Rodaj

Rodaj nasıl yapılmalıdır?

• Kullanılan toplam oy
    530
peki, ne kadar cok zorlarsan motorun ona alışır soylentisi dogru mudur?
devri sanirim yuksek kullaniyorum, birinci ve ikinci vites 6bin digerlerini 7binde atiyorum. (genelde)

sonuc olarak performansi nasil etkiler bu durum?

daha once konusulmuştur muhakkak, ancak bulamadim kusura bakmayin.

Rodojı motorun kullanılım kulavuzunda verilen bilgilerle değerle atlattıktan sonra yüksek devirlere çıkartmak gerekir mi düşük devirlerde çok km yapmak motoru sağar yapar mı
Başlangıç olarak racing düşündüğümden hız benim için 2. planda bu nedenle sıfır motorda özellikle racing de motorun açılması gibi terim var benim durumum göze alarak yorumlarınızı almak istiyorum..
motoru devirsiz ve süratsiz kullanmak kalıcı bir performans düşüklüğü yaratırmı ? yoksa zamanla seviyesi artırılarak kendi max. hp sine tork' una ulaşılabilirmiyim :silent:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
10 bine doğru açılıyor iyice
benim bisan 125lik
150lik zat gibi bağrıyor
ibre 120ye kadar vurdu :queen:

Şile'ye rodaj seyahati

17.12.2005 Cumartesi günü havanın güzel olduğunu görünce rodaj olayını bitirmeye karar verdim. Saat 14:00-15:00 suları (saate bakmayı unutmuşum) tam korumalı olarak motoruma atladım ve Şileye doğru gazı açtım. Çekmeköy civarında kilemotre 401 idi.400'ü ıskaladım diye düşündüm. Çekmeköy mevkiinden sonra yol oldukça boştu. Bir ara biraz zorladım 110 kmyi gördüm. Rodaj bitmediğinden 90'a indim. Bir ara bir rampada vites küçültmem gerekti. Ani bir hareketle debriyajı çekince gazı kesmediğimden CBR 125'im bana biraz kızdı ve bağırdı. "Özür dilerim bebeğim" diyerek gönlünü almaya çalıştım ve daha dikkatli kullanmaya özen gösterdim.

Riske girmeden ve sınırları zorlamadan Şileye kadar gittim. Aslında tek korkum köpeklerdi. Tam Şile girişinde bir kaç şehir köpeği denk geldi. Allah'tan hiç sallamadılar beni. Neyse Şile'de bir kahve buldum Saat 15:15 çay söyledim gazete okudum. İkinci çayı istedim fakat yeni çay çıkacakmış o yüzden çaycı ikinci çay için bekletti. Bu da 15:45 olarak planladığım hareket saatimi 16:00'a uzattı.

16:00'da çay ve ihtiyaç molamı bitirerek dönüşe geçtim. Giderken de oldukça etkili olan rüzgar daha da sert esmeye başlamıştı. Üstelik tam yandan esip beni zor durumlara düşürüyordu. Biraz daha yavaş seyretmeye başladım. Üstelik üşümeye de başlamıştım. Aslında amacım hava kararmadan İstanbul'a ulaşmaktı. Yol yine boş denecek durumdaydı. Sadece kamyonlar en sağdan ağır ağır yol alıyorlardı ve yolun bu kısımları çok bozulmuştu. Ben de genel olarak orta şeritleri tercih ettim. Rüzgar çok şiddetli esiyordu, çok gürültü oluyordu. Kulaklık kullanmanın iyi bir şey olacağını düşündüm. Çekmeköy mevkiine geldim. Km 501 olmuştu. 500'üde ıskalamıştım üstelik hemen hemen aynı yerde. Çekmeköyde hava kararmaya yüz tutmuştu ve aniden çok sıkışık bir trafik başladı. Gedizlerin önünden geçerken yağmur yağmaya başladı. Kazasız belasız Ümraniye'ye ulaştım ve CBR125'min rodajını tamamladım. Şu an 510 km.de.

Bugünkü havayı görünce dünü çok iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. :)

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
iyi etmişinm abi.belkide senenin hava düzgün olan son gününü iyi değerlendirmişin.rodaj 1000km mi?

cbr'ın rodaj süresini 1000 km diye biliyorum bi yanlışın olmasın gaffar?

Safrane arkadaşım
Yazdıkalrın çok doru ama ıskaladığın bir nokta var motorlarda yağ sekmanı kompresör sekmanı diye bişeyler daha var pistonların üzerine (yuvalarına takılır)
karterden anamil yani (krank) dediğimiz biyel koluna bağlı mil dönüş esnasında yağa çarparak yağı silindirin içine püskürtür bu püskürtülen yağ,yağ sekmanı vasıtasıyla fazla geleni önce kartere geri süzer kalan 00,05 nispetinde yağ silindirin içini yağlar komp.sekmanı da geri kalanını kartere iletir. sen fazla uzun olmasın diye kısa kesmişsin . aşınmalar buradan kaynaklanır . eğer rodaj esnasında fazla basılırsa motor sekman kırar yada aşındırır.

rodaj sifir motorlarda olur pistonlarin yerine alismasi motorun butun parcalarinin uyumlu calisabilmesi icin gecen sure bu surede motor rayina oturur we yanlis rodaj demek ise motonun daha kilometresi dolmadigi halde basilmasi demek aksi halde motonun yapabilecegi max. hiz duser iyi rodaj sonunda 250 cc lk tigerla 170 buldum arkadasim ayni motorla yanlis rodaj yuzunden 120 yi bulamiyo bildigim bu

ilnapoli, kitapçığında 500 diyor. Aldığım yerde de 500 demişlerdi. Biraz daha dikkatli kullanırım heralde. Ama artık 8000'i geçerim .

danger0 tamam abi fazer'ı alayım rodajı beraber yaparız. Havalar açtığında da bir yerlere kaçabiliriz. CBR125'de fena gitmiyor hehe :)

gaffar, kitapçıkta öyle diyorsa eğer doğrusunu yapmışsın. pazarbaşı honda bayisinde yeni cbr 125 alan birisine servis yetkilisi 1000 km olarak söylemişti benim aklımda o kalmıştı.

rodaj süresinde ne kadar benzin harcadın, yakıt tüketimi neydi? acaba rodaj sonrası tüketim azalacak mı, hiç hesapladın mı?

valla güzel yapmışın gaffar..tebrikler...
ben rodajı trafikte bitirdim valla:(
rodaj yapmak isteyen arkadaşlara örnek olabilir bu..

bu arada cbr125 depo fullamak toplam 20 ytl..aldığı km ise 200km..
bilginize..

Peril, depo kaç litre benzin alıyor? bu verdiğin değer şehir içi mi?

Çok güzel.Ben de rodajı o yolda yaptım.Rampa iniş ve çıkışları,uzun düzlükleri ile güzel bir istikamet Şile yolu.Rodaj bittikten sonrada Şile'den Ağva'ya giden virajlı yolu, özellikle lastik alışması ve sürekli değişen vites ve debriyaj için

ilnapoli ,

verdiğim değer,şehiriçidir..ama arada sahilde gazlamaları da düşün:))

Forumdan Uzaklaştırıldı
tebrik ederim hocam.......

ilnapoli' Alıntı:
gaffar, kitapçıkta öyle diyorsa eğer doğrusunu yapmışsın. pazarbaşı honda bayisinde yeni cbr 125 alan birisine servis yetkilisi 1000 km olarak söylemişti benim aklımda o kalmıştı.

rodaj süresinde ne kadar benzin harcadın, yakıt tüketimi neydi? acaba rodaj sonrası tüketim azalacak mı, hiç hesapladın mı?

İlnapoli 1000 km de bakımı var. Rodajla bu bakım olayı karışıyor olabilir.

Peril benzin soruna cevap vermiş ama ben de şöyle cevaplalayayım. Motoru ilk aldığım gün 24 YTL benzin koydum. Daha sonra da bir 20 YTL koymuştum. Şile'ye yola çıkmadan 20 YTLlik doldurayım dedim sonra vazgeçip 10 YTL lik benzin aldım ve şaşırdım çünkü depo neredeyse tam dolmuştu. Şimdi depoda yarım depo civarında benzin var. Toplam benzin masrafım 54 YTL ve hala yarım depo benzinim var, toplam aldığım yol 510 km. Rodajdaki hali bu. Yaklaşık olarak 44 YTL ile 510 km denebilir.

Peril'in verdiği bilgilere göre rodajdan sonra daha az yakması gerekiyor.

aslında rodajdan sonra makina açılıyor ve ister istemez hız yapıyorsun..mağlum yaptığın hıza göre benzinini idare edersin..

eğer normla süratlarda 40-60 civarında seyir edersen (ki istanbul trafiği anca bukadarını kaldırıyor) az yakıyor..Ancak bu hız +80 e çıkınca benzin daha çok yakıyor...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar