@yurekçe
Üstad,
Personel sehir disindan geliyorsa,
Barinma,yol,yakit,yemek+gunluk harcirah vb.durumlari duymuştum ama diger detaylari bilmiyordum.
Karkas vb.malzemelerin kalitesi ne durumda acaba?
Karkas derken?
Madem ki konu buralara geldi.
Bakın, size bu işin inceliklerini anlatayım da, en azından kalıcı bilgi olur..
Emlak işi yaptuğım dönemde, karkas demek ara kat tablalar atılmış, duvarları örülmemiş ya da yarım inşaata denirdi.
Prefabrikteki karşılığı bu ise, bizim tanıdığın tarifine göre ( hepsi öyle olmayabilir ) malzeme üzerinde oynama yapmak mümkün. Örneğin 5mm sac malzeme 50bin ise, ısrarla siz pazarlığı yüksek tutunca mutfak, vc fayans, musluk gibi malzemeler dahil, yalıtım, sac kalınlığı gibi gibi şeylerden o sizin pazarlıkla kâr ettiğinizi sandığınız şey zarar olarak dönüyor.
Dostlar, ben emlak işine başladığımda, beni iflas etmiş bir müteahhitin çocuğu bir arkadaş yetiştirmişti. Sağolsun emeği çoktur bende. Gerçi ben emlak işini yapamadım, o da yapamadı. Malzeme, işçilik, kalite, muadil malzeme olayını bildiğinizde, en basitinden pvc pencere ya da kalorifer peteğinden daşre başuna 3000-10000 tl fark ettirebilir bir müteahhit.
Sıfır dairede, gizli tesisat denilen klima yerleri hazır yapılır mersinde. İçinde plastik boru yapıp bırakırsa ( her dairede var bu şimdi ) 3+1 dairede mutfak dahil 4 tesisatta bakır boru 200tl den 800 tl fark eder.
Doğalgaz tesisatı döşenmiş olsa bile, abone olup kullanacaksınız derler ya hani... Sataç depozitosu+abonelik falan filan 800 civarı da o, kombi takılı olıyor genelde ama merkezi sistemde doğalgazlı şofben de istiyor. Bu da en az, banyo mutfak arası mesafe ve kat yüksekliğine göre 2000 tl demek... Kafadan 3600 etti mi.
Her oda ve koridor, kendi büyüklüğüne göre kalorifer peteği metrajı gerektirir. Mesela 30metrekare ıdaya 3 metre petek yerine 1 metrelik petek koyuyor. Biri 3000tl diğeri 1000... Hele örnek dairede aliminyum petek varken size düz petek kakalamışlarsa...
Amerikan mutfak dedikleri 4+1 yani eski müteahhitkerin sahte amerikan dedikleri ev tipinde arka balkonu camla kapatıp kış bahçesi adı altında oda diye pazarlamaları, amerikan mutfağın zemini, ıslak zemin denilen mutfak taşından 1, 5 metre karo ( özellikle ateş karosu değilse, yere damlayan yağı içine çeker ve leke kalır ) ve sonrası parke olmalı ama adam komple plastik parke döşüyor. İşçilik ve malzeme en az 3000tl oynar. Duvar fayansı için mabzara baskılı (güya) 3 boyutlu pvc plastik,
Malzeme döşüyorlar.
Sırf bu parke, fayans, karo, petek, kombi cam vs 10binlere tekabül eder.
Örnek/teşhir dairede tavan kaliteki led ampül döşemedir, size tanesi 20 tl lik 2 ayda patlayan led takılır. Cnc kapı, kapı kolu, dış çelik kapı ( içi tuğlalı ya da boş ) çelik kapı kilidi bike 250 tl farkeder ( atbaşı kilit vs )
Ve iskan alımı, çevre düzenleme oyunları da cabası. Ev harici 1 lira masraf yok deniliyor. Otoparka sundurma, bahçeye salıncak adı altında dünya kadar masraf var ya.. Demirbaş giderleri..
İlk evi slırken sözleşmeye " kuruş vermem, hepsi müteahhide aittir, prıhe şudur budur, harici olan ce iskan ve oturum izni dahil ne varsa ve örnek dairede ne varsa hepsini isterim " ibaresi yazılı olsun.
Bu arada örnek daireyi de fotoğraflayın.
Düşünün ki, bir korniş takturmak kaç lira?
Adam 500tl den 20 dairenin hesabını yapıyor.
Mesleği ifşa ettim iyi mi? Bu anlattıklarımı da çoğu emlakçı bilmez..