Motosiklet Eğitmeni
Süper.kendimi bir an üni sınavında hissettim.
Aslında bu soruya cevap bulamassın neden mi. Ağır bir motorun sürtünme katsayısı daha fazladır ve düz bir düzlemde hiç fren yapmadan giderken daha çabuk durur.
Ama işin içine frenler girinceağır motorun balata ve disk çaplarının artması lazım ki eğer artmassa motosikletin kütlesinin diskin üzerinde kuvvet ağır motorda daha fazla olacağından fren daha az tutar
Tabi birde bu etkilere tekerlekler de giriyor ki yere bastığı yüzey alanı ve tekerdeki kullanılan hamur ve lastik basıncı da frenlemeye etki eden faktörler arasında.
Bende bir şey sormak istiyorum size şehir içi Hız limiti 50 km. Peki siz 50 km ile 60km hızla yapılan frenleme arasında 10-15 metrelik bir mesafe farkı olduğunu biliyormusunuz? Aslında belli süratlerde gidilse ve yola yeterince konsantre olunursa ne panik frene ihtiyaç duyulur. ne debriyaj sıkmaya![]()
Bunu istiyorum kafa yoralım bu işe.
Diğer arkadaşlar da katılsın sonu güzel olacak.
Tanerim iyi bir şey yakaladın ama frenleme ile çok ilgili değil onu sonra tartışalım.
Fakat hemen kısa bir bilgi vereyim.
Maalesef sürüş esnasında lastikler yere yüzde yüz temas etmiyor.
Dur bu yanlış anlaşılacak.
Şöyle söyleyeyim
Mesela lastik beş tur döndüğünde bunun üç turunu asfalta temas halinde kalan iki turunu havada atıyor.
Tabi rakamlar atmasyon mevzuyu anlayın diye yazdım.
Gerçi yine de anlatamamış olabilirim.
Neyse frene devam.