Çünkü talep var...
Trolluge uğraşan adamın tek amacı ilgi çekme isteği olabilir, ego tatmini başka birşey değil...
Bakınız Son konularda Çiçek gibi enduro gezi videosu var, adamlar 2200 metre yüksekliğe tırmanmış motorlarıyla, ama bu konu kadar ilgi görmüyor neden ?
Troll konu neden açılıyor demek yerine, troll konulara neden böyle ilgi var demek lazım...
Onu bende çözemedim...
COQ bir mesajında güzel açıklamıştı. Forumda birisi düzgün bir şeyler söylediğinde veya güzel bir gezi paylaştığında insanlar bunu okuyor hoşuna gidiyor ve sonra diğer başlığa geçiyor. Belki arada beğen düğmesine basıyor ama ardından diğer başlığa geçip başka bir şey okumaya devam ediyor. Bu gayet doğal bir akış. Bunda hiç sıkıntı yok. Oysa birisi hoşumuza gitmeyecek veya itiraz edeceğimiz bir şeyler yazınca itiraz etmek ihtiyacı duyuyoruz. Özellikle motosiklet seçimi, ekipman, eğitim ve sürüş ile ilgili meselelerde yazılanı okuyup yanlışa yönlenecek insanlar olmasın diye birileri cevaben mesaj yazıyor. Yeni mesaj yazılınca "yeni mesajlar" düğmesiyle de okusak anasayfadan da okusak bu sıkıntılı konu başlığı yeniden göz önüne geliyor. Az önce okuduğumuz ve beğendiğimiz güzel başlık ise cevap yazılmadığı için arka sıralara düşüp daha az okunur olmaya başlıyor. Bazı yazarlar konu tekrar üst sıralara yükselsin diye aslında boş içerikli cevaplar yazıyor olsalar da bu çaba forumun tasarımı sebebiyle biraz akıntının terine kürek çekmeye benziyor, hem işlevsel değil hem devam ettirilebilir değil. Yeni mesaj yazılınca sıralamada üste çıkan başlıklar da genellikle tartışmalı içeriğe sahip konular oluyor. Dolayısıyla, forumun tasarımı bu tür mesajları öne çıkarır nitelikte oluyor. Yoksa burayı okuyan, burada yazan insanların niteliksizliklerinden kaynaklanmıyor.
Nitelikli, beğenilen yazıları öne çıkaran tasarımlar var olamaz mı? Ekşi sözlük'te mesela senin arkadaş diye eklediğin insanların son yazdıklarını görebileceğin bir seçici geçirgen başlık listeleme imkanı var. Yani ben COQ'u Okan Hoca'ı arkadaş listeme ekliyorum ve "arkadaşlarımın yazdıklarından getir" düğmesine basınca bana sadece son günlerde bu kişilerin yazdığı mesajlar geliyor. Veya ek olarak sadece arkadaşlarımın beğendiği yazıları görebiliyorum. Medium.com'da en beğenilenler listeleniyor. Böylece çok geniş bir içerik içinde ben en sevilen yazılara kolayca ulaşabiliyorum. Benzer şekilde getpocket.com'da editöryal bir seçim ile en beğenilecek yazılar seçilip günlük olarak listeleniyor. Böylece kolayca nitelikli yazılara ulaşabiliyorum. Bütün bunlar forum tasarımına dahil edilirse nitelikli, beğenilen yazıların okunma sayıları artacaktır çünkü bu haliyle iyi yazıları değil daha çok cevap yazılan başlıkları öne çıkarıyor forum.
Bir başka olası özellik hem artı hem eksi puanların anonim olarak verilmesinin sağlanması olabilir. Böylece hem günlük olarak en beğenilenler hem de en çok dikkat çekenler listelenebilir.
Yani enduro gezisi başlığını değil montu, pantolonu, çizmesi olmadan motoruna aksesuar almak derdine düşen gencin yazısını tercih ettiğimizden değil. Gezi başlığını okuduk beğendim, güzel geziymiş ne güzel gezmişler dedim belki beğen düşmesine bastım sonra diğer başlıklara doğru devam ettim. Ama öbür genci uyarmak ihtiyacı hissedip cevap yazdım. Forum da sadece son cevap yazılan konuları öne çıkardığı için geziyi değil tshirtlü çocuğu öne çıkardı.
Yukarıdaki öneriler veya benzeri listeleme seçenekleri ile forumun daha nitelikli başlıkları da öne çıkarabileğini düşünüyorum. Tıklanma sayısı üzerinden hesaplanan veya o sayılara göre tercih edilen reklam gelirlerine de zarar geleceğini sanıyorum. Tıklanma sayıları yine totalde aynı kalacaktır. Forum dışından görüntülenme sayıları belki artabilir bile.