Ölseydim Yazamayacaktım. Kurtuldum, Paylaşıyorum.

Öncelikle gecmis olsun. yoldaki bir köpek ölüsü tabiki janta bu zarari verebilir özellikle alasimli jant ise fakat arka jantin hasar almasi düsündürücü derin bir cukur ihtimali daha yüksek yada kaya parcasi. neyseki ikinizdede hic bir sey yok hafif siyriklarla atlatmissiniz önemli olanda bu tekrar gecmis olsun...
Allah hepimizi korusun böyle seylerden ve cok dikkatli olalim hic bir zaman ben profesyonelim demiyelim ve özellikle gece sürüslerinde oldukca dikkatli, yavas kullanalim... sevgiler selamlar

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
gerçekten büyük geçmiş olsun.. fakat aynı hadisenin telli jant olsaydı ne olurdu senaryosunu düşünmek bile ürkütücü.. gerçekten verilmiş sadakanız varmış.. off-road sürüşlerde darbelerle göbek yamulmadan yamulan tel değişimiyle kolayca tamir edilebilmesi bakımından kullanılan jant türüdür.. fakat 120-130 ile köpeğin üzerinden geçmeye bu telli jant asla dayanamaz ve sonuçları ürkütücü.. ki irice bir köpek muhakkak ki.. jantın yük binen kısmı dış çemberidir.. yuvarlak olması itibariyle şok darbelerini dağıtır fakat esneme payıyla bu şoku merkezden amortisörlere ulaşmasını sağlayan kısımda jant kollarıdır.. oluşan basınçla patlayan bir lastik ve çarpma etkisiyle eğilen jant.. gerçekten verilmiş sadakanız varmış.. büyük geçmiş olsun..

Motosikleti
SYMPHONY 200E5+
çok büyük geçmiş olsun,çok ucuz atlatmışınız Allah sizleri korumuş..
ama jantlarınıza bakınca şunu görüyorum siz köşeli sert birşeyin üstünden geçmişsiniz ve sizi kurtaran altınızdaki makinenin enduro olması.
Allah hepimizi kazalardan korusun...

aman abim ve ablam çok çok geçmiş olsun.Ne olursa olsun yazılan bozulmaz.Bozmayın kendınızı ya nasip deyin ve besmele ile yola devam edin.kazasız sürüşler Allah c.c. korusun

Moderatör
Geçmiş olsun, tecrübe ve BMW faktörü bir araya gelince, ciddi birşey olmadan atlatmışsınız kazayı.. ALLAH daha beterlerinden korusun hepimizi..

çok büyük geçmiş olsun dediğiniz gibi sevdiklerinize bağışlanmışsınız Allah korumuş Ailenizle ve sevdiklerinizle güzel ve kazasız günler geçirmeniz dileğimle tekrar geçmiş olsun.

Büyük geçmiş olsun....
Yollarda birden çok köpek ölüsüyle karşılaştım. bazılarının üstünden geçmek zorunda da kalmıştım.. maxi scooterim ile... Ama bu denli bir zararı verecek kanısında değilim... orada kesin yol yapım çalışmalarından kalma bişeyler vardı...

Döküm - Telli jant konusunda ise fazla bilgim yok ama kişisel görüşüm...

Döküm jantta kırılmalar olur telli jantlarda ise esnemeler olur. Esneme olsaydı allah korusun denge tamamen kaybolurdu ve ya bariyer yada tıra çarpardınız...

Allah korumuş...

Son düzenleme:
abi çok kötü oldum kaza yaptığım an geldi haklıma buyuk geçmiş olsun abi gerçekten jant kolusuna gelince senin tecrüben bizden fazla sen bize öğret
yengeye sanada geçmiş olsun

Süper Moderatör (BBRR)
uzun yılardır değişik enduro motorlar kullandım .. enduroları diğer modellerden ayıran en önemli özeliiği yumuşak süspansiyonlarıdır. diğer tip motorlarla çıkamayacağınız engeleri enduro ile hissetmessiniz ..bende deneyimlerime dayanarak bir köpeğin her iki jantada bu denli hasar verebileceğini düşünmüyorum .. ya derin bir çukur yada yola düşmüş bir obje bu hasarı verebilir ancak.. Olcay (eyong) da hatırlayacaktır eski tükkanın olduğu yerde siteye dönmeden önce yolda 70-80 cm çapında ve 10-12 cmderinliğinde bir çukur vardı . biz bu çukura arabanın tekerini sokunca aynı resimde görülen gibi jantı eğmiştik..

döküm janta bu denli zarar verebilen bir nesne elbette telli jantada zarar verecekti.. anacak endurolarda genelde telli jant tercih edilmesini sebebi bu jantın döküme oranla daa esnek olmasıdır. ama esnemede bir yere kadar.. bu olayda eğer jant teli olsaydıda değişen çok bi şey olmazdı

Tekerin patlaması zaten hakimiyeti azaltan bir olaydır hele hele 2 tekerin aynı anda patlaması ve jantlarında eğilmesi kontrolü imkansız kılar.. deneyimin hiçbir işe yaramayacağı bir durum oluşur . bu olayda şans faktörünün çok önemli bir yeri var.

Allah evladınıza bağışlamış.. geçmiş olsun

Son düzenleme:
Ya yorumlarda bir hata var ya da daha önce jant konusundaki okuduklarımda.. herkes, ya telli jant olsaydı. fena olurdu gibi yorumlar yapmışlar.
telli jant esner diyorsak belki de bu çarpmada jant esneyecekti ve kırılmayacaktı. haliyle bu tehlike de yaşanmayacaktı...
Tecrübelerin yorumlarını bekliyorum şahsen

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Ben geçmis olsun yazip geçecektim ama yorumlari okuyunca biseyler yazma geregi hissettim.
:)
Kopege çarpmanin burada gordugunuzden çok daha kotu sonuçlar dogurduguna defalarca sahit oldum.
Yani kopek deyip geçmeyin, çarpma siddetine bagli olarak ne gibi arazlar doguracagini yasamadan tahmin bile edemezsiniz.
Insallah da yasamazsiniz.
Fakat bu fani gozler kopege çarpip on tarafi dagitmis otomobiller gordu.
Bu nedenle kopek bunu yapamaz gibi bir yargi yanilgisina dusmeyin.
Tabii kazayi yapan doktor arkadasimiz da gozleri ile gordugu seyi degil, kendisine verilen bilgiyi bize aktarmis.
Bu nedenle diger arkadaslarimizin iddia ettikleri gibi, çukur vs gibi etkenlerinde olma ihtimali yuksek.

Ben polisin verdigi bilgiyi dogru kabul ederek olayi yorumladim.
Yani kopege çarpip havalanmis ve sert dusme ya da herhangi bir baska cisime vurma sonucu da baslarina bu gelmis olabilir.

Yani Turkiye'de basiniza bu tur olaylar gelmesi, yollarin durumundan dolayi son derece olagan hale gelmis bir sey.

Cant mevzusuna gelince.
(Tamamen kisisel yorumumu yaziyorum.
Bilimsel bir sonuç gibi almayin.)
Eger tel canta sahip olsaydi dostumuz ve esi muhtemelen olmus ya da kazayi çok daha buyuk hasarla atlatmis olacakti.

Bir çok arkadasimiz tel cantlarin esneme payindan bahsetmisler.
Hatali degiller.
Fakat;
BMW motosikletlerde one dalmayi onleyen ve çogu zaman hayat kurtaran(bu olayda oldugu gibi) bir sistem var.
Bu sistemin detaylarini farkli bir ortamda konusuruz.
Bunun disinda dostumuzu motosikletin uzerinde dengede tutan sey lastiklerin hala gorevini yapiyor olmasi.
Tel cantta bu mumkun degil.
Ustelik aliminyum canti kiracak kadar sert bir darbede tel canta sahip bir motorun cantinin yamulmasi kaçinilmaz olacak, lastikler parçalanacak ve muhtemelen on teker kitleyecekti.

Daha once de dedigim gibi tum bu çikarimlar kazanin olus sekli hakkinda soylenen seylere goredir.
Haksiz olma hakkim muhafaza edilmektedir.

Benim asil merak ettigim konu baska.
Hekim arkadasimiz ve kiymetli esinin saglik durumlarinin iyi oldugunu ogrendik ve sevindik.
Kendilerine tekrar geçmis olsun diyorum.
Motosikleti de eskisinden daha iyi bir duruma getirilmis.
Bu da olumlu bir gelisme.
Gerçi arkadasimiz diye hitap ediyorum ama kusura bakmasin.
ehliyetini benden 10 sene once almis.(78 okudum benimki 88):)
Eger 18 yasinda aldiysa aramizda en az 10 sene var demektir.:)

Neyse soruma geleyim.

Sayin hocam;
Sadece cantlar mi degisti?
Amortisorlere herhangi bir mudahalede bulunuldumu?
Eski cantlarin gobegi ne durumdaydi?
Sorulardan maksadim, motosikletin darbeyi nereye ilettigini ogrenmek içindir.
Cantlar gorevini yapmis ve darbeyi kirilarak emmisler.
Onlarin kirilmalari sizin kirilmanizi onlemis.
Fakat ben suspansiyonlarin ve kirilan cantlarin gobeklerini siddetle merak etmekteyim.
Cevaplarsaniz, yazinizin bendeki anlami çok daha buyuk olacak.
tekrar geçmis olsun...

Son düzenleme:
gecmıs olsun abıcım bence tel jant daha avantajlı cunku aynı olay benım basımada geldı 140 km hızla cukura gırdım kırılma olmuyor en azından yamuluyor allah kaza bela vermesın saygılar

Okurken ben de olayı yaşadım resmen..
Bahsettiğiniz gibi, Allah sizi sevdiklerinize bağışlamış. Çok büyük geçmiş olsun.

cok geçmis olsun gercekten ucuz atlatmissiniz çunku
bundan yaklasık 1yıl once

dedem ve babannemi almaya hava limanınna dogru yola cıkttım opel combo markalı aracımla
sahil yolu boyunca 15km uzaklıkta ve yetişebilmek için hızım 140-150 arasi idi ve olay neredeyse ayni gerceklesti son onda gordum ve tekere değilde aracin ordasina kopeği almayi basardim

sonuç ise sanirim o korku ile beynimde 1-2milyar hucre hatayini kaybetti
tamamen karçalanıp yerinden cikan tampon ve on kısımda birkaç ezik
cok uzun ve sert frenajdan sonra durabildim o zamandan sonra fazla hız yapmamaya basladim

Gerçektende büyük tehlike atlatmışsınız. Ancak ben o çarptığınız şeyin köpek ölüsü olduğuna inanmıyorum. Neticede sizde görmediniz ve yetkililer kazadan sonra çarptığınız cismi kaldırdılar. Ve sizden sonra bir kaç aracın daha o şeye çarptığını söylüyorsunuz. Bir köpek ölüsünün bukadar zarar açabileeğini gerçekten sanmıyorum.
Karayolları ekibinin büyük bir hatası ve ayıbı kendilerini korumak adına düzenledikleri -- yolda köpek ölüsü vardı - yalanı... :(

buyuk gecmıs olsun o halde motoru kurtarmak buyuk ustalık ıster. Bir daha başınıza böyle hiç kimsenin başına gelmez inş.

Çok çok geçmiş olsun abi valla Allah korumuş.Eminim kücük tekerli bir makina olsaydı kesin durum çok daha vahim olurdu.:pale::salut:Jant konusuna gelirsek yol motorlarında aliminyum alasımlı jantlar daha iyi telli jantı iyi olan tarafı hafif yamulmalarda akord ayarı yapılmasıdır.eğer telli bir jantla girseydiniz jant göbeğinden ayrıla bilirdi:pale:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar