ilk kural:
bisiklet kullanmayı bilmeyen motosiklet kullanmamalıdır.
yanlış bilinenler:
supersportları - 600cc üzeri raceleri bir kenara bırakıyorum öncelikle
motosikletlerde önemli olan cc değildir. O motorun ağırlığı ve yerden yüksekliğidir. Buda bacak boyunuzun ve bacağınızın cüssenizle beraber ek ne kadar kilo taşıdığı önemlidir.
scoterla başla sonra endroya geç ordan racinge geçersin. Tamamiyle yanlıştır. Öncelikle scoterlar la diğerleri arasında vites farklılığı vardır.
endro kullanmak istiyorsan 125cc ile başla giderek yükseltirsin. Tecrübe kazanmış olursun yüksek cc yi daha rahat kullanırsın. Tamamiyle yanlıştır. Her motosikletin kendine has karakteristik özellikleri vardır bunlar modellere veya markalara göre değişir. (örnek vermek gerekirse frenleme: fren sisteminden dolayı, motosikletin ağırlık dağılımından dolayı, motosikletin lastik ebadı ve markasından dolayı. hızlanma: cc farkından beygir gücünden, torku hangi devirlerde verdiğinden, lastik ebadından. v.s.) Motosiklet modeli (aynı marka)
değiştirdiğinizde bile eski tecrübe diye bişey kalmamıştır. Çünkü altınızdaki makina size tamamen yenidir. Marka değiştirdiğinizde olay daha da büyümektedir. Motosiklet tipinizi değiştirdiyseniz mutlaka ama mutlaka trafiğe kapalı alanda bir miktar çalışmanız gerekir çünkü oturuş pozisyonuz v.s. tamamiyle değişmiştir.
Şimdi yazının başında bir kenara ayırdığımız ss lere gelelim bence bu motosikletlerle trafiğe çıkmadan önce çok sağlam ve yoğun olarak pist sürüşleri gerçekleştirilmelidir.
750 cc ve üzerindekilerin ülkemizde trafiğe çıkmasıda yersizdir zaten limitlerinde kullanılabilecek yollar olmadığından; 2 viraj arası gazlayayım, ahanda gece yol boş gazı kapatayım, makas ata ata gideyimde asfalt ağlasın, otobana (ülkemizde adam gibi otoban ne yazık ki yoktur) çıkayımda motor bir rahatlasın derseniz anca motosikletin limitlerini görebilirsiniz. Ve bunların hepside aslında hayatınıza her an kasdedebileceğiniz tehlikelerdir.
Ayrıca siz motorunuza hakim olduğunuz sürece (bu da önceden eğitim almış olmanızı veya kendi kendinize trafiğe kapalı alanda çalıştığınızı gösterir) aslında 50cc de olsa 1300cc de olsa aynı riski taşımaktasınız.
ss ler çok hızlı çok tehlikeli diyebilirsiniz. Ama 1300 cc bir ss le 250 cc bir chopper 60 km hızla giderken hangisi daha önce durur? peki 120 km de ?
Motosikletler ne kadar hızlı ise fren sistemleride o kadar kuvvetlidir. O yüzden ben 50 cc scoter kullanıyorum yeni başladım güvenli olsun derseniz ama arkasından o makinaya 120 km hız yaptırmaya çalışırsanız veya 250 cc bir cruiser ile 160 km hızı görmeye çalışırsanız bunun yerine (adam akıllı kullandığınız varsayılarak) küçük cc bir racing kullanmanız sizin için daha güvenli olacaktır.
şimdi kendi yazdığımı okuyunca sanki küçük cc lerle başlamasınızda olur izlenimi anlaşılabiliyor. Hayır bunu demek istemiyorum. Evet küçük cc ile başlayacaksınız (cruiser tarzında bacak boyunuz veya taşıyabildiği yük miktarı uygunsa 600 cc olabilir) ama motosikletinizi değiştirdiğiniz an artık eski tecrübe diye bişey kalmamıştır.