jj150 t5
Selamlar,
Ben de uzun araştırmalar sonucunda Motti 150 JJ150 t-5 aldım. Aslında yaklaşık 10 senedir motora biniyorum, ve son 5 yılım da 1100 GS üzerinde geçti. İşe gidip gelmek için ufak bir scooter bakıyordum ve sonunda aldım.
Daha önce de kimi arkadaşların yazdığı gibi, Mondial zat, Asya, Çelik aslına bakarsanız herşeyi ile aynı. Jiajue adlı üreticiden alınıp, farklı etiketleniyor. Ancak benim motorun arka fren de disk, bazı yazılar da arka frenin drum olduğu söylenmişti.
Sadede gelirsem, az çok başıma gelebilecekleri tahmin ederek aldım motoru. Ankara da, hepinizin de tahmin edeceği gibi, buzdolabı satarken motor işinde para var yaw diyen esnafın, "valla billa servisi var...." nidaları da çok bişey ifade etmedi bana. Hatta, öncelikle İstanbul daki ithalatçı firma ile konuşup olabildiğimce emin olmak istedim. Parça, stok, tamir vs...
Sonuçta, aldım ancak belki işinize yarar diye birtakım tesbitler ve öneriler;
- İşçilik gerçekten çok kötü, plastik parçalar kimi yerde birleşmiyor, bu mottiye özel bir durum olmasa gerek,
- Alır almaz çok ciddi bir elden geçirme yapın, motor yağı, şanzuman yağı, hidrolikler, değiştirin. El kitapçığında 300 km de bir bakım var, dolayısı ile içindeki ilk yağlar nedir pek bilmiyorum,ben 300 km yi beklemedim,
- El kitapçığında her sayfada ayrı bir veri var, bir sayfada depo 6 lt, öbüründe 9. Anlaşılan generic bir kitapçığı gazlama metodu uygulamışlar,
- Benzin hortumu yerine normal yumuşak hortum takıldığı için daha 50.km de hortum erimesi yüzünden ciddi badire atlatacaktım , neyse ki gördüm ve benzin hortumu ile değiştirdim.
- Motor kasası , hem 4 zamanlı hem de 2 zamanlı motorlar için template olarak inşa edilmiş, benzin kapağının altında 2 zamanlı motorlar için yağ bölmesi var,
- Aynı şekilde, ucu boşta olan bir takım elektrik kabloları var, zararlı değil ancak ıslanma ve kısa devreye karşı izole edilmeli,
- Bujiler de değişebilir ancak, zaten ilk 1000 km için buji problemi olabileceğini pek sanmıyorum,
- Motor şasi vidalarını kontrol ettirin ve sıkılaştırın, aynı şekilde her 1000 km de vibrasyondan dolayı vidaları , somunları elden geçirmekte fayda var,
- Ayna ergonomisi hakikaten vahim, uzun süre kendime baktım , yola açmak için az daha kırıyordum,
- Rodajı mümkün olduğunca pozitif bitirmek için, misal ilk 1000 km için, gaza aniden ve dibine kadar yüklenmeden, olabildiğince farklı devirleri ymumuşak olarak vererek kullanmalı bence,
- Yan ayağa çok dikkat edin, motoru tanımayan birisi ayak açılınca sabit kalmadığı için devirebilir, o yüzden mutlaka çatal da bırakın,
- Otomatik şanzuman normal vites gibi tutmadığı için, yokuş yukarı ya da aşağı bıraktığınızda motor vites de olmuyor, dalgınlıkla yürüyebilir,
- Aynı motor, ramzey de 2900, mondial de 3300 niye acaba??
Benim beğendiğim özellikler;
- İki kişi acayip rahat, biribirine değmiyorsun bile,
- İbre 120 gösterse de 80-85 den fazla gitmiyor,
- Çok az benzin yakıyor,
- Görüntüsü gerçekten bir maxi scooter,
- Denge iyi, kullanım rahat,
- Çift disk fren böyle bir tasarım için harika,
- Ön cam yeterli, orta boşluk rahat.
Sonuç,
Herkesin söylediği gibi aslında olay servis de bitiyor, çünkü öyle ya da böyle ithalatçılar QA anlamında (kalite kontrol) çok da dertli değiller.
Ancak dediğim gibi motoru alır almaz genel bir elden geçirmek faydalı,
36 ay taksitle, 2600 civarı bi paraya daha fazla birşey beklememek lazım...