Neden racinglerin tek farı yanıyor ?

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Hımm daha önce bu başlığı okudum, ama sanırım cevap vermemiştim.

Şimdi neden öyle, işte böyle yerine ben farklı bir bakış açısı getireyim olaya.

Tek farı yanan motorunuzun iki farınında birden yanmasını ister misiniz?

1 Adet mini röle
1 Adet sigorta
Birazda kablo

5 YTL yi geçmez masraf.

Bu tarz motorların sağ farı (kısa far-tek yanan) genelde H7 tipi ampüldür (yada başka bir H , ama tek flamanlıdır genelde)

Sol far (yanmayan - uzun far) ise genelde H4 dür (çift flamanlı)

Bu sol taraftaki H4 ün sadece uzunu gösteren flamanında elektrik hattı vardır, diğer flamanın ayağı boşdadır.

Bu boşta olan flaman ayağına çok basit bir anlatımla anlatabilceğim röle sigorta yardımıyla sağ (kısa) fardan hat çekerseniz ikisi birden yanacaktır. (2 Adet kısa)

Peki selektör yaptığınızda ne olacak?

55 + 55 watt yanan çift farda , tek başına selektör yapmaya çalışacak olan 60 Watt lık flaman ne kadar ışık sağlayabilir?

Sizce farkedilebilir misiniz?

"Ama çift yananlarda var"

Var evet, ama onlarda ya 2 sağda 2 solda 4 adet far tası var. Yada birer tas var ama taslardaki ampüllerin ikiside H4 (aynı ampülde hem kısa hem uzun)

Yani kurcalamaya gerek yok,

Tek farı direk kısa yanan diğer far da selektörde yanan aydınlatma sistemi görünürlük ve farkedilirlik açısından bence daha iyidir.

Hiç yanmayan farın selektör yapması , yanan farda ışığın çoğalarak selektör yapmasından daha farkedilirdir.

yok illa ben isterem diye tutturan olursa anlatırım nasıl bağlantı yapacaklarını :)

yaşa kardeşim sen büyüksün bu motosikletlerin farları neden az gösterir çok göstermesi için ne yapılmalıdır çift akü kullansam değişirmi benim farların ikiside yanıyor ama çokta göstermiyor önümü ne yapmalıyım?

bunun sport modellerle direk bir ilgisi yok. Karşıdan gelen trafik içindeyken bakıldığında, gelen aracın araba değilde motosiklet olduğunun farkedilebilmesi için kullanılan basit bir yöntemdir. Yanyana 2 farın, kısa far ayarındayken aynı anda yanmasını sağlamaya çalışmak çok doğru bir uygulama değildir, üreticiler sizden daha deatylı bu konulara kafa patlatmaktadırlar.

Son düzenleme:
Hımm daha önce bu başlığı okudum, ama sanırım cevap vermemiştim.

Şimdi neden öyle, işte böyle yerine ben farklı bir bakış açısı getireyim olaya.

Tek farı yanan motorunuzun iki farınında birden yanmasını ister misiniz?

1 Adet mini röle
1 Adet sigorta
Birazda kablo

5 YTL yi geçmez masraf.

Bu tarz motorların sağ farı (kısa far-tek yanan) genelde H7 tipi ampüldür (yada başka bir H , ama tek flamanlıdır genelde)

Sol far (yanmayan - uzun far) ise genelde H4 dür (çift flamanlı)

Bu sol taraftaki H4 ün sadece uzunu gösteren flamanında elektrik hattı vardır, diğer flamanın ayağı boşdadır.

Bu boşta olan flaman ayağına çok basit bir anlatımla anlatabilceğim röle sigorta yardımıyla sağ (kısa) fardan hat çekerseniz ikisi birden yanacaktır. (2 Adet kısa)

Peki selektör yaptığınızda ne olacak?

55 + 55 watt yanan çift farda , tek başına selektör yapmaya çalışacak olan 60 Watt lık flaman ne kadar ışık sağlayabilir?

Sizce farkedilebilir misiniz?

"Ama çift yananlarda var"

Var evet, ama onlarda ya 2 sağda 2 solda 4 adet far tası var. Yada birer tas var ama taslardaki ampüllerin ikiside H4 (aynı ampülde hem kısa hem uzun)

Yani kurcalamaya gerek yok,

Tek farı direk kısa yanan diğer far da selektörde yanan aydınlatma sistemi görünürlük ve farkedilirlik açısından bence daha iyidir.

Hiç yanmayan farın selektör yapması , yanan farda ışığın çoğalarak selektör yapmasından daha farkedilirdir.

yok illa ben isterem diye tutturan olursa anlatırım nasıl bağlantı yapacaklarını :)
eline ağzına sağlık..............................

bu tamamen teknik ve akümülatör kapasitesi ile ilgili bir durum..şimdi düşünün ..her iki lamba da yanar ise iki kat akım çekecek..ve siz motorunuzu çalıştırmadan farzedelim kontağınızı bir müddet açık unuttunuz..:pale:..işte bu durumda motorunuzu marşa basarak çalıştıramayabilirsiniz...uzun farları açık bırakırsanız bu durum çok daha kısa süreler içinde olacaktır..motosikletlerde ağırlık artırmamk için küçük aküler kullanılmakta..ha iki farıda yanan motor larımız yokmu? elbette var..(fjr-pan-goldwing-vfr)..buda başka bir durum...ama bu tür motorlarda kontak anahtarını çevirdiğinizde değil,motosiklet çalışmaya başlayınca yanar..:cherry:

bu kısalarda tek far olayı sadece honda da var diye biliyodum diğer markaların racinglerinde de mi bu böyle??

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
konuyu pörtleten arkadaşa sevgilerle :p

2007 yılında verilmiş bir cevap
tek far = kısa
cift far = uzun

:rendeer:

benim 600f de. sağ taraf kontağı açınca hep yanıyor, sol taraf uzun far olduğu için sağdece lazım olduğunda kullanıyorum. Normalde sönük yani tek gözlü canavar gibi :)

Motosikleti
Moto Guzzi V85TT Travel
Arkadaşlar bu durum sadece bazı racinglerde değil, birçok motorda (çift far gözü olan) böyledir. Mesela benim peggym de tek far gider. Bu durum far kontrolünü çok kolaylaştırır. -Abi bi bak bakayım farlar yanıyor mu?
-Sol yanıyor sağ yanmıyor...
-Tamam o kısa, şimdi?
-Şimdi ikisi de yandı...
-Hah bi de arkaya geç te stoba bakıver...
Durum bundan ibaret...

Çünküüü, avrupa standartlarında artık far kapatma diye bişey yok yani motosikletin kontağı açıp olduğu sürece farı (görünürlük dalgası) açık olmak zorunda, e böyle oluncada kısa far ekonomi için tek yanıyor ama bu durum bir sanatsal bir estetik haline dönüşmüş ve böyle ilginç tepkilere yol açmıştır :)))

kurcalamaya gerek yok,

Güzel bir başlık olmuş özellikle Eyong un açıklaması oldukça mantıklı ,hortluyorum:bounce:

Avrupa standartlarına göre araçların gece gündüz ışığı yanık olması lazımmış bu nedenle ;
kotağı açınca otomatikmen ışık açılması lazım oda göz almaması için kısa far oluyo.diğer 2. ışıkta uzun far oluyo.
iki devrede tek fara konulabilirdi ama çift farlar için böyle yapmışlar. bunu bi motor dergisinde okumuştum

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Horoza sormuşlar ,

Tavukmu yumurtadan çıkar ,yumurtamı tavuktan ????

Polemiğe girmem kardeşim biner motoruma giderim demiş...

Anlayana ...........

Sadece racinglerde değil, bende x city var onunda aynı şekilde yanıyor. Fazerde aynı şekilde... Yani sadece racinglerde değil. Yamahaya özgü bir konu olduğunu düşünüyorum. Kısa farda sağ yanıyor, uzun farda sol yanıyor. Ikisi birden yanmıyor. Sellektör halinde ikisi birden yanıyor. Neden böyel hiç düşünmedim. Ama mühendislerin bir bildiği vardır. önemli olan aydınlatması ve fark edilmesi...

S 1000RR tanıtım videosunu izlerken motor çalışırken en başta tek yanıyor sonra adam 2.sinide yakıyordu..ama şunuda gördüm sağ lamba baya parlak çalışıyor diğeri çok az yanıyordu..o dikkatimi çekti..
VİDEO
http://www.youtube.com/watch?v=T-rdm_YwLgc
1.13 SANİYEDEN BAŞLIYOR ÇOK KISA ZATEN AMA NET GÖZÜKÜYOR..

---------- Mesaj ekleme zamanı: 11:01 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 10:51 ----------

ARKADAŞLAR BUYRUN 2 FARININDA YANDIĞININ KANITI
http://www.youtube.com/watch?v=4pIYDPn3h9M&feature=related

ohooh oh konu almış başını gidiyo çok dağıtmışız be kardeşler:D

bu kadar yazıdan sonra şöyle toparlarsak doğru olur herhalda
bu tek far özleliği sadece tasarım için yapılmış herhangi bir nedeni yoktur

bazı motorlarda var bazılarında yok
tamamen sektörlerin isteğine göre tasarlanmış bi özellik
herhangi bir sebebi olmadan kasasına yakışan motora koymuşlar

desek doğru olur herhalde(çünkü başka bi nedeni yok)....................

hayır kardeşim yanlışın var
konuya el atmazsam ayıp olurdu o yüzden el atıyorum
avrupa birliği karayolları bilmemne kanununa (adını tam hatırlamıyorum) göre farlarınız sürekli açık olmak zorunda
(hatırlayın ülkemizdede çıkardılar bu yasayı hatta bikaç ay "farımda hep açık yolum da" diye kampanya yaptılar)
şimdi buraya kadar herşey normal değil mi?
dikkat edin touring motosikletlerin tamamı çift far otomatik yanar (fazer yeni kasa hariç)
racinglerde ise sadece sağ göz yanar
bu tamamen elektrik sarfiyatıyla ilgili bir durumdur

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar