Rc390 ile ani frenleme ve abs

Motosikleti
Ktmrc390
merhaba, dün ikindin motorumu su ile yıkadıktan sonra artçımla beraber yola çıktık ben yaklaşık 100 kiloyum artçım da 70 kilo civarı motor rc390 ile yola çıkalı 2.5 km olmuştu lastikler soğuk tabii (michelin power 6), kırmızı ışık yandığını gördüm ama dururum zaten diye devam ettim motorumu biliyorum duracağını biliyorum o mesafeden ama ön frene bastığımda direkt abs devreye girdi vurmaya başladı ben durmak için daha çok baskı uyguladım ama hiçbir şekilde hız azalmadı bile daha sonra araçların arasından girip şansıma yaya geçidinden geçenlerin de daha ortaya gelmemiş olmasıyla kırmızıdan geçerek durdum fren mesafem 30 metreleri rahat buldu ve ve hız sadece motor freniyle düştü harici gerçekten ön fren hiç etki yaratmadı ve açıkçası da arabaların aralarının açık olması yayaların tam ortaya gelmemiş olması vs vs biraz da verilmiş sadakam varmış,, teknik olarak ağırlık dengesinde biryerde sıkıntı olduğunu düşünüyorum ondan motorumun böyle yaptığını sanıyorum daha önce başıma da gelmemişti sizce hatam neden kaynaklıyor ön amortisör ayarlarım sertlik olarak 4/5 iniş 4/5 kalkış sertliğinde arkayı oynamadım lastik basıncım artçı var diye ön 30 arka 32 şekilde normal 29/29 sanırsam, daha acemiyiz 4000 km de falanım ama frenler vs özellikle çalıştığım alanlar stoppie kadar zorlarım kendimi ani duruşa hazırlıklı olayım diye böyle bir olay yaşamam şaşırttı ve sonrasında akşamına motorla tekken de fren yaptığımda 15 falandı hızım önümdeki minibüs sert fren yaptığı için ben de serte bastığımda gene abs frene basar basmaz geri tetikte bulundu sizce nerelerde hatam var veya ağırlık merkezinde süspansiyon ayarlarında yanlışım varmı nereleri kontrol ederek bu olayı iyileştirebilirim artçıyla sürüş esnasında teşekkür ederim.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Bunu önlemenin en kolay yolu sistemli sürüş olur. Mesafe takibi ve tehlikeyi tanıma tutumunu içselleştirmek gerekir. Yerdeki çizgi ve renk değişimlerinden, sağa-sola yol sapaklarına kadar herşeyi hesaba katmak gerekir. Bu tür durumlarda da ne olursa olsun ön freni gazı kapatıp 4 parmakla ve sanırım en önemlisi, kaygan zeminlerde yada ön frene güvenilemediğinde arka fren ile başlayarak asılmak olur. Motosikleti frenleri durdurur, ön yada arka freni ayrı ayrı tercih etmek değil. Fren taşıma durumu sözkonusu değil, dümdüz yolda dik konumdaki panik frenden bahsediyorum.

Kaldı ki ağır motorla dönme çapı, durma mesafesi, hızlanma süresi doğal olarak uzar, buna uygun sürmen gerekirdi. Geçmiş olsun.

Motosikleti
Ktmrc390
Bunu önlemenin en kolay yolu sistemli sürüş olur. Mesafe takibi ve tehlikeyi tanıma tutumunu içselleştirmek gerekir. Yerdeki çizgi ve renk değişimlerinden, sağa-sola yol sapaklarına kadar herşeyi hesaba katmak gerekir. Bu tür durumlarda da ne olursa olsun ön freni gazı kapatıp 4 parmakla ve sanırım en önemlisi, kaygan zeminlerde yada ön frene güvenilemediğinde arka fren ile başlayarak asılmak olur. Motosikleti frenleri durdurur, ön yada arka freni ayrı ayrı tercih etmek değil. Fren taşıma durumu sözkonusu değil, dümdüz yolda dik konumdaki panik frenden bahsediyorum.

Kaldı ki ağır motorla dönme çapı, durma mesafesi, hızlanma süresi doğal olarak uzar, buna uygun sürmen gerekirdi. Geçmiş olsun.
Tabiiki, dediklerinizde haklısınız garantiye oynasam hiç yaşanmamış olurdu ama anlam veremediğim bir mantık var amortisör sertliğini fren yaparken denk gelen ufak tümseklerde amortisörün tamamen kapanıp vurmasından 3/5 den 4/5 e almıştım son 2 aydır düşüncem şöyle arkaya artçı da olduğu için ön teker biraz daha havada kalıp benimde amortisörü sert ayarda kullandığım için ön teker yere tam oturamadığı için mi direkt abs tepkisiye karşılaştım sizce? Bunda sadece önü oynayıp arkayı normal kademe de bırakmamın etkisi varmıdır? Sürüş olarak yaptığım hatanın farkındayım frenlemeyi en sona bırakmamalıydım ama teknik olarak yaşanan hatayı çözümleyemedim diğer sürüşlerimde onu çözümleyip çıkmak daha iyi olucak arka amortisör de normal ayarında kilomdan dolayı sertleştirmelimiyim onlar fark yaratır mı ? Arka fren ile başlamak sert amortisör ayarlarda ön tutuşunu daha mı iyi yola oturtturur?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Lastiklerinizde ve/veya balatanızda yağ deterjan vb bir şeylerin kalıntısı varmış demek ki? Amortisör ayarları veya lastik basınçlarına gelene kadar bu çok daha muhtemel... (Yıkama sonrası olmuş olay değil mi? Sudan başka bir şey sıkmadınız değil mi?)

Motosikleti
kove800x
Amortisör ayarları konunun uzmanı tekniker tarafından yapılmalı.
Ön amortisör sertliği arttırılmış yani hareket mesafesi kısalmış. Ancak arka amortisör fabrika ayarında bırakılmış. Bu durumda arka amortisör hareket aralığı ön tarafa göre daha fazla demektir.
Muhtemelen arka taraf daha yumuşak kaldığı için artçı da oturduğunda ön taraf yere basma şiddeti azalmış olabilir…
Ancak bu önermeler teoride…
Ya bir uzman tarafından ayar yaptırın yada fabrika ayarlarına dönün.

Motosikleti
Ktmrc390
Lastiklerinizde ve/veya balatanızda yağ deterjan vb bir şeylerin kalıntısı varmış demek ki? Amortisör ayarları veya lastik basınçlarına gelene kadar bu çok daha muhtemel... (Yıkama sonrası olmuş olay değil mi? Sudan başka bir şey sıkmadınız değil mi?)
Yok hayır başka birşey sıkmadım, ama tatlı su ile su tuttum sadece ve motor da ekipman giyerken 15 dk çalışır vaziyette durdu öyle çıktım, yolda da bir kaç kere fren kullanmıştım sorun yoktu, ama ince bir su katmanı kalmış olsa bile o da yapabilir tabii.

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport

Sevgili arkadaşlar ,

Bu forumda sistem konusunu benden daha fazla bilen ve uygulayan bir arkadaşım olduğunu zannetmiyorum . ( Mavi kitabı hatmetmiş ve anlamış olmaktan söz ediyorum)

Şu her problemi sistemli sürüş çözer aptallığından vazgeçin. Sistemli sürüş sizin sürüşünüzü düzenler karşınızdaki trafik canavarını değil. Herşeyi doğru yapsanız bile birgün bir yerde aptalın biri yüzünden ya kaçış manevrası ya da acil fren kullanmak zorunda kalacaksınız böyle bir durumda sistem sizi kurtaramaz.

Arkadaşımızın durumunda frenin yanlış kullanımı söz konusu . Eğer ilk yaptığı frende ABS devreye girdikten sonra basıncı arttırmak yerine freni tamamen bırakıp baştan progresive yani limon sıkar gibi freni tekrar uygulasaydı ön tekerin yeri yakalamasını sağlayabilirdi.

Geçmiş olsun

... benimde amortisörü sert ayarda kullandığım için ön teker yere tam oturamadığı için mi direkt abs tepkisiye karşılaştım sizce? Bunda sadece önü oynayıp arkayı normal kademe de bırakmamın etkisi varmıdır? Sürüş olarak yaptığım hatanın farkındayım frenlemeyi en sona bırakmamalıydım ama teknik olarak yaşanan hatayı çözümleyemedim diğer sürüşlerimde onu çözümleyip çıkmak daha iyi olucak arka amortisör de normal ayarında kilomdan dolayı sertleştirmelimiyim onlar fark yaratır mı ? Arka fren ile başlamak sert amortisör ayarlarda ön tutuşunu daha mı iyi yola oturtturur?

doğru tespitler..
frenlemeye başlarken önce arka fren, hemen peşinden ön fren yapmamızın sebebi motor öne doğru yığılsın,
frenlemeyi asıl yapacak ön tekere yeterli yük binsin, ön teker çabuk kilitlenmesin'dir.

artçı taşırken arka amortisörün ayarını sertleştirmek gerekir. iki kişi binince arka çökmesin, ön maşalar yükselmesin, ön tekere gerekli miktardan az yük binmesin.

sizin olayınızda ön abs'nin beklediğinizden önce tepki verme sebebi budur. ön teker yere iyi tutunamadığı için azıcık bir fren gücüyle kilitlenmiş. yere sağlam bassa bu kadar frenle kilitlenmezdi. başınıza tekrar gelecek olursa arka frene uyguladığınız gücü bir miktar arttırın. siz motorun üstünde öne doğru biraz eğilin.

Motosikleti
1190 ADV
Eğer ABS sisteminde frenlerde bir problem yoksa,
Fren yapmasını bilmiyorsun. Bu konuda kendini geliştir, eğitim al, antrenman yap.

Eğer fren yapmasını biliyorsan motorunun ABS sisteminde yada frenlerinde bir sorun vardır.

Servise götür, ustaya götür freni bozuk motora binme.

Durum bu kadar basit aslında.

Motosikleti
Ktmrc390
Eğer ABS sisteminde frenlerde bir problem yoksa,
Fren yapmasını bilmiyorsun. Bu konuda kendini geliştir, eğitim al, antrenman yap.

Eğer fren yapmasını biliyorsan motorunun ABS sisteminde yada frenlerinde bir sorun vardır.

Servise götür, ustaya götür freni bozuk motora binme.

Durum bu kadar basit aslında.
İki üç kere eğitim aldım ve düzenli antrenmanlar da yapıyorum fren için, ustama da aynı gün götürdüm sonrasında denedikten sonra ustamda denedi sorun olmadığını düşündük, sanıyorum bir kaç farklı olayın beraber gelmesiyle yaşadığım bir durum belki diskte oluşan su birikintisi, artçı ile arka lastik yere çok basarken ön ayarımın sertte olmasıyla motorun ön lastiğinin tam basmayışı ve normal frenleme yaptığımı sansam bile belki de biraz hızlı sıktım hepsi birleşince zaten yaşanacakmış gibi duruyor, ama yazılanlar gibi artçı varken özellikle arka fren kullanımıma çalışmam gerektiğini abs durumunda salıp baştan frenlemem gerektiğini daha iyi farkettim, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, başka düşünceleri olan varsa okurum

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Disk ve balata arasında kaydıracak sıvı girseydi motosunuz abs ye hiç girmez ve fren tutmazdı. Yani tekerler dönmeye devam eder ve yavaşlatma işlerini fren yerine getiremezdi. Bu durumda yıkama sonrasını da gözönünde bulundurursak 2 ihtimal kalıyor.

Birinci olarak lastiklerinizin yolu tutmaması olabilir. Bunun da nedeni yıkadığınız su olabileceği gibi; yıkadığınız yerde bulunan yağ, başkasından gelen sabunlu suyun üzerinden geçmeniz de olabilir. Aynı zamanda yıkadığınız yerin hemen yakınında tozlu bir yer varsa ıslak lastiğe toz yapışması nedeniyle de lastik kayıyor olabilir. Sonuçta az bir fren gücü bile tutuş olmayan lastiği kaydıracak bu da ABS nin erken devreye girmesine neden olacaktır.

İkinci olarak yıkama sonrası ABS sönsürüne su kaçması sonucu sensör dönüşü yanlış okuyup dönen tekeri duruyor gibi algılamış olabilir ve bu da ekenden ABS devreye girmesine neden olmuş olabilir.

Toplamda 170 kg yükle ve artcı ile kullanmanız aslında en başta arka lastiğin tutuşunu arttıracak ve frenlemede arkayı daha etkin kullanmanıza yol açabilecektir. Frenleme devam ettikçe ön tarafa transfer olan ağırlık da artacağından; yani ön tekerin tutuşu artacağından ilk baştakine göre frenlemeyi önde daha etkin kullabilirsiniz.

Motorunuzun toplam kütlesi arttığı için frenlerin durdurabilme kapasitesi de haliyle daha az olacaktır. En başta yani tutuşun önde daha az olduğu frenleme anında ön tekere ani ve çok yük bindirmek de kaymalara be ABS devreye girmesine neden olacaktır ancak burada anladığım kadarıyla siz durana kadar ön tekerin tutuşu iyileşmemiş. Bu da beni 1. ve 2. ihtimallere daha fazla yaklaşırıyor.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Sevgili arkadaşlar ,

Bu forumda sistem konusunu benden daha fazla bilen ve uygulayan bir arkadaşım olduğunu zannetmiyorum . ( Mavi kitabı hatmetmiş ve anlamış olmaktan söz ediyorum)

Şu her problemi sistemli sürüş çözer aptallığından vazgeçin. Sistemli sürüş sizin sürüşünüzü düzenler karşınızdaki trafik canavarını değil. Herşeyi doğru yapsanız bile birgün bir yerde aptalın biri yüzünden ya kaçış manevrası ya da acil fren kullanmak zorunda kalacaksınız böyle bir durumda sistem sizi kurtaramaz.

Arkadaşımızın durumunda frenin yanlış kullanımı söz konusu . Eğer ilk yaptığı frende ABS devreye girdikten sonra basıncı arttırmak yerine freni tamamen bırakıp baştan progresive yani limon sıkar gibi freni tekrar uygulasaydı ön tekerin yeri yakalamasını sağlayabilirdi.

Geçmiş olsun
Abi selamlar da beni niye alıntılıyon ki başa :D Soruyu soran ben değilim :D

Kök sebep ve önleyici faktör analizi yaptım senaryoya, arkadaş gayet başında bu motosiklet işinin; kendisi de belirtmiş zaten.

Ayrıca ben kolay yol olarak gördüğümü söyledim, tek yol diye bir iddiam yok. Benim bu işlere bakarken referansım "Mechanics of Materials" dır, mühendislik kökenli olmamdan dolayı gayette anlayabiliyorum. Aptallık olarak görmek sizin tercihiniz ama hepimiz "Helga" kalitesinde motosikletlere sahip olamıyoruz, dolayısıyla olayı meydana gelmeden önce öngörerek, önlem alarak kullanmaya çalışıyoruz.

En kurallı, en sistemli, en hakim kullanan insanlar da bir şekilde kazaya karışabiliyor. Söz konusu insan olunca standart sapmalara hazırlıklı olmak gerek. Sigorta şirketleri bu yüzden var mesela.

Saygılar Okan hocam.

Motosikleti
CB750A
abs devreye girince daha sert sıkmak gerektiğini ben ilk defa duyuyorum.
verilmiş sadakanız varmış.

hani belki abs sensörü arızalı, doğru konumlandırılmadı veya arkadaşın dediği gibi amortisör/denge ayarı bozuk. Sistemle anca durumu idare edebilirsin. Önleyici faaliyet doğru ayar/bakım olabilir.

Lastiklerde ya da zeminde bir yağ vb. gibi kaydırıcı bir malzeme varmış. Frene oturduğun anda neredeyse hiç yavaşlamığını söylüyorsun, bu ABS'nin sürekli olarak frenajı engellediğini gösteriyor. ABS sensöründe bir problem olsa da böyle bir şeye sebebiyet vereceğini sanmıyorum. Çok spesifik bir anı taklit etmesi zor arızalı bir sensörün. ABS bozulursa olacak olan muhtemelen devreye girmeyecek olmasıdır. Ki o sensörler motosikletin hızını da ölçen ve gösteren sensörler. Manete dokunulduğu anda sihirli şekilde bozulmadıysa, sensörden şüphelenmem.
Diskte de bir şey olacağını sanmıyorum sanki. Yağlı bişey olsa o bir olayla bitmez, su vs olsa su o kadar kötü hale getirmez, ıslakta kullanılıyor motosikletler.

Motoru daha iyi kullanmak ve yaşadıklarından iyileştirme aramak çok güzel bir davranış. Bu anlattıklarından motorun amortisörlerine falan değil, tek bir noktaya odaklanman gerektiğini çıkartıyorum ben, elbette bu benim görüşüm.
Maneti sıktığında motor durmuyosa, daha da fazla sıkma. Bu refleksi göstermemek için bol bol fren antremanı yapmakta fayda var. Ayrıca ben şimdi ABS'siz bir motorla antreman yap diyeceğim, topa tutacaklar. Toprak eğitimi al. Toprakta ön freni kilitleye kilitleye elini zor durumlara alıştırabilirsin.

Amortisör ayarları konunun uzmanı tekniker tarafından yapılmalı.
Ön amortisör sertliği arttırılmış yani hareket mesafesi kısalmış. Ancak arka amortisör fabrika ayarında bırakılmış. Bu durumda arka amortisör hareket aralığı ön tarafa göre daha fazla demektir.
Muhtemelen arka taraf daha yumuşak kaldığı için artçı da oturduğunda ön taraf yere basma şiddeti azalmış olabilir…
Ancak bu önermeler teoride…
Ya bir uzman tarafından ayar yaptırın yada fabrika ayarlarına dönün.

Böyle olduğunu düşünmüyorum pek. Ön amortisör sert, arka yumuşak ve arkada ekstra yük durumu varsa, arka bu ağırlığı hemen öne fırlatacaktır. Burada önde yere basma şiddeti azalmaz, aksine ön teker can çekişir - ama bu da arkadaşın anlattığı duruma neden olmaz. Hatta bu anlatılan amortisör senaryosu, belirli kullanım koşullarında motor daha iyi duruyor "zannettirebilir" dahi.
Arkadaşın motorun en yüksek ivmeye sahip anda, gazı neredeyse kapatmadan ışık hızıyla maneti sıkamayacağını tahmin ediyorum. Yanılıyor da olabilirim tabi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar