motosikletler neden çok yakar??dengesiz orantılar...

samet laf aramızda sendede hafiften bi psikopatlık yok değil ha :queen:
arkadaş lada samara ile ybr yi nasıl karşılaştırma fikri aklına doğdu merak etmekteyim:p

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
coq emmim uzun uzadıya anlatmış doğru olanı, ama benim bile kafam karıştı okurken :p

daha basite indirgeyelim
4T motorda kabaca yakıt hesabı= devirsayısı/2 x bir seferde yanma odasına püskürtülen benzi miktarı' dır.
motosikletlerin motor hacmine oranla daha yüksek yakıt tüketimlerinin sebebi yüksek devir çevirmeleridir. düşük hacimli motorlarda yeterli güce ulaşabilmek için yüksek devir çevirmek şarttır.
arabalarda piston sayısı ve püskürtme miktarı fazla bile olsa aynı sürati çok daha düşük devirlerde yaptıkları için motorlara oranla yakıt tüketimleri daha azdır.

En önemli sebep motositletlerin aerodinamik yapısının çok daha kötü olması olsa gerek. Karşılaştığımız rüzgar direnci çok fazla.
Saatte 30 kilometreye çıktığımızda harcadığımız yakıtın yarısı rüzgar direnciyle boğuşmaya gidiyormuş.

Resimdeki arkadaş Honda İnnova'nın rüzgar direncini düşürerek benzin sarfiyatını 100 km'de 1,1 litreye indirmiş mesela.
Yani motor 3,7 litrelik minnacık deposuyla 330 kilometre yol gidiyor. Peki adam rüzgar direncini nasıl düşürmüş?
Oturma pozisyonunu alçaltarak ve motoru baştan aşağı karenajla çevreleyerek.
40 kilo ekstra ağırlığa rağmen son sürat 90'dan 110 küsüre çıkmış.

http://ecomodder.com/blog/diy-aero-fairings-honda-125cc-motorcycle-214-mpg/

http://www.wired.com/autopia/2010/01/streamlined-honda-innova/

cc-motorcycle-diy-fiberglass-fairing-mpg-super-cold-looks-1.jpg

honda-before-after-recumben.jpg

honda-v2-front-open.jpg

Megane 3 1.5 dci 105bg sehirdisi 4 litre yakiyormus:queen:

ustelik 1280kg, buradan bakinca daha bi dokunakli oluyor sanki motosikletlerin yakiti:p

dizel ybr yapsinlar:queen:

Rüzgar direncine karşı harcanan enerji
+
Dişli,piston... gibi hareketli parçaların dönmesi için harcanan enerji
+
Motorun optimum sıcaklıkta çalışması için harcanan enerji
+
Zincir,kayış gibi aktarma organlarında harcanan enerji miktarı

Yukarıdaki kayıplar Ybr'de tek silindir başına düşüyor ve bu yüzden 3Lt yakmak zorunda bu velet.Düşünün,sadece motoru o sıcaklığa getirmek için kaybolan enerjinin boyutlarını.Motora elimizi bile değdiremiyoruz bu ısı nereden geliyor sizce..?Kömürle ısınmıyor bu alet benzin yakıyor.O yüzden motor soğukken fazla yakıt harcar ve rölanti devrini yakalamakta güçlük çeker ama ısındıktan sonra rölantisi normale döner.
Rüzgara karşı harcanan enerji de inanılmaz boyutlardadır ve motorun gücünü resmen emzik gibi emer.Motorun üstüne yatınca zevkten hızlanmıyor bu meretler :p
Silindir sayısı arttıkça kayıplar çok fazla değişmeyeceğinden yakılan benzinin performansa katkısı olur ve harcanan yakıt siindir sayısıyla doğru orantılı artmaz.

Son düzenleme:
En önemli sebep motositletlerin aerodinamik yapısının çok daha kötü olması olsa gerek. Karşılaştığımız rüzgar direnci çok fazla.
Saatte 30 kilometreye çıktığımızda harcadığımız yakıtın yarısı rüzgar direnciyle boğuşmaya gidiyormuş.

Resimdeki arkadaş Honda İnnova'nın rüzgar direncini düşürerek benzin sarfiyatını 100 km'de 1,1 litreye indirmiş mesela.
Yani motor 3,7 litrelik minnacık deposuyla 330 kilometre yol gidiyor. Peki adam rüzgar direncini nasıl düşürmüş?
Oturma pozisyonunu alçaltarak ve motoru baştan aşağı karenajla çevreleyerek.
40 kilo ekstra ağırlığa rağmen son sürat 90'dan 110 küsüre çıkmış.

http://ecomodder.com/blog/diy-aero-fairings-honda-125cc-motorcycle-214-mpg/

http://www.wired.com/autopia/2010/01/streamlined-honda-innova/

cc-motorcycle-diy-fiberglass-fairing-mpg-super-cold-looks-1.jpg

honda-before-after-recumben.jpg

honda-v2-front-open.jpg

has.......binallah

iyide bu hep gidecek değil ya , durduğunda ayaklarını nereden çıkarıyor...

samet laf aramızda sendede hafiften bi psikopatlık yok değil ha :queen:
arkadaş lada samara ile ybr yi nasıl karşılaştırma fikri aklına doğdu merak etmekteyim:p

olmamı canım.tabiki de var..samara için de 12*125cc:1500cc etti ya aklıma 1500 cc sadece samara geldi:queen:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 16:52 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 16:49 ----------

12 tane ybr 125 motoru 1 lada samara ediyor demişsiniz. Ama 12 silindir ve 2 kat yüksek devir çeviren bir lada samara. Eğer lada samara motoru böyle olsaydı emin ol hesapladığın kadar yakardı.(35lt/100km)

honda goldwing yapalım şunu...6 silindir 1800 cc...twister 250 cc 6 tanesi biararya gelse bir goldwing yapmaz(1500 eder) ama biri 5 lt yaksa 6 sı 30 litre eder..godwing kaç litre yakıyor??? 30mu 35 mi???

devir farkı aerodinamik etkenler filan tabi ama arkadaşlar arada sizi de bu düşünce almıyormu??? ulan motora bak gazoz kapağı kadar tek bitane pistonuyla adamın ocağına incir ağacı dikmeye çalışıyor demiyormusunuz??

---------- Mesaj ekleme zamanı: 16:58 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 16:52 ----------

has.......binallah

iyide bu hep gidecek değil ya , durduğunda ayaklarını nereden çıkarıyor...

adamın değil durunca motorun ayakları çıkıyomuş otomatik olarak:queen::queen::queen:

Son düzenleme:
olmamı canım.tabiki de var..samara için de 12*125cc:1500cc etti ya aklıma 1500 cc sadece samara geldi:queen:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 16:52 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 16:49 ----------

devir farkı aerodinamik etkenler filan tabi ama arkadaşlar arada sizi de bu düşünce almıyormu??? ulan motora bak gazoz kapağı kadar tek bitane pistonuyla adamın ocağına incir ağacı dikmeye çalışıyor demiyormusunuz??

cık abi demiyom ben :p

Megane 3 1.5 dci 105bg sehirdisi 4 litre yakiyormus:queen:

ustelik 1280kg, buradan bakinca daha bi dokunakli oluyor sanki motosikletlerin yakiti:p

dizel ybr yapsinlar:queen:

ne dokunması usta...aynı yakıtı 125lik motorla yakmak resmen koyar adama be:queen:

duydun mu megane ı oğuz??:)

dostum ybr 125 satıpda ondan sonra söleseydin beya :) çok dürüst satıcısın valla şaka bi yana ybr'ler böle yakıyorsa benim 301 az yakıyomuş ozaman bu mantıkla hemde 2 zamanlı 4,5 litre yakıyor 100 km' de iyiymiş valla millet 2,5 litreyle 150 km gittim diyor benimde tepem atıyordu yok memeyi küçült yok dişliyle oyna yok karbüratörle oyna :) bu yazından sonra hayatta biyeriyle oynamam makinanın saol dostum

dostum ybr 125 satıpda ondan sonra söleseydin beya :) çok dürüst satıcısın valla şaka bi yana ybr'ler böle yakıyorsa benim 301 az yakıyomuş ozaman bu mantıkla hemde 2 zamanlı 4,5 litre yakıyor 100 km' de iyiymiş valla millet 2,5 litreyle 150 km gittim diyor benimde tepem atıyordu yok memeyi küçült yok dişliyle oyna yok karbüratörle oyna :) bu yazından sonra hayatta biyeriyle oynamam makinanın saol dostum

hadi bakalım ..Bekir öyle bir yere değindin ki...sen 300 cc hemde 2 zamanlı bir motosiklet kullanıyorsun.ben 125 cc 4 zamanlı..hemde abartmadan 70-80km ile yol alıyorum.10 beygir civarı da güç veriyor .sen 20 küsür beygiri ve 300 cc 2 zamanlıyı 4.5 litreyle doyuruyorsun..ben 3 litre ile..yav bari 2 litre olaydı...:p
nerede adalet?? nerde bu devlet nerde bu millet:queen:

abartmadan yazıyorum sen hesapla bayramın 2. günü esti tekirdağa gaz açtım rüzgar çok fenaydı çoğu zaman 100'ün üstüne çıkamadım hatta önümde giden 2 motosikletli arkadaş vardı (büyük ihtimal bu netten) hep sağ şeritten gittim sola çıkmayı ancak rüzgar kesildiği anlarda yapabildim dönüş ise çok daha felaketti silivriye geldiğimde bir mola verip duman açlığımı giderdim rüzgar şiddetini inanılmaz derece arttırmıştı sonra tekrar yola koyuldum bu sefer 60 70 arasıyla yol alıyordum rüzgar şerit deiştiriyordu motora öle bi rüzgardı işde ve bi ara banket yolundan 30 40 la giden cbf 150 gördüm plakayı hatırlamıyorum ama kullanıcısının cüssesi ve kullanış sitili sanki metehan dedim gerçi kendisiyle hiç tanışmadım neyse istanbula döndüm 2 gün daha gezdim tekir dağa gitmeden depomdaki benzin 20 litreydi yedek depoya geçtiğimde 448 km deydi kadran 480 kmde benzin aldım uzun yol olduğu için biraz az yaktı ama rüzgar bence çok bile yakmasını sağladı engin tecrübenle sana has metodunla 100 km de kaç litre benzin yakmışım :)

abartmadan yazıyorum sen hesapla bayramın 2. günü esti tekirdağa gaz açtım rüzgar çok fenaydı çoğu zaman 100'ün üstüne çıkamadım hatta önümde giden 2 motosikletli arkadaş vardı (büyük ihtimal bu netten) hep sağ şeritten gittim sola çıkmayı ancak rüzgar kesildiği anlarda yapabildim dönüş ise çok daha felaketti silivriye geldiğimde bir mola verip duman açlığımı giderdim rüzgar şiddetini inanılmaz derece arttırmıştı sonra tekrar yola koyuldum bu sefer 60 70 arasıyla yol alıyordum rüzgar şerit deiştiriyordu motora öle bi rüzgardı işde ve bi ara banket yolundan 30 40 la giden cbf 150 gördüm plakayı hatırlamıyorum ama kullanıcısının cüssesi ve kullanış sitili sanki metehan dedim gerçi kendisiyle hiç tanışmadım neyse istanbula döndüm 2 gün daha gezdim tekir dağa gitmeden depomdaki benzin 20 litreydi yedek depoya geçtiğimde 448 km deydi kadran 480 kmde benzin aldım uzun yol olduğu için biraz az yaktı ama rüzgar bence çok bile yakmasını sağladı engin tecrübenle sana has metodunla 100 km de kaç litre benzin yakmışım :)

hesaplayalım da veriler eksik.:p bide sonuç ybr ye göre güzel çıkarsa yaktırırsın bana zavallıyı:queen:

tekir dağa gitmeden depomdaki benzin 20 litreydi yedek depoya geçtiğimde 448 km deydi kadran 480 kmde benzin aldım uzun yol olduğu için biraz az yaktı ama rüzgar bence çok bile yakmasını sağladı engin tecrübenle sana has metodunla 100 km de kaç litre benzin yakmışım :)

MZ de 20 Lt. depo mu var ?::eek:hmy::

hesaplayalım da veriler eksik.:p bide sonuç ybr ye göre güzel çıkarsa yaktırırsın bana zavallıyı:queen:

veriler niye eksik 20 litre benzin aldım 480 km gittim
480/20=24 km 1 litreyle giitiğim mesafe
4*24=96 km 4 litreyle gittiğim mesafe bu hesaptan yola çıkarsam 4,1 litreyle 100 km gitmiş oluyorum yanlışım varsa düzelt :)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 18:31 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 18:28 ----------

aboo vışş aneyyy

:) motosiklet vardı kafanda ne oldu aldınmı aldıysan ıslattınmı ıslatmadıysan ıslatcazmı :)

4*24=96 km 4 litreyle gittiğim mesafe bu hesaptan yola çıkarsam 4,1 litreyle 100 km gitmiş oluyorum yanlışım varsa düzelt :)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 18:31 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 18:28 ----------

:) motosiklet vardı kafanda ne oldu aldınmı aldıysan ıslattınmı ıslatmadıysan ıslatcazmı :)

almak bahane söyle adres ıslatalım , ıslatırken zaten bir sebeb buluruz...

istanbul dışına gidiyorum dönüşde balık olayıyla ıslatırız artık çengel köymü olur ortaköymü olur bilmiyorum ama güzel nezih bir ortamda ıslatalım motosikletle gelmek yok ama şimdiden sölim :) araçlada gelme bıraktırırım ben seni :)

aboo vışş aneyyy

ya bide neredeyse ybr 125 kadar yakıyor terbiysiz motor...:queen:
motor dediğin haddini bilmeli.sen kim oluyosun be hemde iki zamanlısın yaksana şöyle 5-6 litre de içimiz ferahlasın...:queen:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 20:21 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 20:18 ----------

yahu bekir beni niye zorluyorsun.nasrettin hoca hesabı vermek istemezsem ipe un da sererim su da dememişmi..:queen:
Allah Allah yaktıracan zavallı ybr yi bana...:)

bide şu ıslatma alkolsüz olacaksa ben çok güzel motor ve balık ıslatırım..yok hani bilginiz olsun..sonra oğuzla aklımıza gelmedin filan dersiniz??:p

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar