selamun aleykum arkadaşlar honda sh125 motor aldım sıfır ve suan 700 km de rodaj yaptırmam gerekıyor yakın zamanda ama nedense bu bızım ulkedekı ustalara servıslere bır turlu guvenemıyorum motorun orijinellıgını bozmak ıstemıyorum.
rodaj yapmazsam ne olur motora bır zararı olurmu?
ıkıncı sorum rodaj tam olarak nedir motorun içinemi giriyorlar yoksa baska parçalarımı söküp takıyorlar
sımdıden teşekkürler cevaplarınız için.
Rodaj Motor ile yapılan önsevişme gibidir.
Ne kadar yumuşak ve yerine göre sertliğini kontrol edebilirsen zevkle binersin .. sonra hertürlü zorlanmaya banamısın demez. Motor acaip açılmıştır.
Rodajı yaparken Motora olmayacak yükler bindirirsen , düşük viteste abanır motorun ciğerlerine kadar inmeye çalışırsan , Performans düşüklüğü kaçınılmazdır , Hem çok yakar hemde olmadık masraflar çıkarır.
Yapman gereken.. İlk 500 km Nazik kullan .. o istedikçe yüklen gaz ver .. yüksek tempoda aşırı yüklenme .. Baktın motor ısınık yol düz , arada bas kökle .. 350 km leri geçtiğinde Arada Aban kesiciye falan sok ama uzun sürmesin.. anlık.. Zemin ıslak olduğunda lastiklere dikkat et , olmadık yere kayabilir. Fabrika lastikleri zaten dandik , paran varsa hemen kalite bir lastiğe geç ..
Rodaj yapmassam diye birşey yok.. illaki yapacaksın , Her sıfır motorun bir rodajı muhakkak olacaktır bundan kaçmak gibi birşey yok.
500 km bu şekilde gittik.. olay bu. Gidiyorsun Servise , yağını degiştiriyorlar tamam.. Rodaj dediğin bu kadar.. yağ degişimi ! birde koftiden sağını solunu zincirini vs vs aküsünü filan kontrol ettik diyecekler.. Olay bu.