Rodaj ve İlerisi: Motosikletlerimizden neden memnun olamıyoruz ?

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Arkadaşlar selamlar;

Konu başlığı aslında gayet net bir soru da ihtiva ediyor, "Motosikletlerimizden neden memnun olamıyoruz ?" sorusu hepimiz için değil ama birçoğumuz için geçerli.
Forum içi konuşmalarımızda, gözlemecilerde, restoranlarda, aile arası konuşmalarımızda, iş-aşk-özel arkadaşlarımızla konuşmalarımızda, "Yok abi satıp büyüteceğim!" yada "Artık bana yetmiyor kanka ya" denildiğini bu kulaklar sayısız kere işitti, gözler okudu. Bir topluluğa gidildiğinde hele ki motosikletli bir başkası var ise silindir hacmi üzerinden dönen bir muhabbet var ki tam hastalık resmen... Yok ben daha çok yattım, yok ben daha hızlı gittim... Mezarlıklarda yatanlar da konuşabilseydi keşke..

Sonuç olarak sürekli motosiklet değiştiren hatta ve 10K kilometre olmadan satılan motosikletlerle dolu bir piyasa yaratmış olduk. Şöyle bir düşünce şekli olabilir mi ya ?;"Abi 20.000 kilometreden sonra daha satamazsın bu motoru.." sizce bu düşünce şekli mantıklı olabilir mi... Bakımları geçirilmemiş, haytalık edilmemiş makinalar mağaza fiyatının %25-30 hatta satış adedine göre oranlar biraz değişkenlik gösterse de sözde "DEĞER KAYBEDİYOR".

Yani bir motosikleti almadan satmayı düşünür hale evrildik. Halbuki ne olur yani bakımları geçmemiş, aksesuar eklenmiş, gönül bağı kurulmuş bir aletler için 10-20K kilometre nedir ki !?. Efendim birisi çıkar der ki "Servislerin hali ortada, yetkilisinde bile kalite yok bakımlı olsa ne yazar!?", be güzel abim/kardeşim sen de o zaman servisi iyi olan markalara bak yada servisini değiştir. Zaman-bütçe problemin olursa evet, artık şimdi ikinci el motosikletlere bak yada sat. Burada kötü hizmeti olan markalar ve servisler bas bas bağırılıyor zaten. Hatta gel foruma yaz, ben bunu bunu yaşadım diye. Burası Türkiye'nin en büyük motosiklet camiası, katıl paylaş. Kaldı ki her markada var bu değer kaybı mevzusu. Sebebine aşağıda değineceğim. Bir çok motosiklet için bu kilometreler ileri rodaj mesafeleri sadece. İnsanlar servis ücretinden kaçmak için kaç katını satarken zarar ediyor, inanılır gibi değil...

Bir diğer husus ise artık cıvıklaşan Youtuber içerik üreticileri. Bu otomobilde de olsa da otomobillere, daha fazla kullanım ömrü sunulduğundan(sözde) ne yazık ki motosiklet camiasında daha bir etkili.(Özellikle ağır bakımların otomobillere kıyasla daha erken kilometrelerde yapılması belki bir yerde o algıyı inşa ediyor) "Biz bağımsızız, bir tarafsızız, en şeffaf biziz..." safsataları ile motosikleti verenlere, emanet edenlere hatta kendi motosikletini çok seviyor diye Allah'ım, yerlere göklere sığdıramayanlardan gına geliyor, arkasındaki fikir yapısını, yola çıkış mantığını görenler için durum bu. Halbuki daha 100 kilometre çevirmeden tanıtım yapıyorlar işte sözde. Bir de kapılanlar var, reklamı yutanlar var. Bunlar ne yazık ki ilk motosikletini alan/alacak olan çocuklar oluyor. Görüntüsü alev alev motorların altında aslında kalitesiz, odun gibi tutmayan lastikli motosikletleri "Al al al al, çabuk al fiyatı artacak" denilerek sattırılıyor. İzliyoruz sonra "Parça bekliyorum, binemiyorum, üçüncü defa kırdım/patlattım, alçıya aldılar, çok iyi çocuktu..."

Arkadaşlar bu tip söylemlere hatta "büyü"ye diyelim, Benzersiz Satış Vaatleri denilir, en tarafsız sandığınız ne güzel bak ürünleri kullanmış ve tanıtıyor dediğiniz kişilerin size pazarladığı şeyler bunlar. Ki asıl konuya dönelim; Bu arkadaşlar sürekli motosikletleri "Bu en torklusu, bu en rahatı, bunda olmuş, şunun üstüne rakip tanımam" ifadelerle sizi manipüle ettiğini kaçırmayın. Motosikleti bu tiplere emanet edenleri düşünün en basitinden, öyle pasif ama etkili bir fayda sağlıyorlar ki izleyenler farkında olsa dahi bir anlığına kapılabiliyor bile. "Ey izleyenler, o seleye siz mi oturuyorsunuz, o sürüşü siz mi yapıyorsunuz !?" diye bir soru sorayım mesela. Bir motosiklete sahipseniz ve yine de bu elemanları izliyorsanız kendinizi teslim etmeye hazırlanıyorsunuz olabilirsiniz. Şehir içinde yüksek ve litrelik makineler kullanan, araziyle işi olmayıp ancak tamamiyle arazi donanımla, hatta ağırlığından sebep toprağa dahi girmemesi gereken, dönüş yarıçapı olmayan, piste göre dizayn edilmiş araçları kullananlar doldu ortalık. Neden peki, o motosiklet hakkında olumlu konuştu diye; Hatta belki o konuşan da "büyüye" kapıldı diye.

Adv. motosikletlerle yüksek hızlı viraj yapmayı marifet olarak pazarlayan soytarılarla doldu aynı zamanda. He bunu da "Bakın bakın ne yapıyorum" minvalinde pazarlayanlara sözüm. Para kazansın kazanmasın farketmez. Kusura bakmayın, SOYTARISINIZ. Şöyle bir örnek verelim, elinde telefonla otobanda +300 km/s yaparken video çeken otomobil sürücüsü birisini görseniz yada şeritlerle ayrılmış bir yolda en soldan sağa taşan ama +150/200 km/s hızla dönmeye çalışan ve bunu kaydedip "Viraj böyle alınır 💪😎" yazıp yayınlayan mahlukatlara, "Aptala bak, vuracak birisine alacak canını" dersiniz değil mi; Bunun motosiklet versiyonu nasıl olabilir ki başka zaten ? Motosiklette soytarılık sadece tek teker mi, lastik yakma mı zannediyordunuz !? Adamlar bunları yapıyor bir de "Bakın abi çok yetenekli, hmmm, evet çok marifetli motosikletmiş" diye size yayınlıyor. Halbuki pek motosikletle alakalı olmayan da durumlar ama neyse... Vaadedip kandıracak ya, sattıracak ya..

Kıssadan hisse; Reklamcılar size "kategorisinde en iyisi" etiketiyle ihtiyacınız olanın fazlasını söylese de "yeterli olanın" huzurundan hiç bahsetmez, bahsettirmez. "Yenisini sattıracak çünkü". İyinin duruma ve şartlara göre nasıl değiştiğinden bahsetmez kimse, bunu unutturmaya çalışıyorlar çünkü. Motosikletinizle aranızdaki bağı bir YouTuber'ın beğenisi değil, geçtiğiniz yollar ve yaşayacağınız deneyimler belirler. Satmak için değil, sürmek için alın. Pazarlamacılar size bir 'vaat' satmaya çalışsa da siz tecrübeyi, anıyı korumaya çalışın.

Bu sitemlerimi, medyaya olan yaklaşımımı zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Zor, iğneleyici ama benim açımdan rahatlatıcı bir yazıydı. Takip ettiğim bir yada iki kanal kaldı listemde onlar da tur-rehberlik-tecrübe kanalları ve şunu diyeyim; Rahatladım. Ne kadar gereksizmiş onca giden izleme zamanıma rağmen. Tavsiye ederim, azıcık arındırın zihninizi, etki altından uzaklaşın. Selametler.

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Youtube'da bana gına geldi daha geçen sene motora başlamış veletlerin motor tanıtımlarından ya da aldığı yeni motoru 1000 km sürmeden övenlerden. Pakistanlı ve Hintli ustalar yapmadığı sürece yine de eski motorların restorasyon videolarını izlemek hoşuma gidiyor. Sohbetsiz gezi videolarını da seviyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Triumph Trident 660
Youtube'da bana gına geldi daha geçen sene motora başlamış veletlerin motor tanıtımlarından ya da aldığı yeni motoru 1000 km sürmeden övenlerden. Pakistanlı ve Hintli ustalar yapmadığı sürece yine de eski motorların restorasyon videolarını izlemek hoşuma gidiyor. Sohbetsiz gezi videolarını da seviyorum.
Saliha özkan diye bir ablamız var çoğu insanın cesaret edemediği şekilde geziyor motorunu deviriyor ve yola devam ediyor geçen gün babam açmıs google tv de onu izliyor bu tarz motosiklet alalım bunlar daha güzel diyor ,çok büyük şehir ici benim icin mantıklı degil diyorum geçen korlasa bakmaya gittiğimizde tigerleri beğendi benim sevdiğim tarzlarada b*k görmüş gibi bakıyor 😂

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Saliha özkan diye bir ablamız var çoğu insanın cesaret edemediği şekilde geziyor motorunu deviriyor ve yola devam ediyor geçen gün babam açmıs google tv de onu izliyor bu tarz motosiklet alalım bunlar daha güzel diyor ,çok büyük şehir ici benim icin mantıklı degil diyorum geçen korlasa bakmaya gittiğimizde tigerleri beğendi benim sevdiğim tarzlarada b*k görmüş gibi bakıyor 😂
Transalp ve Tiger, Trident'e göre daha cüsseli oldukları için babana daha güvenli gelmiştir. :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport

Ya ben ne yapayim ? Hicbir bilimsel altyapisi olmayan , youtube videolari ve kisisel deneyimleri disinda sürüs hakkinda zerre bilgi sahibi olamamis coluk cocugun ortaya cikip , sacma sapan videolar cekip viraj anlatmalarini izlemek bana zulüm geliyor.

Ülkemizde motosiklet hic iyi bir yere gitmiyor. Sonumuz hayrolsun insallah.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Babana hak veriyorum, belki de yakın yaşlardayızdır, saygılarımı ilet ona.
Ama sen de haklısın, gençsin, çoğu gezeceğin şehir içi, ADV motorlar senin için bu yaşta gereksiz. Önce trident gibi motorlarla hevesini al 35 yaşından sonra bakarsın.

Saliha Özkan benim de karşıma çıkıyor ara sıra instagramda, kaskına kulak takıp şekil yapanlar gibi değil, sahiden çok güzel geziyor, onun gibi 3-5 tane var.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Ama sen de haklısın, gençsin, çoğu gezeceğin şehir içi, ADV motorlar senin için bu yaşta gereksiz. Önce trident gibi motorlarla hevesini al 35 yaşından sonra bakarsın.

Saliha Özkan benim de karşıma çıkıyor ara sıra instagramda, kaskına kulak takıp şekil yapanlar gibi değil, sahiden çok güzel geziyor, onun gibi 3-5 tane var.
Gezmenin hakkını veriyor çalısmak zorunda olmasam bu şekilde bir yaşantım olurdu, saygılar efenimm trident günden güne benden uzaklaşıyor gibi :p

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Gezmenin hakkını veriyor çalısmak zorunda olmasam bu şekilde bir yaşantım olurdu, saygılar efenimm trident günden güne benden uzaklaşıyor gibi :p
Dur daha gençsin. Senin yaşındayken bisikleti zar zor almıştım, hatta o zamanlar kredi kartına taksit mevzuları yaygın değildi de o zamanki işyerime yakın bir bisiklet mağazasından taksitle alabilmek için patronum peşin ödeyip 12 ay boyunca maaşımdan kesmişti de düzgün bir dağ bisikleti alabilmiştim.

İst adv. kanalının yöneticisi, kolpaçan kanalı, hatta kendisini efendi bulup beğendiğim erkin yeşil bile son 2 yılda 50 tane motosiklet değiştirdiler.
Hepsi önceki motorunu gömüp yenisini övüyorlar. İşin içinde para ( reklam geliri veya sponsorluk ) olunca bu tip davranışlar gayet normal. Bizler tüketici olarak kendi önlemimizi kendimiz almalıyız. Sonuçta motosiklet kişisel bir eşya. Herkes için farklı bir anlam ifade eder ve herkes için farklı duygular hissettirir.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
İst adv. kanalının yöneticisi, kolpaçan kanalı, hatta kendisini efendi bulup beğendiğim erkin yeşil bile son 2 yılda 50 tane motosiklet değiştirdiler.
Hepsi önceki motorunu gömüp yenisini övüyorlar. İşin içinde para ( reklam geliri veya sponsorluk ) olunca bu tip davranışlar gayet normal. Bizler tüketici olarak kendi önlemimizi kendimiz almalıyız. Sonuçta motosiklet kişisel bir eşya. Herkes için farklı bir anlam ifade eder ve herkes için farklı duygular hissettirir.
Merhaba,

Diğerleriyle ilgili bir yorumum yok ama Erkin genelde önceki motorunu gömüp yenisini övmez bildiğim kadarıyla.

Çıktığı uzun soluklu tur sonunda o motordaki (varsa eğer) yaşadığı eksiklikleri dillendirir ve sonraki turu için o eksikliklerin mevcut olmadığı bir model mevcutsa eğer, o modeli tercih eder.

Yani ben böyle bir izlenim aldım.

Yoksa kim kalkar Monkey ile Gürcistana gider?

F54

bu motor tanıtımı yapan hiçbir sayfa tarafsız değil firma dan sponsorluk almasa sosyal medya kanalından para kazanmaya çalışıyor
50 kişi afrika twin video su yapmıştı birisi 2 sene sonra meydana gelen kronikten bi haber motoru anlattı durdu kimse olumsuzlukları söylemedi
bu bütün modeller için geçerli popüler olalım para kazanalım şunu da övelim geçelim deyip reklan yapıyorlar
kendim motor değiştirme mevzusuna gelince artık bu işleri bıraktım kullanım sürem 4 yılı geçmeye başladı bir dünya aksesuar takıp bakım yapıp zaman ve para harcayıp emek verdiğim motorları satmaya kıyamıyorum çünkü düzgün motora binmek için rutin bakımlar yetmez kuş uçmaz kervan geçmez dağlarda geziyorum başıma birşey gelmesin diye extra bakımlı olmalı
alım satım sigorta vs pahalı gelmeye başladı başka ile motor almaya gitsen yemek yol vakit vs 10000 tl lik oluyorsun

Dur daha gençsin. Senin yaşındayken bisikleti zar zor almıştım, hatta o zamanlar kredi kartına taksit mevzuları yaygın değildi de o zamanki işyerime yakın bir bisiklet mağazasından taksitle alabilmek için patronum peşin ödeyip 12 ay boyunca maaşımdan kesmişti de düzgün bir dağ bisikleti alabilmiştim.

o zamanlar bu mübareği tanimiyormuydunuz ?

"Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrıya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrının çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrıya günahlarımı affetmesi için dua ettim."

@DPFTA tam da bu durumlardan dolayı, kütüğe kayıt etmek için gb350S yi bekliyoruz 🤙

Son düzenleme:

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660

Ben darlaniyorum o kizi izlerken. Sevemedim. Joe ryan ya da adam riemann daha guzel😬
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Altın Elbiseli Adamın incelemeleri çok güzeldi, maalesef hiç kimse onun yerini tutmuyor.
Adamin taa kac sene once yaptigi videolar hala cok iyi. Incelemeleri ayri zevkli, egitim iceriklileri ayri. Simdikiler hep kendini tekrarlayan formatta video hazirliyor.

Motosikleti
Ns200 15"
Adamin taa kac sene once yaptigi videolar hala cok iyi. Incelemeleri ayri zevkli, egitim iceriklileri ayri. Simdikiler hep kendini tekrarlayan formatta video hazirliyor.
Abi çünkü içten ve doğaldı, her söylediği sözde akılda kalıcıydı. Bilgi birikimi çok yüksek ve gerçek bir motosiklet tutkunuydu.

• Beğen
Tepkiler: Ged

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar