ÖNEMLİ * Ambulansa nasıl yol verilir...

Aşağıdaki ileti enduroturk-mail grubuna Onur Öztürk tarafından gönderilmiş, önemli bir mevzuu olduğundan buraya aktarmayı görev bildim; Hamuslu . Motopark Forum
Bende DD
-------------------------------

"Ambulansa nasıl yol verilir?
Ambulans sireni duyunca ne yapmak lazım?

Basit görülüyorsa da kaçımız doğrusunu bilip uyguluyoruz ve can kurtarılmasına katkıda bulunuyoruz?
Ambulans siren sesine duyarsız bir milletiz biz. O ambulansın içinde bir gün canlarının olabileceğini düşünmüyor kimse. Düşünse de ne yapacağını bilmiyor.

Ambulans solda genelde. Sağ şerittekiler aldırış bile etmiyorlar
Nasılsa kendi arkalarında değil.
Oysa asıl iş, asıl can kurtarma işi sağdakilerin

Siren sesini duyar duymaz sağdaki duracak ki O durunca önünde bir boşluk oluşacak.

Oluşan boşluğa da ambulansın yolunu kesen soldaki araba kayacak
Siren sesini anlamı bu.

Sağdaki dur, önünü boşalt. Soldaki bu boşluğa kay, yolumu aç!.

Doğru söyleyin bilen var mı? Doğru söyleyin siren sesini duyduğunuzda sağdayken hiç, asıl durması gerekenin siz olduğunu düşündünüz mü?
Asıl görevin size düştüğünü

Ö.Cemal SABRİOĞLU

Ambulansa Nasıl Yol Verilir?

Dr. Tijen Acarkan'dan dinliyoruz:
"Bir süre ambulans doktorluğu yapmıştım. Öyle zordur ki içeride saniyelerle yarışırken, ambulans şoförünün yerinde duramadığını ve parmaklarının direksiyona geçtiğini görürsünüz.
Haklıdır çünkü biz sürekli "Daha çabuk daha çabuk" derken, öndeki araçlar bir türlü ilerleyemez ve şoför bir türlü sol şeritte olmasına rağmen yol alamaz.
Trafik karışır...
Korna sesleri...
Bir karmaşa...
Ambulans sireni ve kriz...
Ambulans sol şeritten sirenle gelirken, kendi şeritlerinde olmadığı için sağ şeritteki arabalar gayet rahatlar. Oysa bu siren sağ şerittekiler için! Çünkü sağ şeritteki araba duracak, önünde yer açılacak ki soldaki arabalar bu boşluğa girip sol şeritteki ambulansa yol açsın. Yoksa sağ şerit yol vermeden ilerlemeye devam ederse soldaki arabalar nasıl yol versin ambulansa?"
Lütfen bu konuda dikkat edelim ve yukarıda yazılanları hep hatırlayalım."

teşekkürler ..umarım herkes bu konuda çok daha duyarlı olacaktır o konumda canıyla mücadele veren bizlerde olabiliriz en azından bunu uygulayarak bir canın kurtarılmasına bizlerde yardım edebiliriz..

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ambulansın geldiğini göre arkasına takılıp daha hızlı yol alma peşinde....Beni geçsede bir an önce arkasına takılsam mantığı olduğu sürece kuralları bilsede uymamaya devam edecektir...

Düşünmemiştim,

Okudum, anladım ve uygulayacağım,
Çevreme de anlatacağım.

paylaşım için çok teşekkürler
bilmiyordum sağ şeritteki aracın bu kadar öenmli bir konumda olduğunu

Geçtiğim hafta içersinde Hıncal Uluç yaşanmış örneğini aktarmıştı günlük yazısında ve hatta plakasını verdiği bir otobüs şoföründen övgü ile bahsetmişti.

Olay ve gelişiminin aynen yazıdaki gibi olduğunu yazmıştı.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Emniyet Şeridi

Modern ülkelerde yolların en sağında emniyet şeritleri vardır.
Ve bu ülkelerde zorunlu bir durum olmadıkça hiç kimse bu şeritleri ihlal etmez.
Modern ülkelerde yol çizgileri vardır ve herkes bu çizgilere uyar.
Modern ülkelerde şehir için de yol ne kadar geniş olursa olsun çok aşırı trafik yükü olmadıkça trafik tek yönlü ve tek şeritten verilir. Trafik yoğunluğu olsa bile araç bisikletler için ayrılmış özel alana girerek ambulansa yol verebilir.
Modern ülkelerde insanlar ambulansın arkasına takılarak yol verenlere haksızlık etmez ve yol verdiklerine pişman etmezler.
Modern ülkelerde insan hayatı işe ya da evdeki diziye yetişmekten daha fazla önem taşır.

Bizlerde ağzımızın suyu akarak oradaki yaşam standartlarını hayal ederiz.
Belki de bir ambulansın içerisinde son bulacak olan yaşamınız için ne standardı? istiyoruz ki....

Gerçekten faydalı bir paylaşım.
Ama!!!! uygulanırsa.
Ellerinize sağlık.

Ben bu ülkede bu konuyu bilen çok az insan olduğunu düşünüyorum. Ama bu çabalar sayesinde öğrenebileceğimiz bir konu bu.. Ve duyarlı herkesin kayıtsız kalamayacağı bir vaka doğrusu.. Umutluyum vesselam :)

biraz da ben eklemeler yapay1m:akan trafikte kesinlikle frene basarak ambulansa yol vermeyin çünki ambulans sürücüsünü daha çok zor duruma sokars1n1z.çevre yollar1nda emniyet seridini söylememe gerek yok herhalde yinede hat1rlatay1m.kazas1z belas1z sürüsler.

Arkadaslar yazi aslinda genel kultur ve otomobil vs. arac kullananlar icin cok daha onemli. Tanidigimiz otomobil kamyon vs. suruculerle paylasalim bunu.

Herneyse, bunu ben de bılmıyordum... Biz burada (ABD) siren sesi duydukmu (etfaiye, polis, ambulans her ne olursa olsun) cil yavrusu gibi kacisip, otoyolda degilsek durmaya sartlanmisiz. Hatta karsi yonde olsak bile. Cunku bu araclar ters yola girme yetkisine de haizdir.

Dar yollarda kose baslarina parketmek yasaktir malum. Boyle bir durumda bu araclardan biri gelir de donemezse arabani polis otoparkinda hasat olmus bir sekilde cekilmis bulursun... Arabani neresinden denk gelirse orasindan tamponlayip iterler kaldirima...

Bakiniz tampon :cat:

intconcept3lh7.jpg

Bu acil yol isteyen sirenli tayfa ayagini gazdan cekmez... :bounce: Bir tek yayalardan korkarlar, o da ezmemek icin tabii.

Gereksiz yere sirenini calistirdigi icin trafik polisinden ceza yiyen serifin (bizde komiser karsiligi gibi dusunun) oldugu duzende helal olsun diyorum.

Bu alttaki resim de buradaki duzenle ilgili. Ambulansin arkasinda 500ft, yani 150m bosluk birakmak zorundasiniz. Tecavuzun cezasi agirdir bildigim kadariyla. Baslica sebebi de ayni olaya gitmekte olan polis(ler) aracinin yeri orasidir da ondan. Yandan gelip hemen ambulansin arkasina gecer(ler).

Sira daima etfaiye-ambulans-polis seklinde.

ambulance20from20rearfx9.jpg

Ambulansin arkasina dolusmak egilimde olanlar icin, fikir olsun diye.

Son düzenleme:
bilgiler için ve paylaşdığın için teşşekkürler DD:rendeer:

Arkadaslar yazi aslinda genel kultur ve otomobil vs. arac kullananlar icin cok daha onemli. Tanidigimiz otomobil kamyon vs. suruculerle paylasalim bunu.

Herneyse, bunu ben de bılmıyordum... Biz burada (ABD) siren sesi duydukmu (etfaiye, polis, ambulans her ne olursa olsun) cil yavrusu gibi kacisip, otoyolda degilsek durmaya sartlanmisiz. Hatta karsi yonde olsak bile. Cunku bu araclar ters yola girme yetkisine de haizdir.

Dar yollarda kose baslarina parketmek yasaktir malum. Boyle bir durumda bu araclardan biri gelir de donemezse arabani polis otoparkinda hasat olmus bir sekilde cekilmis bulursun... Arabani neresinden denk gelirse orasindan tamponlayip iterler kaldirima...

Bakiniz tampon :cat:

intconcept3lh7.jpg

Bu acil yol isteyen sirenli tayfa ayagini gazdan cekmez... :bounce: Bir tek yayalardan korkarlar, o da ezmemek icin tabii.

Gereksiz yere sirenini calistirdigi icin trafik polisinden ceza yiyen serifin (bizde komiser karsiligi gibi dusunun) oldugu duzende helal olsun diyorum.

Bu alttaki resim de buradaki duzenle ilgili. Ambulansin arkasinda 500ft, yani 150m bosluk birakmak zorundasiniz. Tecavuzun cezasi agirdir bildigim kadariyla. Baslica sebebi de ayni olaya gitmekte olan polis(ler) aracinin yeri orasidir da ondan. Yandan gelip hemen ambulansin arkasina gecer(ler).

Sira daima etfaiye-ambulans-polis seklinde.

ambulance20from20rearfx9.jpg

Ambulansin arkasina dolusmak egilimde olanlar icin, fikir olsun diye.

bilgiler için çok teşekkürler,gerçekten çok önemli şeyler....

mantıken olması gerekende bu yani bunu bilmek için ders calısmaya geerek yok yada duymaya mantıken boyle oldugunu biliodum solumdaki arabanın girebilmesi için boşluk yratıodum bi cok kere rastladım ambulansa istanbul trafiginde..

Fotograflara bakip yaziyi okumamak kotu bir aliskanlik. Neyse hic olmazsa fotograftaki yaziyi okuma, anlamayip sorma gibi enteresan bir tarafin var...:mrgreen:

Pardon Reşat abi :mrgreen: Kusura bakma. :) 150 metreymiş öğrendim. :p

Demekki sadece resme bakmak yetmiyormuş. :cherry:

...enteresan bir tarafin var...

Nedense herkes bana böyle diyor. :mrgreen: :queen:

ben bunu ehliyet alırken ögrenmiştim aklımda her zaman var sireni duyunca hemen saga cek dur ambulans seni gecene kadar kal yerinde ama bilgiler cok güzel yeni şeyler öğrendik tşk ler paylaşım için

Bugüne kadar hiç aklıma gelmemişti, trafiğin hızlanıp herkesin sola geçmesi gerektiğini düşünürdüm. Paylaşım için teşekkürler (ama umarım hiç kimseye lazım olmaz)

teşekkürler reşat abi. çok önemli bir konuya parmak basmışsın yine.
araba kullanırken istemdışı olarak ben bunu uguluyordum aslında.
ne zaman sol arkamda siren sesi duysam iyice yavaşlarım ve önümde boşluk açılmasını sağlarım. gerekiyorsa ambulansın önündeki araçlar bir ön önce önünden kaçsın, benim önüme girsin diye.

motorla giderken ambulans sesini duyarsam uyguladığım başka bir şe daha var.
motorla giderken de mümkün olduğunca sağa kaçıp en uygun yerde durarım ve ambulansın uzaklaşmasını beklerim.
bunun sebebi de yine asıl trafiği tıkayan araçlar olan arabaların bir şekilde ambulansa yol vermesini sağlamak ve bir de bunu yaparken motosikletlinin (benim) üstüne çıkıp çıkmayacaklarını düşünmelerine gerek bırakmamak. çünü motosikletlilere karşı araç sürücülerinin davranışı ortada.
bunu yapmamdaki asıl sebep ise ambulansa yol açmaya çalışan araçların benim üstüme çıkmalarını engellemek.
motosiklet kullanırken kendimce dğru yaptığım bu uygulamayı sizinle paylaşmak istedim.
bana göre motor kullanırken ambulans sireni duyduğunuzda bir cep bulabilirseniz hemen girin. gerekirse park halindeki iki aracın arasına girin. ambulansın önünden kaçmaa çalışan araçların sizi farketmeyip üstünüze çıkmasına fırsat vermeyin:cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar