Motosiklete "Motorsiklet" diyen güruh.

Çeşitli mecralarda , özellikle de youtube da motosiklete "motorsiklet" diyen bir güruh var. Aynı zamanda bu güruh kendini en baba motosikletçi zannediyor. Hobisinin adını bile tam olarak bilmeyen bu güruh hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben şahsım adına bu tip insanlara ( özellikle de Türkçe'yi doğru kullanamayan kişilere) karşı ciddi önyargı ile yaklaşıyorum. Acaba bende mi bir tuhaflık var yoksa artık yaşlanıyor muyum?

Motosikleti
Yamaha XSR700
Çeşitli mecralarda , özellikle de youtube da motosiklete "motorsiklet" diyen bir güruh var. Aynı zamanda bu güruh kendini en baba motosikletçi zannediyor. Hobisinin adını bile tam olarak bilmeyen bu güruh hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben şahsım adına bu tip insanlara ( özellikle de Türkçe'yi doğru kullanamayan kişilere) karşı ciddi önyargı ile yaklaşıyorum. Acaba bende mi bir tuhaflık var yoksa artık yaşlanıyor muyum?
İngilizcesi motorcycle olduğu için yabancı kaynaktan çok araştırma yapıyorsa motorsiklet diyor olabilir. O kadar yadırganacak bir durum değil bence.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Düğme

47louap.png

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Açıkçası yazım kurallarına dikkat ederim ama gidipte kimseyide yadırgamam, motosiklete motor demekte nedense içime sinmiyor. Belkide motosiklet hayatımızın merkezinde olduğu için bu tarz garipsemeler yaşıyor olabiliriz.

Motosikleti
Honda Forza
Şarjör'e Jarjör diyen kadar itici gelmeyen hatadır. Şahsen jarjör lafı duyunca Şarjör ile o şahsı yekpare hale getirme ihtiyacı duyuyor ama kendimi frenliyorum.

İşin Kitabına Bakarsak
TDK ( Türk Dil Kurumu ) ne demiş ..
'' Motosiklet kelimesi motor ve siklet kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu iki kelime birleşirken motor kelimesinin sonundaki r harfi düştüğü için kelimenin doğru yazımı Motosiklet şeklinde yazılmalıdır. '' Daha Uzun izaha kalkarsak Fransızca'dan geldiğini vs vs buluruz.

Bana göre '' Motorlu Velespit '' bile diyebilirler , sorun etmem. O Kadar çok problem varki.. Bunu bari dert etmeyeyim ..derim.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Her insanın eğitimi, memleketi, aileden gördüğü, yaşadığı çevresi farklı. İnsan olsun, iyi niyetli olsun, anlayışlı olsun... adam olsun yeter bana.

Yazım dilinde apaçilik yoksa( w,q vb) gibi yabancı sözcüklerle Türkçeyi baltalamaya, katletmeye çalışmıyor ise motosiklet veya motorsiklet sözüne çok takmam. Şarj veya şarz gibi...

Çünkü eğitimli, Türkçeyi düzgün kullanan insanların Türkçeyi düzgün kullanamayan (kullanmayan değil) insanları eziklemesi gibi geliyor bana iki de bir onların yanlışını düzeltmek. Adamın memleketinde motora "motur" diyorlardır varsın öyle desin.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Askerde "kurma kolu" denen mekanizmaya "y....mın kırma kolu" denildiği günden beri ben pek sorgulamıyorum bu tür ifadeleri. Yukarıda "Düğme" verilmiş, bu tür dertlere sahip arkadaşların arada bir kullanmasını öneririm.

Vaybeeeeeee milletin derdine bak yaaaaaa,ne hassas konular bunlar, aslina bakarsaniz önce siklet nedir onun bilinmesi lazim siklet Türk Dil kurumu sözlügünde "AGIRLIK" demek, o zaman motosiklet "motoagirlik" manasina gelir madem öyle bizde moto ya R harfi koyalim Motor olsun sonra onun yanina da agirlik manasina gelen "siklet"kelimesini ekleyelim oldumu sana MOTORSIKLET yani motorlu agirlik, oldumu Beyler. Aslinda Bisiklete motor takilsa nederiz "MOTORLUBISIKLET" "LU" eki ayni zamanda "ILE" anlamina gelmektedir ki bunuda aynen uygulamaya kalkarsak "MOTORILEBISIKLET" dememiz gerekir . Almancada MOTORRAD, Motor "Motordur, RAD da genel anlamda TEKERLEK demektir yani Almanlar Motorlutekerlek ,INgilizcesi ise MOTOBIKE dir BIKE de gene Bisiklet demektir sonucda o da gene Motorsiklet, aslinda kullanilmasi gereken MOTORSIKLET olmalidir. Yazilarinda Motorsiklet sözünü kullanan arkadaslarimiz dogru tabiri kullanmaktadirlar aksini düsünen arkadaslarimiz fikirlerini ve kelimenin nereden türedigini biliyorlarsa sayfamizda yazarak dogrulugunu isbat edebilirler.

Vaybeeeeeee milletin derdine bak yaaaaaa,ne hassas konular bunlar, aslina bakarsaniz önce siklet nedir onun bilinmesi lazim siklet Türk Dil kurumu sözlügünde "AGIRLIK" demek, o zaman motosiklet "motoagirlik" manasina gelir madem öyle bizde moto ya R harfi koyalim Motor olsun sonra onun yanina da agirlik manasina gelen "siklet"kelimesini ekleyelim oldumu sana MOTORSIKLET yani motorlu agirlik, oldumu Beyler. Aslinda Bisiklete motor takilsa nederiz "MOTORLUBISIKLET" "LU" eki ayni zamanda "ILE" anlamina gelmektedir ki bunuda aynen uygulamaya kalkarsak "MOTORILEBISIKLET" dememiz gerekir . Almancada MOTORRAD, Motor "Motordur, RAD da genel anlamda TEKERLEK demektir yani Almanlar Motorlutekerlek ,INgilizcesi ise MOTOBIKE dir BIKE de gene Bisiklet demektir sonucda o da gene Motorsiklet, aslinda kullanilmasi gereken MOTORSIKLET olmalidir. Yazilarinda Motorsiklet sözünü kullanan arkadaslarimiz dogru tabiri kullanmaktadirlar aksini düsünen arkadaslarimiz fikirlerini ve kelimenin nereden türedigini biliyorlarsa sayfamizda yazarak dogrulugunu isbat edebilirler.
Tdk (Türk Dil Kurumu) sitesinde "motosiklet" diyor. Fazlasını tartışmaya gerek var mı?
Yoksa siz de mi Türk dil uzmanlarından daha iyi biliyorsunuz.
Zaten ülkenin problemi bu, herkes her şeyi konunun uzmanlarından daha iyi biliyor.
Deprem uzmanından daha iyi jeoloğuz, doktordan daha iyi doktoruz. Hatta ülkeyi yönetenler bile hem doktor hem mühendis hem ekonomist hem devlet memuru, hem filozof olabiliyorlar.
İlginç.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Düğmeye tıklayınca beni ekşi sözlüğe götürdü. Açıkçası çok da güldüm. Gerçekten komikti.
:D
Aslında bunu dert olarak yazmamıştım. Tabi ki çok daha büyük dertlerimiz var.
:D
Hala gülüyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
İngilizler de "bike" diyor...çevirilerde "bisiklet" deniyor vs.

Motosiklet tabirini kullanmak en doğrusu tabii de, buna gelene kadar yaptığımız onca hatanın arasında yine masum kalıyor...

Bir de yerel tabirler var. Bizim oralarda örneğin teknelere "motor" derler. Öyle yerleşmiş, ben de kullanıyorum :) Bir ara fotoğrafa "resim" diyenlere takmıştım, sonra baktım bu bir toplumsal alışkanlık haline gelmiş. Fotoğrafla ilgilenmeyen hemen herkes resim diyor. Bıraktım öylece...

Ezcümle; okuma araştırma alışkanlığı olmayan, kendi dilini öğrenmeyi/doğru kullanmayı pek sallamayan, dilbilgisini önemsemeyen, kendini birkaç yüz kelime ile ifade etmeye alışmış, öğrenim yaşamında Türkçe derslerinden hep öğretmen itelemesiyle geçen bir toplumdan beklentilerimizi de asgaride tutmakta yarar var.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben yaşlandım sanırım. İnsan yaşlanınca daha toleranslı biri oluyor. Hiç sallamıyorum artık böyle şeyleri. Bağlaç olan "de,da"yı bile birleşik yazsın zerre takmıyorum artık. Eskiden ben de "şarj" yerine "şarz" dendiğinde daralırdım, bunalırdım ama şimdi içimden "Senin ilkokul öğretmenine atlayayım, sana Türkçe öğreteni şey edeyim" diyor ve gülümseyip geçiyorum

Hayatta tek derdin böyle tırrik şeyler olsun :)
Sizce Atatürk Türk Dil Kurumunu neden kurdu?

Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932’de Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif’at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri’dir. Kurumun ilk başkanı Sâmih Rif’at’tır. Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” olarak tespit edilmiştir. Kurulan cemiyet bu amacını Türk dilini tetkik ve elde edilen neticeleri neşir ve tamim ederek gerçekleştirecektir. Bu amaca ulaşmak için de şu yol takip edilecektir: 1. Toplanıp ilmî müzakerelerde bulunmak; 2. Türk dilini kendi menşelerine, tekâmülüne ve ihtiyaçlarına göre tespit ve tedvin etmek; 3. Türk dilini tetkike yarayacak vesaik ve malzemeyi elde etmek, eski kitaplardan ve memleketin her mıntıkasındaki halk dilinden derlemeler yapmak ve yaptırmak; 4. Cemiyet mesaisinin semerelerini her türlü yollarda neşre çalışmak.

Atatürk’ün sağlığında, 1932, 1934 ve 1936 yıllarında yapılan üç kurultayda hem Kurumun yönetim organları seçilmiş, hem dil siyaseti belirlenmiş, hem de ilmî bildiriler sunulup tartışılmıştır. 26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan Birinci Türk Dili Kurultayı sonunda Kurumun “Lügat-Istılah, Gramer-Sentaks, Derleme, Lenguistik-Filoloji, Etimoloji, Yayın” adları ile altı kol hâlinde çalışmalarını sürdürmesi kabul edilmiştir. Sonraki kurultaylarda bu kollardan bazıları ayrılmış, bazıları tekrar birleştirilmiş; fakat ana çatı değiştirilmemiştir. 1934’te yapılan kurultayda Cemiyetin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936’daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olmuştur.

Dilimiz Kimliğimizdir.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
İngilizcesi motorcycle olduğu için yabancı kaynaktan çok araştırma yapıyorsa motorsiklet diyor olabilir. O kadar yadırganacak bir durum değil bence.
Merhaba.

Bunları size değil de genel anlamda bilgilendirme amaçlı yazıyorum.

İngiliz İngilizcesinde "Motorcycle" kelimesindeki "r" harfi yutulur ve okunmaz.

Bu kelimenin dilimize geçtiği dönemlerde dil eğitimi anlamında İngiliz ingilizcesi baskın olduğundan bizim dilimize de r harfi kullanılmadan "motosiklet" olarak geçmiştir muhtemelen.

Selamlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar