Peugeot 206cc. vs. CFmoto Cforce 1000 (Güvenlik)

Motosikleti
Yok
Fikrim değişmezse bu yaz, haftada kendime 2-3 gün ayırıp her defasında 1,5 saat civarında gezmeyi planlıyorum.

Bu iş için şu iki araçtan birini kullanmayı düşünüyorum:

-2004 model Peugeot 206cc. Cabrio (otomobil)
-2026 model CFmoto Cforce 1000 (ATV)

Benim şartlarımda bu ikisinden hangisi daha güvenlidir, kafamda tartamıyorum, sizlere danışmak için konu açtım.

----------------------------------

Şartlar:

Maximum sürat:

Otomobilde 75 km/s,
ATV'de 61 km/s

Güvenlik araç/gereçleri:

Otomobilde; emniyet kemeri takılı (ve kaza anında eğer açılırlarsa air-bag'ler var), otomobilin üstü (hard-top) açılmış şekilde.

ATV'de; full ekipman (kask, air-bag yelek, mont, pantolon, bellik/sırtlık, harici dizlik, eldiven).

Gezi mıntıkalarım:

(Bursa) Şehir içi ve şehir merkezinden uzaklaşmadan şehir dışı (Bursa-Mudanya, Bursa-Gemlik örneğin) karışık.

Gezi Saatlerim:

Mutlaka gündüz, gün ışığı varken - gece gezmek yok.
Ayrıca ola ki yağmur varsa yine gezmek yok - sadece kuru havalarda.

Merak ettiğim senaryo:
Otomobili ya da ATV'yi kendi hatam yüzünden bir yere çarpıp ya da devirip de kaza yapmıyorum farz ediyoruz:

Olası kaza senaryomuz bir tek bana çarpan hatalı sürücüler tarafından gerçekleşiyor (yine farz ediyoruz).

Araç Ağırlıkları/Güçleri:

Peugeot 206cc. otomobil = 1.140 kg. // 108 HP
CFmoto Cforce 1000 ATV = 490 kg. // 74 HP

-----------------------------------

Bu durumda hangisi daha güvenlidir denebilir? Cevaplarınızı merak ediyorum, şimdiden teşekkürler.

Motosikleti
K 1600 GTL
Yani güvenlik hayatta kalmak vs tabiki çok önemli ama siz bu işi biraz abartıyorsunuz sanki. Motosiklet riskli kabul ama bu kadar zevk alıyorsanız size lazım olan bir tane 400 cc skuter. Alın arada binip tadını çıkarın. ATV filan iş değil motosiklete göre çok daha güvensiz bir araç.

Bu arada loncin'lerin fiyatlar bayağı uygun ama nasıllar yada parça, servis durumları nasıl bilmiyorum.

Motosikleti
Yok
Bu arada loncin'lerin fiyatlar bayağı uygun ama nasıllar yada parça, servis durumları nasıl bilmiyorum.
Güzel görünüyor baktım da, geneli problemli bana göre bu araçların.

Yani CFmoto'yu tercih ediyorum, Bursa'da servis ve bayii ağını iyi bulduğumdan dolayı. Cfmoto bu ATV'leri Avrupa'nın pek çok ülkesine de ihraç ediyormuş ama, sonuçta CFmoto işte - fazla bir şey bekleyemezsin.

Bana göre baştan tasarımı yanlış bu araçların.

Aktarma, CVT şanzıman, kayış vasıtasıyla gerçekleşiyor gördüğüm hepsinde.

Şimdi, ATV kullanıcılarının belki %3'ü benim gibi arazi yapmadan, sadece asfaltta kullanmak için alıyor bu araçları. Geri kalan %97'si arazi yapmak için alıyor.

Arazide haliyle çamura, batağa, suya, ıslağa vs. giriyorsun, o kayışta suyu-çamuru yedi mi başlıyor özelliğini hemen yitirmeye ve kısa süre sonra kopmaya.

Büyük problem bu kayış kopması, direkt yolda kalıyorsun. Daha başka bir sistem düşünülmeliydi bana göre.

Daha önce ATV kullanırken, CFmoto servisindeki ustaya sormuştum, "Usta ben arka çantada yedek bir kayış ve alet-edevat bulundursam, kayış koparsa kendim değiştirebilir miyim?" diye, usta da, "Mümkün değil ağbi, kayış koptu mu parça pinçik her tarafa yapışıyor, anamız ağlıyor onu temizleyip eski haline getirene kadar, ondan sonra yeni kayışı takabiliyoruz ancak, sen mümkün değil yapamazsın yolda bunu" demişti.

Yahut bu araçlar 400-500 kg. civarı, o kayış kuru da olsa yetersiz o ağırlığa göre. Bir Youtube videosunda, ATV'ci bir arkadaş demişti, "Tutup da ATV'yle tapagaz bir saat gitmeye kalkarsanız, kayışı elinize alırsınız" diye.

Böyle bir problemi de var bu araçların maalesef.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Gerçekten bir otombil ile ATV'yi güvenlik açısından karşılaştırıyor musun?
Evet, neden olmasın?

Örneğin yan yoldan bir kamyon bir parça taşı sıkıştırdı sana doğru fırlattı. ATV'deysen kaskın olacağı için önemli bir şey olmayabilir. Ama üstü açık otomobildeysen direk beynine yiyeceksin o taşı, gerisini sen düşün.

Yahut seneler önce, bir arkadaşımın bir kız arkadaşının annesi, otomobille bir kaza geçirmişti, kendi emniyet kemeri takmadığından öldü, yanındaki kızı emniyet kemeri takmıştı ama kemer göğüs kafesini parçaladı, öyle öldü. Maximum 61 km/s ile gidebilen (yasal olarak) ATV'de durum farklı olabilirdi.

ÜStü acik arabalar ile ilgili bir bilgi vereyim. Eger arabanin üstü aciksa yavas gidilmedigi sürece yan camlari kesin kapatmak gerekiyor. Yoksa üst taraftan ziyade yanan cok rüzgar carpiyor. Ayni üstü kapali aracta giderken cami acmak ile ayni.

Ben üstü acik arabayi secerdim. Ama her ikisinde de yazin gündüz sicak havalarda kullanmamak sartiyla.

F54

gezi saatleri zamanlama vs tam motorla gezmelik hafta içi gündüz mesai saatlerinde saat 10/17 arası her yer boş apache'ler çalışıyor :love:
abi gel vazgeç şu atv utv vs işlerinden

Motosikleti
Yok
gezi saatleri zamanlama vs tam motorla gezmelik hafta içi gündüz mesai saatlerinde saat 10/17 arası her yer boş apache'ler çalışıyor :love:
abi gel vazgeç şu atv utv vs işlerinden
Ağbi motor kullandırmıyorlar bana trafikteki bu magandalar.

Ben biraz alışılagelmişin dışında araç kullanırım, kendi özel doğrularım-yanlışlarım vardır, ama doğru, ama yanlış hep kafamın dikine giderim.

Motosiklette de böyle.

Örneğin motorla asla filtreleme, aradan geçme, vb. yapmak istemem. Ama defalarca başıma gelmiştir, ben otomobil gibi şeridimin ortasında sürüyorken motoru, sağdan ya da soldan bir dallama geliyor, yanaşıyor, yanaşıyor benim şeridime giriyor ve yerleşiyor, beni yana atıyor, iki şerit arasında geçer vaziyete sokuyor. Yani yapmayı uygun bulmadığım şeyi bana zorla yaptırmış oluyor diyebiliriz.

Böyle bir terbiyesizliğe yapılabilecek hiç bir şey yok - ya önünü keseceksin, sonra kim kimi yerse, ya da sinirin tepene çıkmış vaziyette susacaksın - ne sürüş keyfin kalacak ne bir şey.

ATV'de bunu yapamıyorlar mesela, ya da benim hiç başıma gelmedi ATV kullanırken.

Bunun gibi sayısız şeyler işte.

-----------------------------------------------

ilave: Benim şahsi fikrime göre, trafikteki diğer araçlar, motosikletlere en az iki kat daha ihtimam göstermelidirler (ben öyle yapıyorum), çünkü adı üstünde motosiklet bu: "eksik teker" diyorlar, "şeytan arabası" diyorlar, durduğu yerde kendi kendine duramayan gariban bir makina o aslında (ne kadar güçlü olursa olsun).

Ama tam tersi, iki kat daha fazla *bnelik yapıyorlar benim gördüğüm kadarıyla.

Son düzenleme:
Motosikleti
Mondial Grumble
Hocam bence biraz rahat olun bir motor alın geçin. Yani insan yaşamı önemli ama bu kadar kontrol etmeye çalışmak doğru değil bence. Ekipmanlarınızı giyer dikkatli sürersiniz. Her olayda öyle böyle şöyle olur diyebiliriz, merdivenden inerken ayağımız kaysa başımızı şiddetli şekilde vursak ölebiliriz. Asansörde de asansör düşse ölebiliriz. O zaman hiçbir şey kullanmayalım ışınlanalım. Max Verstappen de 2025 F1 sezonunun sonlarına doğru gazetecinin eğer şöyle olsaydı ne olurdu tarzındaki sorusuna "İf my mum had balls she would be my dad." diye cevap veriyor.

Trafik olayına gelirse o biraz şans işi Isparta trafiği güzel bence bir problem yaşamadım şu zamana kadar. Ama trafiğe de yapacak bir şey yok.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Kriter belirlerken yazma sırasına göre ufak bir gözlem yaptım; İlk iki sırada güvenlik/emniyet ve sürat var. Bence sorunun cevabı çok açık. Ayrıyetten motosiklet sahibiysen Peugeot 206 Cabrio almanı öneririm, hem işletirken yorulmazsın, güvenle ustasını bulursun, hem de ATV'deki gibi virajlarda atalet momentini kumanda etme zorunluluğundan kurtulursun, hem de doğru ebatlar ve tutuşa sahip lastiklere daha kolay ulaşabilirsin, arabanın her tarafı grenaj, her tarafı cilalanabilir sinir bozucu sticker yok... Klima, içine gömülmeli koltuk konforu falan vs söylemiyorum.

Otomobilin çok faydası var. Ama Türkiye'de kullanacağın için -çok özür diliyorum sarfedeceğim kelime için- "dallama" yaftası ile karşılaşacaksın. Cabrio araçlara ne yazık ki pek bir itibar atfetmez halkımız.

Motosikleti
Yok
Kriter belirlerken yazma sırasına göre ufak bir gözlem yaptım; İlk iki sırada güvenlik/emniyet ve sürat var. Bence sorunun cevabı çok açık. Ayrıyetten motosiklet sahibiysen Peugeot 206 Cabrio almanı öneririm, hem işletirken yorulmazsın, güvenle ustasını bulursun, hem de ATV'deki gibi virajlarda atalet momentini kumanda etme zorunluluğundan kurtulursun, hem de doğru ebatlar ve tutuşa sahip lastiklere daha kolay ulaşabilirsin, arabanın her tarafı grenaj, her tarafı cilalanabilir sinir bozucu sticker yok... Klima, içine gömülmeli koltuk konforu falan vs söylemiyorum.

Otomobilin çok faydası var. Ama Türkiye'de kullanacağın için -çok özür diliyorum sarfedeceğim kelime için- "dallama" yaftası ile karşılaşacaksın. Cabrio araçlara ne yazık ki pek bir itibar atfetmez halkımız.
Şu an motosikletim yok, ATV'm de yok, ama 206cc. cabrio otomobilim var.

Benim de gönlüm bir ton para bağlayıp yeni bir ATV almaktansa elimdekiyle idare etmeye çalışmaktan geçiyor ama ATV çok daha zevkli işte cabrio otomobilden.

Otomobilde ön camın olması (çıkarılamaması) işi bozuyor. ATV'de o cam yok, çok daha özgür hissettiriyor.

Bir ikincisi yazın gündüz vakti cabrio otomobili şapka olmadan kullanamıyorsun, normal bir boyacı şapkası var, o bile yeterli gelmiyor, bu yaz o arabayla gezecek olursam kovboy tipi büyük hasır bir şapka bakmak lâzım, tam "dizayn bir tip" olacağım yani kendimi düşünüyorum o halde o arabada da... :)

ATV'de kask takıldığı için güneş haliyle problem olmuyor.

Ama ATV'de de full ekipman giyinmesi-soyunması var; yani alt tarafı 1-1,5 saat gezeceğim, 1 saat ekipman giyinip soyunacağım, otomobilde de bu dert yok.

Ne yapacağımı ben de tam bilmiyorum işte, iki senedir evden dükkâna-dükkândan eve yaşıyorum, çok bunaldım, bu yaz bir şekilde biraz kendime vakit ayırıp, gezerek kafa dağıtmak,doğayla biraz iç içe olmak gibi bir isteğim, niyetim var. Umarım başarırım.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Cevap veriyorum:

Elinizin altındaki 206 cabrio aracınıza bineceksiniz.

Emniyet kemerinizi takacaksınız.

Tam kapalı kask ve mümkünse Leatt boyunluk da takacaksınız.

Atv aldıysanız satacaksınız.

Almadıysanız da böyle ölümcül bir taşıta binmeyi bir daha aklınızdan bile geçirmeyeceksiniz.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Valla seni tanıdığım günden beridir hayretle karşılıyorum... :)
Güvenlik de güvenlik ...
Tamam güvenlik iyidir de , bu kadar da kasma ;)
Yaşlarımız sanırım aynı, koy cebine rahvan gitsin...
İş olacağa varır..
O kadar güvenlik bile bazen bi halta yaramaz..

Tank alsan akşam eve geldiğinde kedi balkondaki saksıyı düşürür küt diye gidersin..

Doktora falan mı gitsen acaba ?... Yanlış anlama sakın, cidden durumun pek iyi diil... ;)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca ben de hanıma aldığım 206 yı geçen sene sattım...
Yolda tutmak çok zor..
130 dan sonrası yok, allaha emanetsin..
Cabriodan bahsediyorsun..
Koltukların barları falan yoksa ATV den de tehlikeli bir devrilme durumunda..
Ben tırsarım cabrio dan... Kendi arabamın sunroof unu bile açmam... ;)

Motosikleti
Yok
Devam edelim, üşenmeyen arkadaşlar lütfen bir cümle de olsa fikirlerinizi yazın.

Benim açımdan ilginç bir kıyaslama bu, dolayısıyla bu konuya özel herkesin fikir ve görüşlerini merak ediyorum.

Yazmış ve yazacaklara teşekkürlerimle.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Bence ikisi de değil. Birisi tamamen gereksiz bir icat, diğeri sorun yumağı bir fransız. Açıkta olmak istiyorsanız motosiklet alın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar