Rodaj

Rodaj nasıl yapılmalıdır?

• Kullanılan toplam oy
    530
cinedev' Alıntı:
Insanlarin anlama yetenegi konusunda yorum yapmadan once rodajin ne oldugunu tam olarak ogrenirseniz daha faydali olur herkes icin.
Rodaj demek motorun belli bir kilometreyi bitirmesi demek degildir.
Motor o belli kilometreyi farkli hizlarda ve devirlerde tamamlamalidir ki rodaj olsun. yoksa sabit hizda sabit devirde viteste o sekilde tamamlarsa sadece o hizin o devrin rodajini yapmis gibi olursunuz. Ve cok da kotu bir rodaj yapmis olursunuz.

eline sağlık :rendeer:

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
motorun dengeli bişekilde alıştırılması,mekanik aksam uyumu için yol yapması,değişik yol ve hız koşullarında belirlenen limitleri aşmadan kullanılması gerekir.sen sabit koşulda motoru çalıştırarak enfazla motoru alıştırırsın.geri kalan debriyaj fren amortisör aksamı ne olucak.ayrıca dediğin koşulda çalıştırman halinde fazla zaman geçmez motoru yakarsın.hadi su soğutmalı olsa gene birazdaha dayanır ama hava soğutmalıysa vay haline

bu çok tehlikeli bir durum olur. zira motor rodajı sadece motorun calışması ile ilgili olmaz. eger uzun süre bu şekilde gaz verirsen piston ve diger motor içi ekipman senin tabirinle rodaj bitmeden dagılır. ne olacagını kestirmek zor. rodaj motorun alıştırılmasıdır. böyle rodaj olmaz

Her konuda söylicek bişey bulup son noktayı koyan arkadaşlara hasta oluyorum.cinedev arkadaşım daha önce kaçdefa rodaj yaptın?Bir motorun rodajının kötü yada iyi yapıldıgını nasıl anlarsın.ikinci el motor alacak arkadaşlar almadan önce sana getirsinler motorlarını bir bak sen kaç devirde kaç kilometre yapılmış,redline da fazla gidilmiş mi oldu olcak beygirgücünü felanda söylersin bir tur binmeyle hem dinamometreye sokmayada gerek kalmaz.

arkadaşlar üstteki mesaj cinedev e hitabendi.ayrıca ben sadece motor rodajından bahsediyorum.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
arkadaşlar birşeyi gözden kaçırıyoruz rodaj istenen makinelerin istenilen kilometreleri için yol koşulları ve yükte önemlidir... tekerlek yükte olmadığından motor normal koşullardan çok daha rahat çalışacağından rodaj tam yapılmış olmaz zaten adı rodaj olmaz...

Valla arkadasim ikimizin de yazdiklari ortada. Ben sana killik olsun diye yazmiyorum. Olmasi gerekeni gostermeye calisiyoum. Hemen karsi fikirlere camur atmayalim lutfen. Demek ki dogruyu da soyleyemeyecegiz burada. Sen bu sekilde rodaj yaparim diyorsan buyur yolun acik olsun. Denemenin sonuclarini da bize gonderirsen memnun olurum.

atgm' Alıntı:
Her konuda söylicek bişey bulup son noktayı koyan arkadaşlara hasta oluyorum.cinedev arkadaşım daha önce kaçdefa rodaj yaptın?Bir motorun rodajının kötü yada iyi yapıldıgını nasıl anlarsın.ikinci el motor alacak arkadaşlar almadan önce sana getirsinler motorlarını bir bak sen kaç devirde kaç kilometre yapılmış,redline da fazla gidilmiş mi oldu olcak beygirgücünü felanda söylersin bir tur binmeyle hem dinamometreye sokmayada gerek kalmaz.

arkadaşlar üstteki mesaj cinedev e hitabendi.ayrıca ben sadece motor rodajından bahsediyorum.

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Motosikletin rodajı sadece onun motorunu 1000 km çalıştırmakla olmaz.

Amortisörler, lastik, şanzımanın değişik vites dişlileri, kavrama ve fren hidrolik ekipmanları gibi motosikletin parçalrının da çalışıp uygun şekle gelmesi gerekli.

Ha birde sürücünün rodajı var ki aslında en önemli mesele bu. Seninde motoruna alışman, tepki ve limitlerini öğrenmen, kısaca motorunla kavraşman için bir süreye ihtiyacın var

Ertuğrul_Öz' Alıntı:
Motosikletin rodajı sadece onun motorunu 1000 km çalıştırmakla olmaz.

Amortisörler, lastik, şanzımanın değişik vites dişlileri, kavrama ve fren hidrolik ekipmanları gibi motosikletin parçalrının da çalışıp uygun şekle gelmesi gerekli.

Ha birde sürücünün rodajı var ki aslında en önemli mesele bu. Seninde motoruna alışman, tepki ve limitlerini öğrenmen, kısaca motorunla kavraşman için bir süreye ihtiyacın var

::plus1:: ::plus1::

Koşu bandında koşan bir insan mı daha çok enerji harcar yoksa dağ bayır bol oksijenli yerde koşan insan mı? Bilmem anlatabildim mi? En ufak bir rampa çıkarken bile motorun pistonlarına ve yataklarına ayrı bir basınç uygulanır. Sen durduk yerde yalnızca arka tekeri döndürürek rodajını tamamlarsan ancak benzin harcamış olursun. Bence....

tablo rodaj süresince tavsiye edilen maksimum motor devrini gösterir
0-800 km 4.000 r/min(rpm)
800-1600 km 6.000 r/min(rpm) şimdi bu tabloya göre devir saatimizin olması gerekir. devir saati yoksa ne yapacagız

arkadaşlar,

rodaj konusunda çok bilgilendim. teşekkürler. özellikle Ertuğrul Öz'ün bahsettiği "sürücünün rodajı" ifadesini ilk defa okudum. çok güldüm.. ve çok mantıklı buldum. doğru söylüyor.

rodaj konusunda gerekli cevaplar verilmiş. atgm nin ileri sürdüğü fikir ile sadece motor kendi rahatlığı içinde açılmış olur. ancak, yukarıda bahsedildiği gibi gerçek anlamda bir rodaj yapılmamış olur. gerçek anlamda bir rodaj için, km'ler gidilerek aşıldıkça:

motor kendi içinde açılır, motosiklet parçaları birbirine uyum sağlar, sürücü motosiklete uyum sağlar.

aslında ben atgm nin fikrini şöyle düşünmüştüm. özellikle vitesli motosikletlerin ilk zamanlarında daha önceden hiç vitesli motor kullanmamış bir kimse, atgm nin belirttiği gibi motorun arka tekerini askıya alır (biliyorsunuz bunun için aparatlar var) arka teker serbest dönerken vites, debriyaj, fren, sinyal.. vb. denemeleri sanal olarak yapabilir. bu uygulamalarda eş-zamanlılık kazanabilir. sonra yavaş yavaş motoru sürerek bu uygulamaları yapabilir... diye düşünmüştüm.

atgm; bu fikir bu işe yarar dostum.. üzülmeyin.. ben sizi destekliyorum. ancak, yukarıda arkadaşların yazdığı gibi.. gerçek anlamda bir rodaj olamaz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
sizin için en iyi rodaj yöntemi anladığım kadarıyla bir sürücü tutmaktan geçecek.

Gazeteye ilan verin cebinede 1000-2000 km lik para koyun o sizin yerinize yapsın!!!!!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar