Saat 10:15'te servisin kapısındaydım. Henüz açılmamıştı. Yandaki bakkal beni görünce ustayı aradı, banada "15dk'ya gelir" dedi. Usta geldiğinde saat 11:07'ydi.
* Neyse, içeriden motorlar çıkarıldı, mekan hazırlandı. Kendi kendime şimdi başlar işlemlere diye düşünürken ustamız bir keyif cigarası yaktı.
* Saat 11.30 gibi bizim motor sehpaya alındı. Bu arada egzosttan gelen sesten bahsettim. Eline bir kauçuk çekiç alıp egzosta 1-2 vurdu. Sonra motoru çalıştırıp boş viteste biraz gaz verdi. "Yok ses gelmiyor" dedi. Ben "Ama hareket halindeyken geliyor zaten, böyle duyulmuyor" deyincede artçı ayaklığındandır o dedi. Ee, bi deneseydin duymak için dedim. Ben motor denemem pek dedi. Zaten kesin, artçı ayaklığından o ses diye diretti.
* Bakım olarak motorun yalnızca yağını değiştirdi. Ne bir vidası kontrol edildi, ne hava filtresi, ne zincir gerginliği..
* Benim söylememle zincir yağlandı. Gerginliği kontrol edildi.
* Ön frenin tutmamasından şikayetçiydim; ona bir bakarmısın ustam(!) dedim. Ön tekerleği eliyle çevirip frene bastı 1-2 kere. Tamam bu tutuyor dedi. Ben diretince, en son bir deneriz dedi. Denedikten sonrada "fren tutuyor ama çok sağlam tutmuyor. biraz böyle bin bakalım, alışır o.." şeklinde dahiyane bir çözüm sundu. Yine sesimi çıkarmadım.
* Türkiyenin en iyi lastik markasının japonyada üretilen (oha) IRC olduğunu iddia etti. Motorumdaki Michelin lastikleri gördükten sonra "bunlara bu kadar para vermeye gerek yok. Bunlar sana kaydırmama garantisi verdi mi? Veremez! Ama ben IRC'ye yağmurda çamurda bile kaymama garantisi veriyorum!" dedi.. Hafif tebessüm ettim.
* Yağ olarak PO'nun 15-40 motosiklet yağını kullandı. Birtek o noktayı 'iyi' buldum.
* Ama yağı koyarkende "Castrol, Mobil, Shell falan.. O yağlar hep yanıcı yağ. Motora koydun mu yanar, bir kısmı gider. Honda CBF 150'lerde hep yanıyor castroller, mobiller. Ama bu yağ yanmıyor. Çok iyi kaliteli yağ bu" dedi. CBF150'lerdeki yağ yakma probleminin sebebini de böylece öğrenmiş olduk. Yıllardır sorunu motor yapısında arayan bizler boşuna çabalamışız, adam çözmüş olayı! Bunu CBF150'ci arkadaşlara duyurucam ilk fırsatta!
* Ben konuşmamızda bazı arkadaşların lastikte hava eksilmesi yaşadığını söylemiştim. Lastiklerin hava eksiltmesinin sebebi betonun lastikteki havayı çekmesiymiş. Haftada bir 5-6 psi çekermiş beton. Tüm insanlık yüzyıllardır yanlış fizik bilgileriyle donatılmışta haberimiz yokmuş. Yoksa, 1-2psi'lik genleşme - büzüşme falan; bunlar hep hikaye. Olay betondaymış sizin anlayacağınız. Peki dedim ustam; nereye kadar çeker bu beton. Sıfırlamaz mı? Yada mesela orta sehpadaki motorun ön tekeri havadaysa onun nasıl havası eksilir, betonla temas olmadan? Verdiği cevaplarla aydınlandım: "24 psi'nin altına düşmez, orada durur. O lastiğin öz basıncıdır. (vuavv) Ayrıca betona değmesine gerek yok. Arasında az mesafe olsada havadan çeker" (vay arkadaş, fizik bilmek bu olsa gerek)
Daha anlatılacak çok şey var YETKİLİ SERVİS macerama dair. Salcano merkeze mail da attım konuyla ilgili. Eğer tatmin edici bir dönüş yapmazlarsa servisi ve ustayıda burada ifşa edeceğim. Ben bir hata yaptım, 2 saatimi hiç ettim; siz etmeyin diyeceğim..
Bakalım, şimdilik bekliyorum.