Rodaj

Rodaj nasıl yapılmalıdır?

• Kullanılan toplam oy
    530
Başlığı görünce dedim gitti bizim motorlar :) boy abime teşekkürlerimi sunuyorum tabii muzo abimede :) bide kursattekine ona niye diyorsanız bu bilgiye başkası ulaşıp danışmadan yapmaya çalışırda motorunun içine etmesini azda olsa önlemiş oldu :)

Herhalde bu konuda en fazla yazıyı ben yazmışımdır. Vermiş olduğunuz siteye hızlıca bir göz attım. Rodajın en iyi pistte yapıldığı kısmı okudum detaylı olarak. Ben üreticilerin tavsiye ettiği rodajın motora zarar gelme olasılığını azaltmak için olduğunu söylemiştim. Çünkü bu kitapçıklar yeni bir motor sahibi olan insanın konu hakkında bilgisiz olduğu varsayılarak hazırlanıyor. Motoru iyi şekilde nasıl rodaj yapacağınız konusunda şimdiye kadar anlattıklarımın doğru olduğunu aşağıdaki yazıyı okuyunca daha iyi anlayabilirsiniz. Adamların dediği şey şu; "motoru zorlayın ama sıcaklığı da hep kontrol edin". Yani benim rodaj konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şey dediğim sıcaklık olduğu.

On the Racetrack

Warm the engine up completely:

Do one easy lap to warm up your tires. Pit, turn off the bike & check for leaks or any safety problems. Take a normal 15 minute practice session and check the water temperature occasionally. The racetrack is the perfect environment to break in an engine !! The combination of acceleration and deceleration is just the ticket for sealing the rings.

Ancak Kürşat arkadaşım, ne olursa olsun mekanik olan herşeyin bir alışma süresi vardır. Teknoloji ne kadar gelişse de, yataklar arası boşluk mikron boyutunda da olsa belli bir alışma süresi var. Bu alışma süresinin kişinin motora alışması ile uzaktan yakından ilgisi yok.

::gleam::::plus1::::plus1::::plus1::::plus1::

:cat::cat::cat: çok doğru............

Son düzenleme:
radyo kontrollü 1:10 - 1:8 yakıtla çalışan arabalarda kullanılan 2 zamanlı motorların rodajını sormuştum bu işi yıllardır yapan bir arkadaşa; devrin sürekli artırılp bırakılması şeklinde olduğunu söylemişti ve neredeyse en yüksek devre kadar çıkarıyorlardı. bu örneği vermemin sebebi bu çok küçük motorların çok kısa ömürlü oluşları, aşınmaya çok müsait olmaları, çok performanslı olmaları olmalarından dolayı rodajın etkilerinin çok çabuk görülebilmesinden, mesela rodajı yapılmamış aynı motor çok kötü performans veriyor ya da yanlış yapılmış rodaj hemen farkediliyor. performansı hakkında dip not: 1cc ye 1 beygir gibi düşünün :) yakıt olarak nitrometan(ya da onun gibi bişi) kullanılıyor.

Arkadaslar benim bir sorum olacak rodaj suresinin uzunlugu yada kısalıgı onemlimi yani ben normalde cok km yapmayan bir kisiyim sdece fırsat bulabilirsem hafta sonu kullanıyorum motosikleti diyelimki ilk 500 km yada 1000 km yi ben kurallara uyarak 1 ayda tamamladım bu diyelim 2 gunde tamamlanmıs olsaydı dahamı iyi olurdu. motosikletim x8 250

Hyr iyi olmazdı zamanla ve motorunu ısıtarak rodajı tamamlaman senin için daha iyi olur :cat:

yani peyder pey kullanmak daha iyi diyorsun anladıgım kadarıyla hocam

selam ben birşey sorcaktım sıfır motosiklet alıp orjınal lastık boyutu 100 iken 130luk teker takıp rodaj yapmak zararlımıdır

Motosikleti
ϸεџꬶεѻҭ ӽϸ ꜯꝏ ꬶҭ
selam ben birşey sorcaktım sıfır motosiklet alıp orjınal lastık boyutu 100 iken 130luk teker takıp rodaj yapmak zararlımıdır

Arkadaş zararlı olduğunu söylemiş aslında ama ek bir bilgi, lastiğin yere daha fazla temas edeceği için motor daha fazla zorlanacaktır. Bu da motora ek bir yük binmesi demek. Bu yüzden zararlı işte. Fabrika standartlarında kullanmak en mantıklısı her zaman.

0 km motora kalın lastık taktım ve rodaj ıle ılgılı sadece 500kmye kadar daha fazla ozen gosterın dıo kıtapta baska bısı yoq

Rodajın hikaye olduğunu ispatlayanlar var ; gerçek olduğunu ispatlayanlar da var. :cyclopsan

Hangisini yapmak gerekir bilmem... :silent:

baya bilgi edindik
demkki fazla yüklenmicen ilk zamanlar
adam akıllı kullanıp bakımını zamanında yapacan o kadarr

Arkadaşlar bnmde bir sorum olacak 50cc 0km bir motor için rodaj kac km dir ? bilenvarsa yorumlarınızı bekliyorum saygılar

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Artçı olmaması tavsiyedir.

Rodaj hikaye değil ama, kullanma kılavuzunda yazdığı kadar ciddi değil belirli bir deviri geçmeme konusu. 0km motoru çevreyoluna çıktığım için ilk 10km 8bin devirde kullandım sorun olmadı. 800km'ye gelen motorum gayet performanslı hemde ekonomik. Bir gerçek var ki sürekli artan azalan devirli sürüş çok iyi ve çabuk bir rodaj dönemi geçirmenizi sağlıyor. 5000 deviri geçmeyin diyolarsa 4500 ile 5500 devir arasında sürekli hızlanıp gaz kesin mesela.

Selamün aleyküm herkese,motorumu 3 gün önce satın aldım.Motorum Kanuni GV170 modeli,suan 210 km'de Motorla 2 kere yüksek hıza çıkmaya çalıştım.Bunun nedeni bir arkadaşımın düşük devirde kullanırsan motor sağır olur demesi.Sizce motorun rodajı bitmeden hız yapmam motora zarar vermişmidir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar