O zaman 600cc super sportta en mantıklı seçim yine Honda'dan geçiyor gibi HESD'nin standart olması beni çok sevindirdi. Biraz daha tecrübe kazanıp motoru değiştirmek lazım demek ki. Tabi bu cevaplar bir soru daha doğuruyor ama sormayacağım çünkü bayağı yazılıp çizildi, (125cc to 600cc) artık bu kararı kendim vereceğim, kendimi hazır hissedersem alacağım keşke test etme şansımız olsa, yoksa var da ben mi bilmiyorum...!
Patriote özenli açıklamaların için teşekkürler...
Bir şey değil. Bende sağa sola sorup öğrendim. Biraz da kendi bildiklerimi kattım oldu.
Amortisörün zamanlamasının önemi hakkında bir şey daha ekleyeyim.
Şimdi Katar'da yapılan sıralama turlarında pole pozisyonunu alan Rossi'nin ardından gelen pilotun zamanı Rossi'den
+ 0.005sn
fazla.
Bu rakamı aklında tut.
Bu fark çıplak gözle göremeyeceğin bir fark.
Mahalle de yarışıyo olsalar, aralarında ben kazandım, hayır ben kazandım diye kavga çıkar.
Diyelim ki aynı güç ve hızda iki motoru aynı pilotaj kabiliyetine sahip iki ayrı pilot kulanıyor. Yani yarışıyorlar.
Her şey eşit şartlarda.
Ama bir tanesinin amortisör sistemi daha iyi.
Pistin üzerinde de bir tek yerde 2 cm lik bir çıkıntı var ve motorlar her turda bu çıkıntının üzerinden geçiyorlar. Yani amortisör her geçişte 2 cm içeri giriyor.
Bundan sonraki rakamları konunun iyi anlaşılması için abartarak vereceğim.
Motorlar buradan geçerken yerle temas kesiliyor.
İşte bu salisenin binde biri kadar olan ve yarışı kaybetmenize neden olacak farklar burada başlıyor.
Hızlı çalışan ayarı iyi yapılmış amortisöre sahip motor daha çabuk yere basacağından, doğal olarak daha ileri gidecek.
Diyelim ki 10 cm fark etti.(Abarttım)
20 turda 2 metre önde girer.
Sanırım konu anlaşıldı.
Diğer konuya gelince.
125cc den 600cc ye geçilmez diye bir kural yok.
Sanırım Türkiye'de bir ara motoru da yok.
Ama binip bir tur atmakla bu motorlar hakkında bilgi sahibi olamazsın.
Önce bir tane alıp kullanacaksın.
Bu kullanma süresinde motordan beklentilerini farkedip, karşılayıp karşılamadığını anlayacak, duruma göre hareket edeceksin.
Şimdi daha önce kullanmış olsan bu tip bir motordan ne beklediğini bilir ona göre denersin.
Ama bugün için deneme yapmanın senin kararın üzerindeki etkisi mutlaka pozitif olacaktır.
Yani yarın hangi markayı önce denersen onu beğenirsin.
Bu nedenle piyasa şartlarına göre bir motor almanı tavsiye ederim...
arkadaşlar bende geliyim aranıza uzun zamandan sonra gerçi şu anda motor yok sattık ama olsun yenisini aldık sayılır bir ay içinde olacak kısmetse. 600 RR aldım bu arada gene.

)
Hoşgeldin Leto. Şimdiden hayırlı olsun diyelim.
Sık sık uğra buralara laflayalım.