NY Haritasini Kim Tirmaladi...

GPS beni yakinlardaki kucuk bir sehre, Geneseo ya goturdu...

clip6qr4.png

Bu arada benzinim bitmek uzereydi, bir benzinciye girdim ve tam karsimda bu durumla karsilastim...

p1030044uz7.jpg

Tam zaman tuneli... Bir anda geldim 1940lara sanki... Havaalanini sordum cocuklara laf olsun diye. GPS gosteriyor ama, maksat muhabbet iste.

Ancak yolda alana giderken birden motorun sesi degisti... Rezonansa giriyor, ugultu gumburtu kiyamet.. Eyvah dedim gitti motora bir sey oldu... Mictik... filan. Yavasladim tam duracakken ustumden kanat kanada uc tane B17 gecmezmi... hem korktum hem de unutulmaz bir an yasadim. Ilginc bir tecrubeydi, inis icin iyice yaklasmislar, alcaktalar. Arkamdan geliyorlar, gormuyorum.Tabii benim Alman mali Ripley daha cok korktu, ama dedim kizim bitti savas coktaaaan...Bak dedim seni goturecegim yanlarina gosterecegim.

Bu herkese nasip olmaz, biliyorum... Meraklilari daha iyi bilir.B-17 4 motorlu bir agir bombardiman ucagi. "Ucan Kale" diye bilinir. Bunlardan cok az kaldi ve gonullu gruplar, emekliler filan fonlar kurup para toplayip bunlari restore ediyor, ucar durumda tutmaya calisiyor. Buyuk emek var uzerlerinde.

Iste inislerini yakaliyorum... Onlardan once vardim alana. Tabii gosteri icin tur atiyorlardi, onun icin...

"Agirabiler"in oraya parkettim motoru atladim hemen...

p1030080rw7.jpg

Iste B-17 yanasiyor park noktasina...

p1030049jv1.jpg

Biraz zoom...

p1030061iq0.jpg

O da ne... Gozlerim beni yaniltiyor mu..

Yoksa...

p1030161ra6.jpg

evet o bu... Meshur Memphis Belle.

Senelerdir ucurulmaya calisilan 2.DS emeklisi, Savasin en unlu ucan kalesi Memphis Belle.

Hani gecenlerde filmi yapildi...

memphisbelle19901xsfm6.jpg

Film biraz abartilmis, buyuk oranda dramatize edilmisti. Pek gercekleri yansitmiyordu ama fena da degildi... Almanya uzerine 25 sefer yapan ucagin son seferini, ve ABD ye donusunu hikaye ediyor.

Siz biraz web adresinden

http://www.memphisbelle.com/index.php?option=com_gallery2&Itemid=13

bakin bu arada ben bir seyler atistirip geleyim...

evet bir kac fotografla bu ucan tarihe biraz daha yakindan bakalim...

p1030175lc0.jpg

p1030164iv3.jpg
p1030171zd8.jpg

p1030163nr1.jpg
p1030180je3.jpg

13 tane .50 kalibre makineli tufek tarafndan korunuyor, 4ton bomba tasiyor bu "guzel" olum makinesi... Sonradan yerini alacak olan "Super Fortress" lerin yaninda cocuk oyuncagi sayilir tabiii o da baska.

Burundaki yuzu gorunmeyen hanim bu ucaktaki herkesin ya karisi, ya nisanlisi, sevgilisi... "Memphis Belle", ucak komutaninin sevgilisi... Anavatanda onu bekleyen yavuklu. "Memfis Guzeli".

Bu "Nose Art" debilen "burun susleme sanati" Oldukca genis yer kaplar. Baska bir zamana birakiyoruz simdilik.

Macera devam edecek... Ama yarin yeni bir seyahate cikiyorum, donuste... Kismetse Sali gunu bulacaksiniz forumumuzda...

Tet...sst, Itiraz yok. Vallahi kendim icin gidiyorsam namerdim. Maksat size anlatacak bir seyler bulmak. Hem disci amcaya gidecegim, igne yapacak... Aiyyy...
Evet hafta sonu calisyor, muayenehanesi 300mil de... Allah allah...

Siz bu arada biraz Nose Art ve Pin-Up calisin Vargas in eserlerinden... Alberto Vargas. Gelince soracagim bak... ;)

clip3ce8.jpg

yaa oldu mu yaa ..:pale:
heyecanlı heyecanlı oturdum kahvemi aldım sigaramı yaktım..o da ne?daha iki fırt çekmedim kahveden yazı bitti :pale:

işkence bu senin yaptığın işkence:p

memphis belle yi kanlı canlı görmüşsün ya,xplor falan unuttum bunu kıskandım işte..

( şaka maka derken nazar değmesin..boncuğumuzu takalım..tü tüü tü maaşallah :) )
318505672_8f9d62f575.jpg

Flowy min, arkadaşımız Dr Ömer Uzma nın vefatı uzerine bir muddet ara veriyorum arkadaslar... Ozur dilerim, devam edecek havada degilim su anda.

Yavas yavas devem edelim bakalim diyorum... Pek eglenceli bir havada olamayacak ama basladigim isi bitirmemis olmak daha da rahatsiz edici...

Eeee ne oldu siz Vargas calistiniz mi bu arada?

Bu "Nose-Art" icinde benim Donald_Duck in da onemli bir yeri vardir...

clipzb5.png

clip2ls9.png

Bu sevimli cizgi roman kahramani Nazilerin korkulu ruyasiolmus bir aralar... Fuar alanainda aradim hic bir tane bulamadim. Bu yukardaki koleksiyon Google marifetiyle.

Yinede guzel parcalar vardi dogrusu...

b1720nose20artup0.jpg

Bu yukardaki resim bana ait degil, ucagin resmini cekemedim, sonra nette buldum.

p1030139ht2.jpg

p1030152eb1.jpg

p1030196jz4.jpg

p1030238xc1.jpg

p1030225bq9.jpg

p1030232fd8.jpg

p1030222la6.jpg

p1030247rt5.jpg

Nose Art / burun sanati bu kadar yeter diyorum... Hatta galiba biraz abarttim. Ama dedim belki birinin isine yarar bir gun bu koleksiyon...

Yarin biraz bombardimancilara, biraz da avcilara bakip yola koyulacagiz yine...

Son düzenleme:
Eline emeğine sağlık donald amca bu kadarbulup buluşturup bir araya toplaman gerçekten takdire şayan.
O amerikan uçakları ne canlar yakmıştır dimi halbuki ne güzel süslemişler...

Tekerlerine saglık üstadım gerçekten mukemmeldi.
Özellikle uçuş ve uçaklarla ilgilenenlerin çok işine yarayacak.
Sana gerçekten özeniyorum ve senin yüzünden canım race motoru bırakıp enduro ya gececegim utanmasam :)

şapka çıkartıyorum sana Reşat abi :)

Haa bi de aklıma gelmişken, senin şu kontra viraj* metodun vardı ya, onu bugün 25 yıldır motosiklete binen bi adama söylediğimde adamın söylediği motosikletin sadece yana yattığın zaman dönebileceği şeklindeydi :))

teknik ayrı bişey tarzanca ayrı bişey hakkaten :)

şapka çıkartıyorum sana Reşat abi :)

Haa bi de aklıma gelmişken, senin şu kontra viraj* metodun vardı ya, onu bugün 25 yıldır motosiklete binen bi adama söylediğimde adamın söylediği motosikletin sadece yana yattığın zaman dönebileceği şeklindeydi :))

teknik ayrı bişey tarzanca ayrı bişey hakkaten :)

Bravo... Ogretin kardeslerim sizde bilmeyenlere. Once durdugu yerde gosterin sasirip kalacaklar. Kolaycada anlayacaklardir.

Soyle yapin, motoruna otursun, ayaklari yerde motor calismiyor.
ileri, ufka baksin.
Diyelim sag elinin isaret parmagi ile sag elcigi ileri itsin.
Ufacik bir basincla motorun saga devrildigini / yattigini gorur.

Halbuki gidonu saga sola cevirince motor yatmaz.

Bilgiyi kendinize saklamayin, paylasin ki bilginiz buyusun, serpilsin gelissin. kendinize sakladigiiz bilgi toprak olur gider...

Sevgilerimle...

Orta siklet bir bombardiman ucaginin ugultusu diger gurultulere karisti. Sansliyiz. Bu da nadir ucaklardan biri... Bir B-25.

p1030065mm2.jpg

p1030084ee7.jpg

Yukarda Nose Art ini gordugunuz Mrs. Hap. Bu B-25 lerin ilginc hikayeleri var. Mesela bunlardan biri sisli bir havada Empire State Building e carpmisti.

p1030076dx8.jpg

Icinizde Tokyonun bombalanmasi olayini bilen varmi bilmiyorum. Bu ucaklardan 16 adedi ucak gemisinden havalanip, Tokyoyu bombalayacak ve tekrar gemiye inmeleri mumkun olamayacagi icin Rusya veya Cin e inip ucaklar terk ve imha edilecek, oradan murettebat kurtarilacati. Once pilotlar bu devasa ucaklarla onlara gore kisacik ucak gemisinden havalanacak sekilde haftalarca calistilar ve 1942 de hicbir bombardiman ucaginin ulasamayacagi Tokyo semalarinda 16 B-25 ile uyandi. Bu muttefikler icin buyuk moral, ve Tabii Japon imparatorlugu icin son derece sarsici bir darbe oldu. Savasin kaderi degisti.

b251cz9.jpg

Bazi modellerinde tam 15 adet 0.50 kalibre topu ve burunda 75mm lik topu olan, 1,5 ton bomba yuklenebilen, kendi klasmaninda 2.DS nin en basarili teyyaresi kabul edilen bir savas makinesiydi B-25...

Iki uc B-25 daha vardi gosteride... Mr Grumpy yi tanirsiniz, Pamuk Prenses masalindan...

grumpygh5oy9.jpg

Bu ucak da kendine onu secmis maskot olarak...

p1030097es7.jpg

p1030093sm7.jpg

Alttaki resimde ucaklarin icini gezmek icin siraya girmis ahali ve etraflarini sarmis meraklilar...

p1030102wr1.jpg

En uzaktaki teyyare yine bir b-17 ucan kale. Liberty Belle. Bunda "Çene Tareti" denilen taret ve cıfte top da var...

p1030193ba9.jpg

Bu da ucan kalelerin "karnini" koruyan top. Tufegi kullanan bu kabine disardan binip iniyor. Boyle bir kabinin icine girip saatlerce ucmak ne demektir acaba?

p1030190cp1.jpg

Bir de suna dikkatinizi cekerim... ucak arizalanir, inis takimlari acilmazsa... Yandi gonlum keten helva.
Eh savas bu cocuk oyuncagi degil...

Brazda hafif siklet ucaklara bakalim... Hani su benim havada gordugum ve bu "Air-Show" u havacilik gosterisini bulmami saglayan ucaklar nerede acaba...

clipyb0.jpg

I-ih bu bir Mustang...

clip2fj1.jpg

Bu bir Corsair... bu da degil...

Bu usttekilerin "nose-art" larini yukarda vermistim, hatirladiniz mi?

evet iste buradalar... Dauness lerle tanisin...

p1030211jc8.jpg

p1030215md1.jpg

Artik yola cikma zamani gelmisti... Bu hesapta olmayan muhtesem gosteri neredeyse butun Cumartesi gunumu silip supurecekti.

Uzaklasirken buyuk bir karargaha rastladim. 2.DSna katilmis butun ulke askerleri toplari tufekleriyle burada temsili bir karargah kurmuslardi. Keske daha cok vaktim olaydi... Bilseydim...

p1030259ma1.jpg

Bakin bu nose-art olayi sadece ucaklara ozgu degilmis... Cipte bile var... :)

Bu da savasta gorev almis bir Harley-Davidson...

p1030260pi6.jpg

Sonra Ripley i bulus, ve oradan uzaklasma...Goller hala bekliyor, DD gelecek bizi gezecek diye...

Son düzenleme:
Kucuk bir san'at fotografi

p1030254sr1.jpg

ve yola revan olus...

Ilk duragim birazda nefes almak icindi, cunku hava gittikce isinmaya baslamisti. Evet bu amacla "Canandaigua" golu kiyisinda bi rparkta mola verdim.

ir1c1ps4.gif

Pek cok dogal / cografi bolgenin - yerin adi gibi bu da kizilderili dilinde bir isim.

p1030265yq1.jpg

ABD de gollerin kullanimi konusunda oldukca kati kurallar var (Son derece memnuniyet verici dogrusu). Bazi goller, bunun gibi halka, ve herturlu kullanima acik. Ister balik tutun, ister su kayagi yapin, dibine ev yapin (tabii cok kati kanalizasyon vs. kurallari cercevesinde), girip yuzun vs. "rekreasyonal" goller.

Bazilarina sadece motorsuz ya da elektrik motorlu sandalla, kanoyla vs. girilebiliyor. Yuzmek/ yakitli motorla girmek yasak. Civarinda ev/bina yapilmasi soz konusu degil, Yol bile gecmiyor. Bunlara "Su rezervi" deniliyor. Bir de ne sekil ve sebeple olursa olsun hic bir sekilde dokunamayacaginiz goller var. Bunlarin cogu baraj zaten ve icme suyu rezervi olarak kulaniliyor.

Canandaigua iste bu vur patlasin cal oynasin tipi gollerden.

p1030262xjq7.jpg

Her turlu yuzen cisim golde... Ha, o gordugunuz jet-ski ye bir zoom-in yapalim... ;)

sheriffkc8.jpg

buyrun, devletin jet sikisi... Serifin ati bir nevi... :) Gormedik, oyle sey olmaz demeyelim.

Neyse, orada biraz daha oyalanip gelene gidene takildiktan sonra midemin gurultusu bana bir seyler hatirlatti... Sabah karanliginda yola ciktigimi yazmistim degil mi?

Tekrar yol koyuldum, bu kez "Keuka" golu kiyisindayim...

p1030267mq6.jpg

Bu iste koruma altindaki gollerden. Rezerv... 30km boyu var, eni de resimde gordugunuz gibi 1.5km civarinda... Bir Devlet parki Keuka...
http://nysparks.state.ny.us/parks/info.asp?parkID=37

Butun yamaclari baglar ve ormanla kapli. Zaten bu bolge, Fingerlakes bolgesi saraplariyla unlu.

Oradan kapagi karnimi doyurmak icin Seneca golu kiyisina uzandim. Seneca bolgenin buyuk sehirlerinden sayilir. Marinada bir restorana girdim, sonra da bir kac fotograf aldim marinadan sizlere...

p1030275jv8.jpg

O soldaki kizcagiz ben resim cekiyorum diye durdu... Vallahi goguslerini ne kadar buyuk saniyorsa artik... :) geri cekti ... Kibar insanlar canim...

p1030284mi1.jpg

Seneca eni konu buyuk bir gol... 60 x 5 km ebadinda bir guzellik. Yine baglar ve kucuk kasabalarla, ormanlarla cevrili enfes bir bolge.

Bir kosesinde Seneca devlet Parki http://nysparks.state.ny.us/parks/info.asp?parkID=97

var ama ugramadim artik...

p1030272cl7.jpg

Iskeleden bir resim alip yola devam ettim...

Ta ki bu tarihi guzellikle karsilasana degin. Lokomatif merakimi bilirsiniz... ;)

p1030363fb6.jpg

Eski kartpostallara benzesin diye biraz rengiyle oynadim bu resmin...

Bu da olayin kahramanlarinda Ripley, tarihi havalarda takiliyor... Oysaki 2004 model.

p1030359gb3.jpg

Seneca golu kiyisindan ayrilirken bir dugun dernek dikkatimi cekti...

Gozumu genc ciftin guzelliginden alip arka plana bakinca afalladim dogrusu...

p1030288rt9.jpg

Burasidaneresiydikine? Du bakalim...

Yeni evli cift ve kardeslerinden olusan mutluluk tablosuna biraz daha yaklastim...

Genis aci onlari kenara sikistirirken ben selale remi cekiyorum.. sanki...

p1030293ae1.jpg

Gelinin gozu bende... Motosikletimin ustunde bir poz verir mi acaba ?
Sorsam kocasi beni dover mi acaba... Hmmm...

Cinli geline sormustum, ama kocasi yoktu ortada, hatirlayaniniz vardir belki bu fotografi...

bike045sf3.jpg

Cok olmus be... 2003 te cekmisim bunu... Zaman su gibi geciyor vallahi.
Neyse biz isimize bakalim, zaten Deyzi tarafindan komputerim kafama gecirilmesi tehlikesi varken,... Hem ne isim olabilir ki benim elalemin hanimefendileriylen degilmi?

Hem burada boyle bir guzellik varken...

p1030295iw4.jpg

Tirmanalim bir tunele dalalim yukarlara dogru...

p1030300cc8.jpg

Yukardan nasil gorunuyor diye bakalim diye...

p1030313ii8.jpg

Sonra inelim asagiya, kopruden gecip mini kanyondan yukarlara dogru devam edelim...

Hep beraber buyulenelim bu guzellik karsisinda...

p1030321tk2.jpg

Buyrun, katilin bana...

p1030326db6.jpg

Birlikte bir nefes alalim, yesili, suyu, kus seslerini, caglayanin sesini sindirelim...

p1030323kx6.jpg

Unutmayalim bir daha...

p1030344rx9.jpg

Neredeyim ben...

Bir bakalim... Efendim burasi "Watkins Glen State Park" diye bilinen bir baska tabiat harikasi, gorulesi bir yer. Buzullar erirken burayi kesip acmislar, ardindan da buresimlerde gordugunuzu bu kucuk ama sabirli dere 400 milyon yil yememis icmemis burayi boyle kivrim kivrim yontmus, sekillendirmis...

Uzunlugu 8km civarinda... Istanbullular icin Haydarpasa dan Maltepeye kadar gibi bir mesafe.... ben Kiziltopraga kadar tirmanabildim, kusura bakmazsiniz degil mi? ;)

Ama degdi dogrusu... Degil mi...

p1030349vw1.jpg

Biraz daha gayret... Bir de bu selalein tepesine cikayim...

Asagiya bakayim...

p1030351ow8.jpg

Durayim, kalbim agzimdan insin tekrar gogus kafesime...

Buraya yeniden gelmeliyim. Sirf Watkins Glen icin... Kendime ve size soz...

Suraya bakin...

untitledbmper0.jpg

Burada benim en az iki gun kalip 2-3bin fotograf cekmem lazim... :)

Evet, burayi bitirebilmem soz konusu degil. Yarin sabah yola cikmam lazim, yuzlerce mil ilerde, Connecticut eyaletinde bir bulusma var... Adventure Riders in kucuk bir bulusmasi, oraya davetliyim. Oradan da eve gidip is gunune, Pazartesiye hazirlanmali...

Selaleleri geride birakip yola koyuldum.. Zaten birkac saate hava kararacakti. Ithaca sehrine kadar surdum ve bir yer bulup yerlestim o gece icin. Aksam yemegine hazir oldugumda disarisi zifiri kararmisti bile...

Erkenden yattim Yarin epey yol vardi katedilecek...

Devam ediyor...

Eveeet... geldik en nihayet gezinin son gunu olan Pazar gunune.

Bu sabah yine erken kalkmak icabediyordu zira ADV riderdan birileriyle Connecticut devletinde Danbury sehrinde bulusmam iktiza etmekteydi.

Fingerlakes boldesinden gozum arkada kalarak ayrildim, ama dedigim gibi hem kendime hem siz sevgili forum okurlarima :) (yagciliga bak) soz verdim, bu kez sonbahain inanilmaz renkleri altinda buraya donecek ve yine calip soy.. yani fotograf cekip anlatacagim... ;)

Ithacadan Danbury 200mil filan - 320 km.. arayollara, koy yollarina filan vurunca biraz daha uzun suruyor ama olsun, erken cikarsam saat 12 de randevuya rahat yetisirim dedim.

Iste yol...iste gaz kolu... resimde yok ama orda iste biliyorsunuz... :)

p1030365rb3.jpg

Yolda giderken bir kasabadan geciyorum, baktim bizim Ripley pek bir isteksizlesti, oradan gecmek istemiyor filan... Kizim n'oldu? Aaaa.. bir de ne goreyim, otomobil yikama yeri :) Taa 20 gundur camur icinde dolasiyoruz, artik o camurlar kaynadi, pisti her bir taraimizda... Tam yikanmanin vaktidir. Gel bakalim, yok oyle kacamazsııııın... :)

p1030376if1.jpg
p1030379kc9.jpg

Bastırdım 1$lik bir jeton, bir guzel sicak sularla kopurte kopurte yikadim haylazi...

Sonra yine yola devam tabii ve Danbury de ADV ridercilarla bulusma.

Kalabalik bir grup degildik. SIcaktan, ve islerinden dolayi dort kisi gelmemis. Kiljo, Urbancowboy ve Urbancowgirl oradaydi, dogru "piknige" gittik. Masanin ustune nevaleyi dizdik... :)

p1030384jw5.jpg

Bir AR-15, bir S&W .38 revolver, iki 9mm Glock, bir de S&W 9mm otomatik...400 adet 9mm, bir kac yuz .223, bir miktar da .38 cephaneyi de derleyip duzene soktuktan sonra sira talime geldi.

p1030399gu5.jpg

p1030405wy2.jpg

p1030433me8.jpg

Tabii bu aticilik ABD de bir spor. Bunun altini cizmek lazim. Kimse "adam oldurme talimi" yapmiyor, yanlis anlasilmasin. Hatta insan gorunumlu hedef kullanmak bile mumkun degil. Turkiyede masum ve siradan insanlarin boyle bir spora egilmeleri mumkun olmadigi, boyle bir gorgu ve egitimimizin olmadigini bildigim icin sizlere garip ve hatta itici gelmesini anlayabiliyorum. Baslarda bana da oyle gelmisti. TR de bu genellikle mafyanin, teroristin, yani "kotu adamin" ugrastigi bir sey. (tabii ki guvenlik guclerini bunun disinda tutuyorum). Burada degil. Oylesi de var, boylesi de...

Kotu adam iki defa dusunuyor silaha davranmadan once. Ya da oyle olacagi varsayiliyor.

Ancak bazi abartili ornekler de yok degil...

p1030385ga3.jpg
p1030386rv1.jpg

Bu amca artik neyle atis yapiyorduysa, her atista bizim masadaki muhimmat yerinden zipliyordu...

Neyse bu poligon eglencesi saatler surdu ve gunesin alninda epey yorulduk dogrusu. Oradan ayrildik, ve ben Manhattanin yolunu tuttum.

Vardigimda aksam olmustu yine.

Bakalim fondaki binayi begenecekmisiniz... :)

p1030443yr9.jpg

Evet.. iste bir maceranin da sonuna geldik...

p1020775ja5.jpg
p1030446xh4.jpg

Bakin nereden nereye geldik... Km saatinde 922 mil var. 1500km eder. Verimli bir haftasonu oldu... Daha ne isterim hayattan ;)

Sevgiler.

Son düzenleme:
yaşamak böyle birşey olsa gerek. İsyankar ve kıskançlık duygularımda uyanmadı değil, nazarım değmesin maşallah! diyeyim. Emeğinize sağlık gercekten. Okumak ve resimlere bakmak bile cok keyif verici.

abi wallaha diyecek hiç bişey yok sadece seni ayakta alkışlıyorum ::biggrinn::haapppy:::biggrinn::haapppy:::biggrinn::haapppy:::biggrinn::haapppy:::biggrinn::haapppy:....

bende yarın 300 km inşallah tatvan - akdamar adası - van yolculuğu yapacam bende pazartesi resimleri veririm artık hiç kaçarmı :cat:

motora bayıldım..bu güzel motorla gezi de çok keyifli olur..ve bir de fotoya dökülen bu eşsiz güzellikler....kare kare çekip paylaşıma sunmak ayrı bir nezaket....güzel anlatım,çok güzel bir paylaşım...teşekkürler...:rendeer:

Hepinize tesekkurler, izlediginiz ve beni tamamlama konusunda gayrete getirdiginiz icin. Nice gezilere, nice maceralara... hepbirlikte...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar