Rodaj

Rodaj nasıl yapılmalıdır?

• Kullanılan toplam oy
    530
tamamda dayından bizene (yanlış anlama bu bi hakaret değil sadece sitem...) ona bakarsan bende otomotiv 1. sınıf öğrencisiyim ama her kafadan bi ses cıkıyo hocalarıma soruyorum kimi teknoloji ilerledi bunlara gerek yok diyo kimide mutlaka yapcan diyo tabi dayında benzerini söylüyo... ama dayının ucak üstündeki uzmanlığıyla(Uçak motoru konusunda onun üzerine yoktur) bunların ne alakası var anlayamadım.....

Rodaj konusunda kullanma kılavuzuna başvurun !

Ama yavaş baş vurunki başınız acımasın :queen:

boy

@conix
ama dayının ucak üstündeki uzmanlığıyla(Uçak motoru konusunda onun üzerine yoktur) bunların ne alakası var anlayamadım.....
Büyüyünce veya okuldan mezun olunca anlarsın :bounce:

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH COK KOMİKSİN YAAAA DAYIN SANADA MOTOR TAKTI HERALDE... NEYSE CVP VERMENE GEREK YOK BÜYÜYÜNCE ANLARIM... UCAK MOTORU :queen:

bence motorunuzun kalitesine bağlıdır bu olay mesela eskiden japon malı motorlarım oldu ve hiçbirinde rodaj falan dinlemedim sıfır kmde aldığım gibi kökledim ve emsallerine göre daha güzel açıldı(bu arada tekrar söylüyorum bunlar benim şahsi fikrim) herkes soruyordu senin motor modifiyelimi diye :)ancak 2senedir çin malı motorlar kullanıyorum onlarda da aynı şeyi denedim rodaja inanmayan birisi olarak ancak gerek subap kesmesi gerekse yağ sızdırması ,conta patlatması vida gevşemesi gibi biçok sorunla karşılaştım benim tavsiyem çin mallarında biraz daha özenli kullanmanız fazla yüksek devirli kullanmaktan kaçınınız we ilk teslim aldığınız andan itibaren gerekirse hemen tekrar servise bakıma götürüp motoru baştan aşağı elden geçirtin rodaj süresincede bunu yapın ;)

Arkadaşlar ben ilk defa rodaj diye bi şey duydum.çünkü daha motorum yok.Ama hyosun gt250r de karar kıldım. tatilde alıcam ALLAH nasip ederse.Acaba alırken bunları söylüyorlar mı?(1000 km 4000 deviri geçme)Bi de kullanırken önemli tavsiyeniz olabilir mi?Genelde ilk kullanımla ilgili forumların hepsini okudum ama bazı teknik bilgiler olduğundan anlamadım.yardım ederseniz sevinirim.Sağolun.

Bende Regal Raptor 250cc var. Anketin yönlendirmesine göre gittim kitapçığa tekrar baktım.
0-500 km de 50km/saaat'i
500-100 km de ise 70 km/saat2i gecme demiş.

Devir saati olmadığı için devire bakamıyorum (6000 deviri geçme demiş ama)
Ben 180 km deyim ve 90km'e degdirdim. Eyvahlar ola :-(

bazı durumlarda kullanıcı el kitabı yanıltabiliyor örneğin ilk 500km boyunca saatte 50 km hızı geçme diye yazıyor bence yanlış daha dorusu eksik biligi tamam 50 km geçilmeyebilir ancak sürekli aynı vitesde 50km sabit hızla gidilmez sürekli vites değiştirip yavaşlayıp hızlanılmalıdır.

boy

@infrared
Bende Regal Raptor 250cc var. Anketin yönlendirmesine göre gittim kitapçığa tekrar baktım.
0-500 km de 50km/saaat'i
500-100 km de ise 70 km/saat2i gecme demiş.
Devir saati olmadığı için devire bakamıyorum (6000 deviri geçme demiş ama)
Ben 180 km deyim ve 90km'e degdirdim. Eyvahlar ola :-(

@fromalanya
bazı durumlarda kullanıcı el kitabı yanıltabiliyor örneğin ilk 500km boyunca saatte 50 km hızı geçme diye yazıyor bence yanlış daha dorusu eksik biligi tamam 50 km geçilmeyebilir ancak sürekli aynı vitesde 50km sabit hızla gidilmez sürekli vites değiştirip yavaşlayıp hızlanılmalıdır.

50 km/h hızı geçme ne demek? Bu durumda birinci viteste devri dibine dayayıp 45 km/h ile giderseniz de sağlıklı rodaj yapmış mı oluyorsunuz? Arkadaşlar bu işin tek parametresi motor sıcaklığıdır. Motordan anlamayanlar şu devri geçme, bu hızı geçme deyip dururlar. Bilinçsizce söylenen "Şu devri geçme, bu hızı geçme" demekteki esas amaç motoru belli bir sıcaklıktan daha yukarıdaki bir sıcaklıkta kullanmamak anlamına gelir. Motor gereğinden fazla ısınırsa, sürtünmeden dolayı aşırı sıcak motordan daha büyük ve fazla parçacık kopartacağı için motor yataklarında aşınmalar olur. Ayrıca sabit devirde yapılan bir rodaj en kötü rodajdır. Motora arada sırada (sıcaklığı da kontrol ederek) yüklenmeniz gerekir. Motor sıcaklığı sabit kalıyorsa istediğiniz devire ve hıza çıkabilirsiniz. "Artık rodaj gerekmiyor" diye bir düşünce de tamamen yanlıştır. Makine mühendisleri bilirler, mekanik olan herşeyin alışma süresine ihtiyacı vardır. Teknolojik gelişmeler sadece bu süreyi kısaltır, yok etmez.

motor yeni ısındıgı için yataklara bence tetbirli kullanmak lazım.

boy' Alıntı:
@infrared

@fromalanya

50 km/h hızı geçme ne demek? Bu durumda birinci viteste devri dibine dayayıp 45 km/h ile giderseniz de sağlıklı rodaj yapmış mı oluyorsunuz? Arkadaşlar bu işin tek parametresi motor sıcaklığıdır. Motordan anlamayanlar şu devri geçme, bu hızı geçme deyip dururlar. Bilinçsizce söylenen "Şu devri geçme, bu hızı geçme" demekteki esas amaç motoru belli bir sıcaklıktan daha yukarıdaki bir sıcaklıkta kullanmamak anlamına gelir. Motor gereğinden fazla ısınırsa, sürtünmeden dolayı aşırı sıcak motordan daha büyük ve fazla parçacık kopartacağı için motor yataklarında aşınmalar olur. Ayrıca sabit devirde yapılan bir rodaj en kötü rodajdır. Motora arada sırada (sıcaklığı da kontrol ederek) yüklenmeniz gerekir. Motor sıcaklığı sabit kalıyorsa istediğiniz devire ve hıza çıkabilirsiniz. "Artık rodaj gerekmiyor" diye bir düşünce de tamamen yanlıştır. Makine mühendisleri bilirler, mekanik olan herşeyin alışma süresine ihtiyacı vardır. Teknolojik gelişmeler sadece bu süreyi kısaltır, yok etmez.
sanırım ne demek istediğimi yanlış anlamışsın bende 1.viteste yada 5.viteste sürekli sabit hızda gidiniz diye bişey yazmadım 50 km yazıyorsa el kitabında o 50 km yı bütün vitesleri deneyerek hızlanıp yavaslamayı kastettim motorun sabit parçalarından tut hareketli parçalarına kadar bu olay çok önemlidir sürekli vites değiştirmekte ki amaç ise şanzımandaki dişlilerin ve vites aralıklarının motora alışmasıdır ve 50 km olayı bi örnekti motor sıcaklığının en önemli kısım olduğunda da hemfikiriz ;)

en doğrusu tabiki üreticinin tavsiye ettiği rodaj biçimidir ama kanımca bu anket insanların üretici ile müşteri ilişkisi arasındaki iletişim biçimini ortaya koyacaktır...

conix' Alıntı:
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH COK KOMİKSİN YAAAA DAYIN SANADA MOTOR TAKTI HERALDE... NEYSE CVP VERMENE GEREK YOK BÜYÜYÜNCE ANLARIM... UCAK MOTORU :queen:

İnsanlar "mantıklı cevap veremeyecek duruma geldiklerinde", saldırma yöntemine kayarlar....

Bence tecrübesi olana saygı duyun...Yaşınızın gerektirdiği gibi konuşun...Yoksa o motor gelir döner başka yere monte olur...:wiinkk::queen:

Dostlar bu rodaj olayını çok büyütüyoruz.Yurtdışındaki motosiklet kullanıcıları bizim kullandığımız limit gitme,rodaj gibi terimlere epey yabancılar.Nedeni ise
1-Bizden daha bilinçli olduklarından motor kullanımları çok daha ''Temiz''.Zaten(boy un da bahsettiği gibi) fizik normlarını zorlamamaları gerektiğini biliyorlar,yeni motor aldım dur bağırtayım,bi son hıza çıkayım açılır!,yok çalılşmıyo servise ne gerek var bi vurdurum(bu terime hastayım:queen: ) gibi mevzulara bulaşmıyorlar.
2-Bir arkadaş da bahsetmiş;özellikle Çin motorları daha hassas olduklarından bu tip zorlamalara dayanamayabiliyorlar.Çin malı motorlar Avrupa'da da var,ama emin olun Türkiye'ye göre çok daha kalıplı standartlar içerisinde üretiliyorlar.Bunun sonucunda da bizim motorlarımızla tecrübe ettiklerimizi yurtdışında insanlar '50 model motorla yaşamıyorlar.
En iyi rodaj ''manufacturer's advice'',yok bilmemne's manual yazan,motorla beraber gelen kitapçığı bir güzel uygulayarak;gerek fiziki gerek trafik kurallarına uymakla yapılır.Ondan sonra da endişe edilecek birşey kalmaz,döküleceği bozulacağı varsa elinizden fazla birşey gelmez,aman rodajda falan diye de motor zevkimize limon sıkılmaz:rendeer:

boy

31.05.2006 tarihinde eşimin kullanması, motora alışması için ona bir Honda CBR125R aldım. 03.06.2006 tarihinde de bu motorla İstanbul-Çanakkale, Çanakkale-İstanbul yolculuğu yaptık. Daha yeni ve rodajı tamamlanmamış motor ile dip gaz gidip, dip gaz geldik. Giderken 135 kg yükle (ben 70 kg, eşim 50 kg, çanta 15 kg) rampalara ancak 80-90 km/h süratle tırmanabilen makina, dönüşte rampalara 100-110 km/h süratle tırmandı. Aletin gidişinde ve sesinde değişme oldu. Ne belli bir devirle, ne de belli bir süratle sınırlı kaldım. Sadece yolculuk boyunca gözüm hep motor sıcaklığı ibresindeydi. Tam gaz giderken motor gayet stabil bir sıcaklık sergilediğinden motoru tam performans kullanmayı hiç kesmedim. Otobanda bile ortalama 110-130 km/h ile seyir ettik. Tabi bu kadar kısa sürede 1000 km bakımına giren bir CBR125R var mıdır bilmiyorum. Servise götürdüğümde adamlar çok şaşırdı, "abi daha motoru 2 gün önce aldın, 1000 km yi ne çabuk devirdin?" dediler. Şu bir gerçek ki, şehirler arası yolculukta rodaj çok daha sağlıklı şekilde gerçekleşiyor. Trafikte motor sıcaklığı stabil olmadığından, kullanırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.

Gezi hakkında kısa yazı ve fotolara aşağıdaki linkten erişebilirsiniz...

Rodajdaki CBR125R ile İstanbul-Çanakkale Gezisi

boy' Alıntı:
31.05.2006 tarihinde eşimin kullanması, motora alışması için ona bir Honda CBR125R aldım. 03.06.2006 tarihinde de bu motorla İstanbul-Çanakkale, Çanakkale-İstanbul yolculuğu yaptık. Daha yeni ve rodajı tamamlanmamış motor ile dip gaz gidip, dip gaz geldik. Giderken 135 kg yükle (ben 70 kg, eşim 50 kg, çanta 15 kg) rampalara ancak 80-90 km/h süratle tırmanabilen makina, dönüşte rampalara 100-110 km/h süratle tırmandı. Aletin gidişinde ve sesinde değişme oldu. Ne belli bir devirle, ne de belli bir süratle sınırlı kaldım. Sadece yolculuk boyunca gözüm hep motor sıcaklığı ibresindeydi. Tam gaz giderken motor gayet stabil bir sıcaklık sergilediğinden motoru tam performans kullanmayı hiç kesmedim. Otobanda bile ortalama 110-130 km/h ile seyir ettik. Tabi bu kadar kısa sürede 1000 km bakımına giren bir CBR125R var mıdır bilmiyorum. Servise götürdüğümde adamlar çok şaşırdı, "abi daha motoru 2 gün önce aldın, 1000 km yi ne çabuk devirdin?" dediler. Şu bir gerçek ki, şehirler arası yolculukta rodaj çok daha sağlıklı şekilde gerçekleşiyor. Trafikte motor sıcaklığı stabil olmadığından, kullanırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.

Gezi hakkında kısa yazı ve fotolara aşağıdaki linkten erişebilirsiniz...

Rodajdaki CBR125R ile İstanbul-Çanakkale Gezisi

Dostum güzel bir rodaj hikayesi yazmışsın. Herseyi çürüttün. Kullanım kitapçıklarında falan artçı alma, yokuş çıkma 70-80'i gecme falan diyor. Masallah butun tabulari yerle bir etmissin. Bir de sifreli konusuyorsun. FREAK dostumun gorusu ile birebir opusuyor desek yeridir.

fazla detaylara girmeden konusucam bence dewirli kullanmak en ii rodajdır

ilk 1000 km'ye kadar basma parçalar alışsın,ondan son bas basabildiğin kadar.tek rakibin thy

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar