Periyodik bakım zamanı sürüşe etkisi - güç azalması olur mu?

Motosikleti
2024 Duke390
Selamlar,

Motorumun periyodik bakım zamanı geldi ağustos ayında yaptırmam için yol bilgisayarında bildirim çıkıyor. 8 temmuzda satın aldım ve ilk motorum olduğundan bu tarz konularda hiç deneyimim yok.

Ancak motorda yazan "service" bilgilendirmesi olduğundan beri sanki gidişinde değişiklik oldu. Eskiden gaz açtığımda daha yüksek süratlere çıkabiliyordu.
Örnek olarak geçen hafta 3.viteste 100-105kmh çok rahat yapabilirken şu an 70-80kmh civarında kalıyor gibi hissediyorum (çok emin değilim şu anki hızdan ama bir eksiklik varmış gibi hissediyorum). Bakım zamanı geldiği için motoru çok zorlayıp redline'a kadar deviri yükseltmek istemedim

Daha önce yaşayan var mı? Bu tamamen motorun mekaniğini korumak için fabrika ayarlarında yapılan bir özellik midir?
Yoksa ben tamamen kuruntu mu yapıyorum :D

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Selamlar,

Motorumun periyodik bakım zamanı geldi ağustos ayında yaptırmam için yol bilgisayarında bildirim çıkıyor. 8 temmuzda satın aldım ve ilk motorum olduğundan bu tarz konularda hiç deneyimim yok.

Ancak motorda yazan "service" bilgilendirmesi olduğundan beri sanki gidişinde değişiklik oldu. Eskiden gaz açtığımda daha yüksek süratlere çıkabiliyordu.
Örnek olarak geçen hafta 3.viteste 100-105kmh çok rahat yapabilirken şu an 70-80kmh civarında kalıyor gibi hissediyorum (çok emin değilim şu anki hızdan ama bir eksiklik varmış gibi hissediyorum). Bakım zamanı geldiği için motoru çok zorlayıp redline'a kadar deviri yükseltmek istemedim

Daha önce yaşayan var mı? Bu tamamen motorun mekaniğini korumak için fabrika ayarlarında yapılan bir özellik midir?
Muhtemelen hava filtreniz tıkanmaya başlamıştır. Psikolojik etkisi yadsınamaz ama, hava filtresi motor bloğuna oksijen girişini azalttığı için çekişte bir düşme nispeten hissedilebilir.

Kuruntu yapacağınıza, ekranda yazan uyarıyı dikkate alıp servise mi gitseniz? :)

Motosikleti
D400
aynen.

bakım öncesi

images

bakım sonrası

images

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Rodaj bakımında motorun canı yerine geliyor ama diğer bakımlarda fark hissetmiyorum. Diğer hocalarımın dediği gibi hava filtresi yüzünden olabilir.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
ben farklı birşey söyliyeceğim evet farklılık olur fakat sizin dediğiniz kadar bir fark olmaz o kadar fark gerçekten oluyorsa debriyajınız ile ilgili sıkıntı olabilir.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben motorun bakım zamanı geldiği zaman sürekli kullandığım için bir fark hissetmiyorum ancak bakımdan sonra vites geçişleri acayip rahatlıyor. En son bakımımı 5000 yerine 6000kmde yaptırmıştım. Resmen motorun rahatladığını hissettim bakımdan sonra. Vites geçişleri şıkır şıkır oldu.

Selamlar,

Merhaba, öncelikle hayırlı olsun yeni motorun. "Service" uyarısının çıkması, genelde ECU'dan kaynaklı bir kısıtlama anlamına gelmez. Bu uyarı yalnızca kullanıcıya bir hatırlatma olarak tasarlanmıştır; yani yazılım üzerinden motoru kısıtlayan bir koruma modu (limp mode gibi) aktif hale gelmez. Ancak, hissedilen güç kaybı birkaç nedenden dolayı gerçek olabilir ya da psikolojik bir algıdan kaynaklanıyor olabilir.

Olası Nedenler:​

1. Yağ ve filtre durumu

• Motor yağı eskiyip viskozitesini kaybettikçe iç sürtünme artar.
  • Hava filtresi tıkalıysa, motora yeterince oksijen gitmez → karışım fakirleşir → güç azalır.
  • Bu ikisi genellikle bakım döneminde değiştirilen parçalardır.

2. Bujiler ve ateşleme sistemi

• Buji uçları karbonlanmışsa veya ateşleme zayıfsa, motor tam performansla çalışmaz.
  • Özellikle düşük devirlerde sarsıntı, yüksek devirlerde güç eksikliği yapar.

3. Zincir ve lastik durumu

• Zincirin gevşek ya da kuru olması sürüş hissini bozar, güç iletimini etkiler.
  • Lastik havası düşükse, sürtünme artar → hızlanma zorlaşır.

4. ECU adaptasyonu / çevresel değişkenler

• Sıcak havalarda motorlar biraz daha zorlanır (özellikle hava soğutmalıysa).
  • Kullandığın yakıt kalitesi değiştiyse (örneğin istasyon değişikliği), fark edilebilir bir etki olur.
  • ECU bazı motorlarda zamanla sürüş stiline göre kendini adapte eder; bakım sonrası resetlenmesi tavsiye edilir.

Psikolojik etki (ama hafife alma):​

• "Service" uyarısını gördükten sonra ister istemez daha dikkatli olmaya, sesleri ve titreşimleri dinlemeye başlarsın.
  • Bu da seni daha temkinli sürmeye iter. Haliyle, motorun önceki gibi "atak" hissettirmemesi normal bir algı yanılması da olabilir.

Ne yapmalı?​

• Çok zorlamadan, ama motoru tamamen kısmadan sürmeye devam et.
  • Bakım günü geldiğinde yağ, hava filtresi, bujiler, zincir ayarı ve ECU hata kodları mutlaka kontrol edilsin.
  • Eğer bu bakımdan sonra hâlâ güç eksikliği hissediyorsan, o zaman bir ustayla test sürüşü yapılmalı.

Sonuç:​

"Service" uyarısı motorun gücünü kesen bir yazılımsal sınırlama değildir, ama bakım zamanı geldiğinde motorun genel sağlığı düşebilir. Hissedilen güç kaybı hem gerçek sebeplerden hem de psikolojik farkındalıktan kaynaklanabilir. Bakım sonrası bu hislerin çoğu düzelecektir.

İlk motosikletin olduğu için bu tarz farkları hissetmen güzel — alıştıkça daha iyi analiz edeceksin. 🙂

Geçmiş olsun, iyi sürüşler! 🏍️💨

Motosikleti
2024 Duke390
Çok teşekkürler arkadaşlar detaylı bilgiler için. En kısa zamanda bakım için servise götüreceğim motoru.

Servise götürücem ama Spormoto'ya telefonla ulaşamadım randevu için :D motoru satın aldığım Arn motors'u aradığım zamanda yoğunluk var ekip yıllık izine çıktı gelecek hafta tekrar arayın dediler. Mecbur bekliyorum şu an için :)
Muhtemelen hava filtreniz tıkanmaya başlamıştır. Psikolojik etkisi yadsınamaz ama, hava filtresi motor bloğuna oksijen girişini azalttığı için çekişte bir düşme nispeten hissedilebilir.

Kuruntu yapacağınıza, ekranda yazan uyarıyı dikkate alıp servise mi gitseniz? :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar