Başlangıç diye bir makina tipi benim fikrimce yok. Seçeceğin makinada diyafram, enstantane, iso, beyaz dengesi, ışık değeri gibi ayarların ekran menüsünden değil makinanın üzerindeki tuşlar ile pratik ve çabuk bir şekilde değiştirilebilmesi temel olsun. Bu özelliğe sahip makinalar ile kendini hızlı bir biçimde geliştirebilir ve farklı ışık etkilerini çabucak fotoğraflayabilirsin, daha sonrasında da fotoğraf makinanın yetersiz gelmesi gibi bir durum yaşamazsın. Fotoğraf eğitimi almadıysan ifsak bu konuda iyidir. Hem düşük eğitim ücretleri ve güzel çay demleyen bir çaycısı var.
Fotoğraf malesef biraz pahalı bir hobi. İlerletmekte istiyorum diyorsan tahmini minumum 2000-3000 lira ile başlayabilir sonrasında varını yoğunu harcayabilirsin

Ama bu demek değil ki iyi fotoğraf sadece pahalı makina ile çekilebilir. Pekala küçücük şipşak makinalarda bile uygun ışık ve ayar ile güzel kareler yakalaya bilirsin. Sadece her şartta fotoğraf çekemezsin yada bazı özel etkileri yakalayamazsın.
Bu işi profesyönel yapan arkadaşlar var. Sırt çantalarının ekonomik değeri 40-50 bin TL kadar ve bu adamlar daha mesleğin başlarında. Kazandıklarının çoğunu ekipmana yatırıyorlar. Zaten bu ekipmanlar pat diye oluşmuyor. Herkes bir DSLR makina ve en fazla bir yada iki objektifle başlıyor, sonrası malum.