Neden artçı deniyor

Arkadaşlar selamlar, hani motosikletin arkasına oturup yolculuk eden kişiye neden "artçı" deniyor ?. Artçı kelimesini ilk defa 99 depreminde rahmetli deprem dede tarafından duyuyorduk (artçı deprem). Fakat motosiklette sürücünün arkasına oturan kişi için söylenen artçı kelimesi (size de öyle oluyor mu bilmiyorum) kulağıma hiç hoş gelmiyor nedense. Mesela her zaman kullanığımız "yolcu" kelimesi daha uygun olur diye düşünüyorum. Sizler ne dersiniz dostlar?

Art, arka, sırt, diğer yan, öteki yüz demek işte. Artçı'nın ise arkadaki, arkadan gelen, arkada olmayı seven gibi anlamları var.
Depremde ki artçı terimi de aynı aslında. Ana depremin arkasından gelen depremler demek.
Dolayısı ile artçı çok iyi bir kelime. Motosiklet terminolojisine girmiş bir kelime. Ben severek kullanıyorum.

Motorda arkada oturan kişi "yolcu" dur. Arkadan gelen motordaki kişi "artçı" dır. Bizde ağız alışkanlığı olmuş yanlış kullanıyoruz. Grup sürüşlerinde İngilizce - Türkçe terimler "Leader - Öncü" "Sweeper - Artçı" dır. Bu terimler motorları ifade eder yolcuları değil. Bir yanlışım varsa düzeltilsin.

Cümle içinde kullanımı:

"Geçen büyük kızı artçı, küçük olanı da öncü olarak aldım, bende ortacı olarak motorla markete gittik" :)

Bizde motosiklet yurtdışında motorciycle yani R var bizde niye yok (sessiz harf kanunumu)

Bknz: "Art arda" , "Ardına bakma yolcu..." :p :wiinkk: Sanırım kullanımı baya mantıklı. Tabi size kötü anıları hatırlatması üzücü :salut:

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
iş bu sebeple sepetli motosikletin sepetinde oturan yolculara da "yancı" denmeliydi
halbu ki yancı tabiri, okeye oturan 5. kişi ve sonrası için kullanılmaktadır, başkaları için kullanılamaz, kullanılması teklif dahi edilemez
değil mi?

Moderatör
iş bu sebeple sepetli motosikletin sepetinde oturan yolculara da "yancı" denmeliydi
halbu ki yancı tabiri, okeye oturan 5. kişi ve sonrası için kullanılmaktadır, başkaları için kullanılamaz, kullanılması teklif dahi edilemez
değil mi?

Sepetli motor üretseydiler de alsaydık be.
Bi marka getirdi o da jip fiyatına geldi.

Ben ARTIK(fazlalık) kelimesinden türeme çok eski bir motorcu argosu diye biliyorum

(Artık) kelimesi artçı için gurur kırıcı geldiğinden Artık kelimesi Artçı diye dönüştü diye eskilerden hayal meyal hatırlıyorum 90 yılların motorcularına sormak lazım

Son düzenleme:
deprem gibi arkaya binene denir artçı...
binince bi motor sallanır.. ulan ulaan diyip dengeni korursun.. işte beleee bu yuzden..

Cümle içinde kullanımı:

"Geçen büyük kızı artçı, küçük olanı da öncü olarak aldım, bende ortacı olarak motorla markete gittik" :)

geçen bende arkama hanımla büyük kızı önümede küçük kızı oturtup 4 kişi markete alışverişe gittik,,bu şartlarda ben ve arkamdaki kızım ne oluyor:queen:

Ben arkaya binene sen şimdi co-pilot Sun diyorum onunda hoşuna gidiyor küçük bir brifing veriyorum önemli hissediyor. Bu durumda bizde pilot oluyoruz. :)

Mersin İl Temsilcisi
Ard(peşi sıra)-çı desem?
Peşin sıra değil ha! Peşin, yükünü tek evrede demektir. Bilaharesi olmaz, yek kökünden gelir.
Peşinden gelen dersek de olur.
Ama etimolojik olarak ve sessiz yumuşaması dersek..
Neyse,
Ardçı'dır o; artçı olsa yerinde duramazsın...
Gerçi az daha koy ardçı al diyecem ama, Milli Eğitim Bakanligi'nda da eğitmen unvanı gerekirken, öğretmen sıfatı kullanılıyor. Milli öğretim Bakanlığı olsa neyse..
Haa, sıfat dediysem, ünvan manasında, surat değil..

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar