Neden Yurtdışında Yaşamak İsteriz?

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
Ben Zürihte yaşamak isterdim...Basel Cenevre...nedeni muhteşem saat gibi bişleyen bir sistem ve eşsiz doğa...o sistemin bir parçası dişlisi olabilirim...
Varlığım Zürih Kantonuna armağan olsun...:p

alsınlar seni üste para verecem, bütün mesarifler benden :p

Yurt disi yasam isleri hicte oyle kolay degil.

Oncelikle -1 den basliyorsunuz cunku dil yok.

Mezun oldugunuz universite es kaza Turkiyeden ise , diplomaniz kabul dahi olmuyor. Sizi yeterlilik sinavina sokuyorlar. Hadi teknik kismi anladiniz, lisandan cakiyorsunuz.

Once dusuk ve vasifsiz islerden baslamaniz lazim. Vatandas olmadiginizdan dolayi , sosyal guvenlik numaraniz yok. Bu da demek oluyor ki temiz sosyal guvenlikli bir iste calisamazsiniz. ancak ayak islerinin yapilacagi bir iste part time calisarak seneleri devirmeniz gerekli.

Oturma yada calisma izni almak zaten hayal ama tutki aldiniz.

Iyi bir is buldunuz, her sey yolunda diyelim.

En az 5 sene sonra o ulkenin kulturunu , yasamini , sosyal imkanlarini anlayarak duzgun bir yasam seciyorsunuz kendinize.

Genelikle cogu kisinin geri donemesi ilk 3 sene icinde oluyor zaten. 5 sene ve ustu yasamis iseniz gercekten yurt disinda yasamis ve oranin kulturunu benimsemis biri olabiliyorsunuz.

Sahsi onerim bu isin genc donemlerde hatta lise donemi oncesinde yapilmasi. Daha hizli ve iyi bir adaptasyon sureci oluyor. bu da goc eden kisinin barinmasini ve iyi bir yasam surmesini sagliyor.

Bugun Almanyada iyi yasam surenler ilk goc edenler degiller. Onlarin yeni nesil cocuklari. Cunku ilk goc nesli Geto seklinde Almanyada kopuk bir vaziyette yasadi. Yapabildikleri isler belli idi. Yeni nesil artik polis, devlet memuru, asker, yuksek mevki yonetici , yada muhendis olarak Almanyada yasiyor ve insanlar arasina karisiyor.

Amerika cok seneler evel 1800 sonlarinda bu nesil degisikligini goze alarak tum dunyaya kapilarini acti. Bugun ailesi , Polonya , Cin , Japon , Hollanda, Rus , Italyan gocmeni olan bir cok kisi artik Amerika halkinin ta kendisini olusturuyor.

Bugun Amerikada ID numaraniz yok ise, size is yerinde yer bile temizletmiyorlar. Isterseniz yari maasi bile kabul edin suratiniza dahi bakmazlar. Kurallar hayli sert. Sigortasiz bir calisan barindiran bir is veren yakalanir ise hayati kararir.

esas konuya vakıf kişi var birtane amma, gönlü çekecek de yazacak da....

unutmamalıdır ki hayatın amacı diğer insanlarla yarışmak, diğerlerinden hep bir adım önde olmak değildir
böylesi bir rekabetin sonu yoktur
kim soktu bunu insanlığın kafasına hem?
biz birbirimizin sırtına basarak yukarı çıkmak için mi varız bu dünyada?

mevcut yurtdışı" konusuyla belki sadece uzaktan alakalıdır ama bu da hayati bir mesele. ve bu yarış öyle güzel işlenmiş ve kanıksanmıştırki, karşı bir görüş amerikalıların loser'ına tekabül eder, hor görülür, ezik addedilir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:32 ----------

Yurt disi yasam isleri hicte oyle kolay degil.

hoca senin mesajlarda hep kariyer odaklı.
herkes mühendis olur mu? olmaz.
herkes mühendis olsa güzel olur mu? olmaz.
misal buralarda ikinci bir zeda katlanılmaz olurdu :cherry:

Motosikleti
Once dusuk ve vasifsiz islerden baslamaniz lazim. Vatandas olmadiginizdan dolayi , sosyal guvenlik numaraniz yok. Bu da demek oluyor ki temiz sosyal guvenlikli bir iste calisamazsiniz. ancak ayak islerinin yapilacagi bir iste part time calisarak seneleri devirmeniz gerekli.
Oturma yada calisma izni almak zaten hayal ama tutki aldiniz.

hepsi ne için? sırf amerikada yaşayabilmek için
beni de alın aranıza derken ayakçılık yapacaz coniye
muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için şart ama dimi(!)
ama durun! biz bunu ülkemize hizmet edebilmek için yapıyorduk, ordaki bütün tekniği alıp ülkeye dönecek ve ülkemizi de kalkındıracağız, bütün eza cefaya değer(!)
zaten teknolojideki en büyük eksiğimiz fast food sektöründe bulaşıkçılık teknikleri üzerine
uzaya da bu yüzden çıkamadık
Allah akıl fikir versin

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Soru Nereden Nereye Geldi

Arkadaşlar konuyu açarken özellikle vatan,millet konusuna bağlanmamasını istemiştim.Benim sorum tümüyle pratikle ilgili ama olayı yine teoriye bağlamışsınız.Yahu sanki burada sürekli yerli malına,firmasına çalışıyorsunuz?Motosikletiniz ecnebi,benzininiz ecnebi.Ben anlamıyorum;inovatif yaklaşımlar yok ideolojik yaklaşımlar zirvede.Neyse ben çok konuşmaktansa iş yapma taraftarıyım.Yurtdışı deneyimlerini iki satırla bile olsa (for example mete_han:) paylaşan herkese çok teşekkürler.Bu mesajımdan sonra görüş paylaşmak isteyen forum üyesi sayın arkadaşlarım olay memleketimizi beğenmeme,hor görme değil olay tümüyle yaşam standartları nelerdir ve nasıl o coğrafyalara yönelinir olayıdır.Lütfen ama lütfen sistem tartışmasına dönmesin olay,Arkadaş üniversite kantinlerinde dernek,vakıf bebeleri adam toplardı bu muhabbetlerle ne güzel forum diyoruz her konu memleket meselesine bağlanıyor.

Arkadaşlar konuyu açarken özellikle vatan,millet konusuna bağlanmamasını istemiştim.Benim sorum tümüyle pratikle ilgili ama olayı yine teoriye bağlamışsınız.Yahu sanki burada sürekli yerli malına,firmasına çalışıyorsunuz?Motosikletiniz ecnebi,benzininiz ecnebi.Ben anlamıyorum;inovatif yaklaşımlar yok ideolojik yaklaşımlar zirvede.Neyse ben çok konuşmaktansa iş yapma taraftarıyım.Yurtdışı deneyimlerini iki satırla bile olsa (for example mete_han:) paylaşan herkese çok teşekkürler.Bu mesajımdan sonra görüş paylaşmak isteyen forum üyesi sayın arkadaşlarım olay memleketimizi beğenmeme,hor görme değil olay tümüyle yaşam standartları nelerdir ve nasıl o coğrafyalara yönelinir olayıdır.Lütfen ama lütfen sistem tartışmasına dönmesin olay,Arkadaş üniversite kantinlerinde dernek,vakıf bebeleri adam toplardı bu muhabbetlerle ne güzel forum diyoruz her konu memleket meselesine bağlanıyor.

vatan millet konusu ne demek?
ille yüzeysel mi olalım?
ukrayna hatunları süper bak. of ulan var ya, gitmek lazım ukrayna'ya. nasıl böyle? iyi mi? böyle mi istiyon hocam? ona göre yazalım.

Forumdan Uzaklaştırıldı
vatan millet konusu ne demek?
ille yüzeysel mi olalım?
ukrayna hatunları süper bak. of ulan var ya, gitmek lazım ukrayna'ya. nasıl böyle? iyi mi? böyle mi istiyon hocam? ona göre yazalım.

İlk mesajımı tekrar okursanız eğer hangi sorulara cevap aradığım çok net ortada.Bizim kaçıncı dünya ülkesi olduğumuz,doğu batı toplumlarının farkı,topluma bakış açımız konuları bu forumun olur olmaz heryerinde karşımızda çıkıyor ki zaten günlük yaşamda da "Türk'ün Türk'e propagandası" kıvamında muhabbetlere şahitiz.

Ukrayna konusunu iğneleme amaçlı ve etkisiz bir espri olarak kabul ediyorum.Seviye o kadar düşmesin,iğnelemelerden ve imalardan uzak diyaloglar muhabbeti olgunlaştırır.

Not:Kimsenin görüşünü engellemek gibi bir yaklaşımım yok ama forumumuzu bildiğim için konunun özüne tekrar tekrar dikkat çekme gereği duydum.

konuyu sizin öngördüğünüz şekilde yorumlamıyorum. herkes herkesle muhabbet geliştirmek zorunda değil hocam. bizimkisi sarmadıysa yapacak bişey yok :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
konuyu sizin öngördüğünüz şekilde yorumlamıyorum. herkes herkesle muhabbet geliştirmek zorunda değil hocam. bizimkisi sarmadıysa yapacak bişey yok :)

Daha olgun bir mesaj,teşekkürler,hayırlı geceler.

Motosikleti
bak işin felsefesine girmezsek pek popüler olmuyor konu :cherry:
değil mi ya
hem seni bir satır da olsa hatırladık anamur.spor

diyoruz ki mevzunun sana getirisi olmayacak
ha, turistik manada gez ona laf söz yok
ben de arada şehire gidiyorum o sebepten :)

"her sorgucun kismeti umdugu cevaplar olsaydi, sormanin ne anlami kalirdi"

(franz fon darma)

ben asya filmleri izlemezden ve bazi ulkeleri gidip gormezden once su "turkler asyadan" hikayesine inanirdim.

ama bu iki cesit deneyim bunu pek gecerliligi olmadigi fikrini uyandirdi bende.

hep boyle diyorum ama yine diyim. ne desem ki?

gordugum kadariyla yabanci ulkelerde bulunan turkler beyaz yada mavi yaka bulunduklari memleketi sevmiyorlardi.

oralarin insanlarina da turkleri sordum. cesit cesit sey anlattilar. hatta bir ulkede, sakin dediler "abc" sehrine gidersen turkum deme. ve bunu birden fazla kisi cok ciddi ciddi soyledi.

benim de kimi terazilere gore oldukca "macerali" deneyimlerimi dinleyenler oldu.

oralarin insanlari heycanla alkisladilar.

turkler de soyle dedi: "yaaaa anladinmi turkiyenin degerini"

bu abilerden bir tanesi alacagi cevaptan o kadar emindi ki: ben cevap vermeyince pek bir allak bullak oldu.

insanligin inanilmaz derecede ortak yonleri var. belki ondan daha az da farkliligi? ama farklar kucuk de olsa, her kulturu birer okcu gibi hayal edersek, menzil ne kadar uzunsa herkesin "vardigi yer" de o kadar farkli olacaktir/olmaktadir.

nazarimda turkiye cok ozel bir ulkedir bazi acilardan. onun yetistirdigi, ve yetistiremedigi insanlar da oyledir -her tezgahta belli bir miktarda hata payi vardir degil mi?-.

dolayisiyla soru zor bir soru.

bilmem cevap olabildi mi?

baska guzel bir soru daha var "kim sardi bu isi basimiza" onu yazasim var ama belki sonra.

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:32 ----------

tabi bi de her seyi cok kesin ayirmamak lazim. tezgahin yaptigi hatalarla mucize yaratma gucu var midir?

belki de vardir?

ben bilemem kocam bilir :p

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:46 ----------

bir su videodaki elemanlari acayip sevdim. adam diyor ki dosdogru ve acikca ben "amele" olacagim. tum replerim bu arkadaslara

kim sardi bu doktorlugu muhendisligi basimiza?

coq bey, acik konussaniz da ilginizden biz de sebeplensek?

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Ne bileyim herkes saydirmis.
Hani yurtdisinda yasayan bizlere de sorsalardi diye düsûndûm.:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar