- Motosikleti
- 2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
2016 yılında 25.000 TL'ye sıfır MT-07 aldım. Birkaç yıl kullandıktan sonra satıp, üzerine para ekleyip FJR 1300 alma hayalim varsı, onun da fiyatı 70.000 TL.
Bugün aradaki fark olan 45.000 TL parayı denkleştirdim. Fakat bayiye gidip almaya kalkınca nahoş sürprizler ile karşılaşıyorum: FJR 1300'ün güncel fiyatı kur değişikliği, vergi, yeni vergi, daha yeni vergi gibi sebeplerle 194.000 TL olmuş. Bu arada da MT-07'nin sıfır fiyat 64.700 TL olmuş. Demek oluyor ki 45.000 TL olan fark 120.000 TL olmuş.
Finans, ekonomi yahut iktisat konusunda hayli bilgisi olan arkadaşlarımız var ise; bu konuda beni yönlendirmelerini istirham ederim. Faktörleri nelerdir, alırken veya satarken katsayılar nedir? 25K'ya aldığım motoru şu an sıfırı 64K iken kaç paraya satmalıyım, bayi FJR'yi kaç paraya satmalı, devlet ne kadar vergi almalı ve taygır eksos taktırırsam kızlar bana bakar mı?
Piyasa, bir iki tane ilana bağlı olarak gelişen bir hadise değil belli ki. Yüzlerce değişkene bağlı gelişmelere bu onunun tahsilli uzmanları dahi tevazuyla önerilerde bulunurken bu kadar yıpratıcı ve kasaptaki ciğere sövercesine sözler etmemekte büyük yarar görüyorum. "Almayacaksın malını, açlıktan geberecek" gibi bir kişisel tatminden ziyade gidip sıfır ürün alarak havayı atmak daha kabul edilir olur. Aksi halde doblocu enişte ile ehonomik saatler sohbeti ötesine geçmez konu.
Ülke sakinleri olarak "fakirleşiyoruz" derken kasıt tam da buydu.
Piyasa ve ekonomik koşullar çok karışık, ama ben satıyor olsam şunları yapardım.
1. Önce 2016'da verdiğim 25.000'in bugünkü karşılığına bakardım: ~= 41.700 yapıyor. (TCMB Enflasyon hesaplayıcı sonucu 2016-Haziran -> 2020-Haziran) (Şu anki sıfır fiyatı enflasyon üzerinde bir artış göstermiş; sebebi fiyatın dövize endeksli olması ve bizim enflasyon oranlarının yalan dolan olması...)
2. Sonra yıla göre yıpranma payı düşerdim; ilk yıl %10, sonraki yıllar %5. 41.700 x 0.9(2017) x 0.95(2018) x 0.95 (2019) x 0.95 (2020) ~= 32.200 yapıyor. Sıfırına göre bayağı aşağıda kalıyor. (Ancak 2018'de kasa değiştirdi, güncellemeler oldu, bunu da hesaba katmak gerekir...)
3. Piyasadaki fiyatlara bakardım. Yukarıda hesapladığımın altında kalmayan ama piyasada rekabetçi ve müşteri bulacak bir fiyattan verirdim. (Hiç piyasasına bakmadan, sadece şu anki sıfır fiyatına göre gitseniz 1. maddedeki 41.700'den bile koysanız olabilir gibi görünüyor...)
Not: Yukarıdakileri hiç piyasa fiyatına bakmadan yazdım - piyasa ne o çok önemli...
Son düzenleme: