R 1200 GS almak istiyorum, yardım rica ediyorum.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Bunu not alın, ben biraz fil hafızalıyımdır. Saçma sapan detayları asla unutmam. Ama isim ve numara tutmam mesela aklımda. Bu eleman doğrudan Akrep'in ta kendisi. Her şeyi tutuyor. Hatırladığım herşeyi kanıtlardım. Ancak eski mesajları gözükmüyor. Önceden yazdığı herşeyi tekrar yazmaya devam ediyor. Forumu günlük gibi kullanıyordur eminim. Konularını görmüyorum, kendime olan saygımdan ötürü engelini kaldırmayacağım. Kaç konu açtı, kaç mesaj yazdı? Hangisi mantıklı konular ya da sorular? Bak cevap verdi demiyorum. Cevap verecek bilgi birikimi yok. Sen cevap ver kendi kendine :)

Ben bugün sana teknik bir soru sorsam eminim bir fikrin vardır, yoksa bile araştırır bulursun. Bilgi kaynağısın benim ve diğer forum üyeleri için. Hepimiz burada bir mesai tüketiyoruz, gerektiğinde araştırıyor buluyor zaman harcıyoruz. Bilgi parayla satılır. Dışarıda o bilgiyi para ile sağlamak yerine yardımlaşma amacı güder forumlar. Bu eleman ne sağlıyor bize? Zaman kaybı. Eğlensek tamam. Diğer hesabıyla eğlendiriyor gibi oldu sonra sapıklığını gün yüzüne çıkarıp kabak tadı verdi.

Ahmak insanlara tahammülüm yok maalesef.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Neyse bu ahmak yüzünden konunun akışı bozulmasın kusura bakmayın.

Şimdi motosikletlerin motorlarını kağıt üzerinde inceleyeyim dedim. Çok ilginç bir şey fark ettim.

Avrupa'da üretilen ve çok tutulmayan motosikletlerin sıkıştırma oranları Japonlara göre çok yüksek.
nc 750x 10,7/1
V strom 650 11,2 /1
Africa Twin 10,5/1
Cp2 Blok 11,5/1
Cp3 Blok 11,5/1
nt 1100 10,5/1
Bmw r1200 gs 12,5/1
Tiger 900 13,3/1
Tiger 1200 13,2/1
Aprilla tuareg 13,5/1
Ducati desert x 13,3 1
Multisatrada vs 14/1
KTm 1290 13,1/1
Bu da gösteriyor ki avrupalılar sıkıştırma oranını ve deviri arttırarak daha fazla güç elde ediyorlar. Bu da titreşim e sebep oluyor ve motor ömrünü yiyor.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Dizel motorlarda sıkıştırma oranı her zaman benzinli motorlara göre daha fazla olur. Dolayısıyla aslında sıkıştırma oranı kıstas değil. Evet daha stresli çalışır. Ama doğrudan ömrünü kısaltır diyebilir miyiz bilemedim.

Ayrıca titreşim biraz motor mimarisiyle alakalı, Triumph Tiger 900 13,3/1 ama 3 silindir olduğu için aşırı stabil çalışıyor mesela. Hepsini birebir test etmiş kullanmış değilim ama tahminen listedeki tüm motorlardan daha az titreşime sahiptir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Dizel motorlarda sıkıştırma oranı her zaman benzinli motorlara göre daha fazla olur. Dolayısıyla aslında sıkıştırma oranı kıstas değil. Evet daha stresli çalışır. Ama doğrudan ömrünü kısaltır diyebilir miyiz bilemedim.

Ayrıca titreşim biraz motor mimarisiyle alakalı, Triumph Tiger 900 13,3/1 ama 3 silindir olduğu için aşırı stabil çalışıyor mesela. Hepsini birebir test etmiş kullanmış değilim ama tahminen listedeki tüm motorlardan daha az titreşime sahiptir.
90º V2 DL650'den titreşimsiz olduğunu zannetmem. Belki ikisi de aynıdır ama titreşimin ortaya çıktığı devirler ve genlikleri itibarıyla hissiyatları ve rahatsız edicilikleri farklıdır.

Bir de şöyle bir detay var: Tiger 900'lerin krankı T-Plane; ateşlemeleri alıştığımız sıralı üçler gibi düzenli değil. Standart krank konfigürasyonundan az daha fazla titremesi beklenir.

Son düzenleme:

Dizel motorlarda sıkıştırma oranı yüksek, ancak motorların ağırlıkları ve yapıları da ona göre yapılıyor. Sonuçta dizel motorların benzinli motorlardan daha ağır olduğunu biliyoruz ve de daha az devir çeviriyorlar. Buradaki durum ise aynı ağırlık ve hacimdeki motorların kendi içinde kıyaslanması.
sonuçta 1300 cc bir motorun ortalama ağırlığı bellidir. BU ağırlıkta 10 sıkıştırma oranı ile 14 sıkıştırma oranı arasında kullanılan biyel kolu, krank mili , piston bağlantıları yakın çap ve ölçülerde olmasına rağmen, üzerine binen yük ve stres diğer motordan fazla olacaktır diye düşünüyorum. Tabi bunlar benim kendi fikirlerim. Motor teknolojisinden anlayan birilerinin bunları bize anlatması beni çok mutlu edecektir.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Dizel motorlarda sıkıştırma oranı yüksek, ancak motorların ağırlıkları ve yapıları da ona göre yapılıyor. Sonuçta dizel motorların benzinli motorlardan daha ağır olduğunu biliyoruz ve de daha az devir çeviriyorlar. Buradaki durum ise aynı ağırlık ve hacimdeki motorların kendi içinde kıyaslanması.
sonuçta 1300 cc bir motorun ortalama ağırlığı bellidir. BU ağırlıkta 10 sıkıştırma oranı ile 14 sıkıştırma oranı arasında kullanılan biyel kolu, krank mili , piston bağlantıları yakın çap ve ölçülerde olmasına rağmen, üzerine binen yük ve stres diğer motordan fazla olacaktır diye düşünüyorum. Tabi bunlar benim kendi fikirlerim. Motor teknolojisinden anlayan birilerinin bunları bize anlatması beni çok mutlu edecektir.
Bir kaç fikrim var, ama hatasız bir şekilde anlatabileceğim konusunda kendime güvenemedim :)

90º V2 DL650'den titreşimsiz olduğunu zannetmem. Belki ikisi de aynıdır ama titreşimin ortaya çıktığı devirler ve genlikleri itibarıyla hissiyatları ve rahatsız edicilikleri farklıdır. Bir de Tiger 900'ler T-Plane; ateşlemeleri alıştığımız sıralı üçler gibi düzenli değil.
Yok yok, dl650 kullandım ben. Alakası yok. Triumph bambaşka. Ama çok ısınıyordu.

Edit: Hatta sıralamaya koyarsak şöyle sıralardım;

1 Triumph 900 (1200'de durum nedir bilemiyorum ama çok farklı olacağını sanmıyorum)
2 Gs (gs'te üst devirlerde var titreşim. Ama her yere 180 sabit gaz gidilmiyor zaten.)
3 DL650 (Çok uzun değil sadece 30 km kadar kullandığımı belirteyim. Arkadaşım GS almak istediğinden benim motoru denedi ben de onun motoru kullanmıştım.)

Bir edit daha: Sonra aklıma geldi benim kullandığım kasa eblek bakışlı dl650'lerdendi. Onlarda v twin yoktu sanki.

Şu kasa : https://prnt.sc/ZLGc0McVoSlB

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bir kaç fikrim var, ama hatasız bir şekilde anlatabileceğim konusunda kendime güvenemedim :)

Yok yok, dl650 kullandım ben. Alakası yok. Triumph bambaşka. Ama çok ısınıyordu.

Edit: Hatta sıralamaya koyarsak şöyle sıralardım;

1 Triumph 900 (1200'de durum nedir bilemiyorum ama çok farklı olacağını sanmıyorum)
2 Gs (gs'te üst devirlerde var titreşim. Ama her yere 180 sabit gaz gidilmiyor zaten.)
3 DL650 (Çok uzun değil sadece 30 km kadar kullandığımı belirteyim. Arkadaşım GS almak istediğinden benim motoru denedi ben de onun motoru kullanmıştım.)

Bir Triumph denemem lazım.

Arkadaşın motorda koruma demiri vardı ise o çok etkileyebiliyor yalnız. Bir de son serilerde motor şasi bağlantısı sağlayan parçaların (ya motor kulağı ya da onları şasi ile hizalayan bir ara parça - anlamıyorum...) torku fabrika çıkışı hatalı olabiliyormuş; koruma demiri taktıktan sonra titreşimden rahatsız olan bir elemanın videosunu seyretmiştim. O parçaları olması gereken tork ile sıkınca titreşimin %80 azaldığını söylüyordu.

...
Bir edit daha: Sonra aklıma geldi benim kullandığım kasa eblek bakışlı dl650'lerdendi. Onlarda v twin yoktu sanki.

Şu kasa : https://prnt.sc/ZLGc0McVoSlB
Bingo, son kasa ile ilgili yazdım yukarıda. (Bu arada bütün DL650'ler aynı 90º V2 motoru kullanıyor.)

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Şimdi motosikletlerin motorlarını kağıt üzerinde inceleyeyim dedim. Çok ilginç bir şey fark ettim.

Avrupa'da üretilen ve çok tutulmayan motosikletlerin sıkıştırma oranları Japonlara göre çok yüksek.
nc 750x 10,7/1
V strom 650 11,2 /1
Africa Twin 10,5/1
Cp2 Blok 11,5/1
Cp3 Blok 11,5/1
nt 1100 10,5/1
Bmw r1200 gs 12,5/1
Tiger 900 13,3/1
Tiger 1200 13,2/1
Aprilla tuareg 13,5/1
Ducati desert x 13,3 1
Multisatrada vs 14/1
KTm 1290 13,1/1
Bu da gösteriyor ki avrupalılar sıkıştırma oranını ve deviri arttırarak daha fazla güç elde ediyorlar. Bu da titreşim e sebep oluyor ve motor ömrünü yiyor.
Direkt olarak ömrü kısaltıyor diyemeyiz, zaten bu basettiğiniz parçalarda sıkıntı olduğu zaman kol çıkartma (yatak sarmadığı durumda) gibi durumlar ortaya çıkıyor. Genel olarak yüksek sıkıştırmalı motosikletlerin malzeme yapısıda ona dayanıklı oluyor diyebilirim, aksi bir durumda bütün sıkıştırma oranı yüksek olan motosikletlerin kol çıkartma gibi durumlarını seyrediyor olurduk.

Eğer gerçekten içten yanmalı bir motorun uzun ömürlü olmasını isteniyorsa bütün bakımlar zamanında ve kaliteli ürünler kullanılarak yapılmalıdır.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Şu mesaja tekrardan yüzeysel olarak cevap vereyim, motorun ömrünü tüketen sıkıştırma oranı değil, döndüğü devir sayısıdır. Yani maksimum gücünü 1500d/d'de veren bir kamyon/otobüs motorunun milyon km gidebilmesi sebebi budur. Sıkıştırma 10/1 ama 15.000devir çeviriyor diyelim (Biraz saçma oldu farkındayım) karşısında 7000d/d dönen bir makinenin 13/1 sıkıştırma ile çalışması arasında motor ömrü bakımından dağlar kadar fark vardır.

Ya da gerçek iki değerden örnek vereyim.

1250GS'in sıkıştırma oranı 12.5:1 sıkıştırma ile yürüyor ve redline 9000dd

R1250GS
Engine TypeAir-Liquid Cooled, Twin Cylinder, DOHC, Boxer Engine
Bore102.5 mm
Stroke76 mm
Compression Ratio12.5:1

CBR600RR

Model:CBR600RR
Engine Type:599cc liquid-cooled inline four-cylinder
Bore and Stroke:67mm x 42.5mm
Compression Ratio:12.0:1

CBR 600RR ise 12:0 sıkıştırma ile yürüyor ve 15.500dd çeviriyormuş

1250GS'e göre 600RR'ın daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebilir miyiz? 1250'nin sıkıştırması daha yüksek.

Birşeyi eksik yazmışım. Yukarıda belirtmiştim ama açmamışım. Yüksek sıkıştırma ile daha stresli çalışır ama subap yay kapak gibi komponentler görür o stresi daha çok. Yüksek sıkıştırma daha yüksek verim demek.

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Şu 3 ilan için fikirleri olanları dinlemek isterim:

2009 Model - 92.000'de - İstanbul'da - 345.000 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...iye-orijinal-kazasiz-bmw-gs-1273058944/detay/

2007 Model - 103.000'de - Muğla'da - 340.000 TL - Muğla'da olması benim açımdan sıkıntılı, gidip bakmak zor, gdersem alıp dönmem lazım
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...ale-erdi-jubile-vakti-geldi-1244864279/detay/

2007 Model - 108.000'de - Yine Muğla'da - 360.000 TL - Muğla'da olması benim açımdan sıkıntılı, gidip bakmak zor, gdersem alıp dönmem lazım
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...den-yedek-anahtarli-kazasiz-1231692564/detay/

Motosikleti
adv 350
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Belkide o değildir be abi. :)

Bu sürekli söylediği kişi kim artık sinirlenmeye başlıyorum benimle kafa yapıyorsa söyleyin şuna motoru yoksa para toplayalım bitane 50cc alalım biraz seyahate çıksın psikiyatrik rahatsızlığı varsada söylesin burda açık açık

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Şu 3 ilan için fikirleri olanları dinlemek isterim:

2009 Model - 92.000'de - İstanbul'da - 345.000 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...iye-orijinal-kazasiz-bmw-gs-1273058944/detay/

2007 Model - 103.000'de - Muğla'da - 340.000 TL - Muğla'da olması benim açımdan sıkıntılı, gidip bakmak zor, gdersem alıp dönmem lazım
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...ale-erdi-jubile-vakti-geldi-1244864279/detay/

2007 Model - 108.000'de - Yine Muğla'da - 360.000 TL - Muğla'da olması benim açımdan sıkıntılı, gidip bakmak zor, gdersem alıp dönmem lazım
https://www.sahibinden.com/ilan/vas...den-yedek-anahtarli-kazasiz-1231692564/detay/
3 motorun ortak,yonu de frenleri ile ilgili boseyler yapilmis olmasi. Duzgun yapilmadiysa fren en cok korkutan seydir.
Bu arada adventure istanbulda bi bolum vardi, boyle 20 25 yasinda gs aliyordu biri, guzel de cikmisti alet. Belki faydasi olur. Adventure istanbul dedim diye linçlemeyin lutfen😂

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
3 motorun ortak,yonu de frenleri ile ilgili boseyler yapilmis olmasi. Duzgun yapilmadiysa fren en cok korkutan seydir.
Bu arada adventure istanbulda bi bolum vardi, boyle 20 25 yasinda gs aliyordu biri, guzel de cikmisti alet. Belki faydasi olur. Adventure istanbul dedim diye linçlemeyin lutfen😂
Zeki Hoca'nın kullandığı motoru almıştı biri, ondan mı bahsediyorsun?

Motosikleti
cbf 150
hem devir yüksek hem sıkıştırma ama ömrünüde yüksek tutabilmek için cc arttırıyorlar. Şimdi anladınızmı köfteyi devamlı neden cc yükselttiklerini.

Ama en önemli faktör, soğutmadır. Şimdi devasa radyatörler moda. Ducatide BMWde görüldüğü gibi. ben bu motorları açıkcası almam uzun seneler biniceksem. ama kullan satsa alınır binilir satılır.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Hah, linki buldum:
Bi de bu var:

İki videoyu da izledim.
Hatta, algoritma sağ olsun, eski model R1200GS ve yüksek kilometreli motosiklet alınır mı tarzında içerikleri de çıkarttı önüme.
Çoğunu izledim.

Tüm videolardakiler, kafamdan geçen şeylerle benzer şeyleri söylemişler.
Dedikleri şeyler özetle; satıcı üçkağıtçı biri değilse, hasar, arıza, değişmesi gereken parça, kilometre vs. konularında dürüst davranıyorsa, kilometresi kaç olursa olsun, model yılına bakmadan, GS alınabilir bir motordur diyorlar.
Eski model de olsa; konfor, yol tutuş, viraj kabiliyeti, tork, güç, performans gibi konularda sizi kesinlikle üzmez, hatta iyi ki almışım dersiniz diyorlar.

Şu anki motorum 12 yıldır bende, kısmet olur da GS alırsam, onu da ömrümün sonuna kadar kullanırım diye düşünüyorum.
Dolayısıyla, fren balatası eskiymiş, lastikler mutlaka değişmeliymiş, aküsü bitikmiş gibi konular zaten kabul ettiğim şeyler.
Yıllar geçtikçe bazı parçaların değişimini zaten mecburen yaptıracağım.
Ha şimdi yaptırmışım, ha 6 ay sonra, ha 1 yıl sonra, ama elbet yaptırılması gerekecek.

Kafama takılan tek nokta, satıcının üçkağıtçı biri çıkması.
İnşallah dürüst bir satıcıya denk gelirim de sonra arkasından sövüp durmam.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
İki videoyu da izledim.
Hatta, algoritma sağ olsun, eski model R1200GS ve yüksek kilometreli motosiklet alınır mı tarzında içerikleri de çıkarttı önüme.
Çoğunu izledim.

Dedikleri şeyler özetle; satıcı üçkağıtçı biri değilse, hasar, arıza, değişmesi gereken parça, kilometre vs. konularında dürüst davranıyorsa, kilometresi kaç olursa olsun, model yılına bakmadan, GS alınabilir bir motordur diyorlar.
Eski model de olsa; konfor, yol tutuş, viraj kabiliyeti, tork, güç, performans gibi konularda sizi kesinlikle üzmez, hatta iyi ki almışım dersiniz diyorlar.

Şu anki motorum 12 yıldır bende, kısmet olur da GS alırsam, onu da ömrümün sonuna kadar kullanırım diye düşünüyorum.
Dolayısıyla, fren balatası eskiymiş, lastikler mutlaka değişmeliymiş, aküsü bitikmiş gibi konular zaten kabul ettiğim şeyler.
Ha şimdi yaptırmışım, ha 6 ay sonra, ha 1 yıl sonra, ama elbet yaptırılması gerekecek.

Iste orada gs tayfasi arasina girmek devreye giroyor

İki videoyu da izledim.
Çoğunu izledim.

GS konusunda tek tavsiyem Adv sini almaman olur , çok tartışılır , hadi be diyen çok olur ama benim asla almayacağım bir seçenek..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İki videoyu da izledim.
Çoğunu izledim.

işte bu yüzden daha en başta GS tayfası arasına gir onlardan arkadaş edin, böyle olduğunda satıcı dürüst mü derdin olmaz demiştim.
Sen de aynı noktaya gelmişsin.
Hiç tanımadan etmeden ilanlara bakarak alınacak şeyler değil bunlar.

Ama bir kere düzgün bir GS alınca ömür boyu binilir.

Motosikleti
cbf 150
Gs tayfasının arasına gir demişsiniz adama, adamın 300 bin parası var :) o gs taysafı bir haftasonu gözlemecide o parayı masaya bırakıyor :)

Benim rahmi koçla bir gün geçirmem gibi birşey. o gün bitiminde daha zengin olur bense hayatımın sonuna kadar borçlanmış.

Herşey ying yang denge meselesi, arkadaş a v strom ve köfteci öneriyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar