Motosiklete "Motorsiklet" diyen güruh.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Merhaba.

Bunları size değil de genel anlamda bilgilendirme amaçlı yazıyorum.

İngiliz İngilizcesinde "Motorcycle" kelimesindeki "r" harfi yutulur ve okunmaz.

Bu kelimenin dilimize geçtiği dönemlerde dil eğitimi anlamında İngiliz ingilizcesi baskın olduğundan bizim dilimize de r harfi kullanılmadan "motosiklet" olarak geçmiştir muhtemelen.

Selamlar.
Motosiklet sözcüğü dilimize Fransızca'dan geçme yalnız...

Hatta motocyclette kelimesi ilk Fransızca bir özel isim olup sonradan bugünkü anlamında kullanılmaya başlanmış: (Selpak kelimesinin bizde kağıt mendili ifade etmeye başlaması gibi...)
(Yukarıdaki makalede etimolojisi mevcut - Google Translate ile Türkçe'ye çevirebilirsiniz...)

Modern İngilizce dilinin söz dağarcığının herhalde en az %30'u da Fransızca kökenli olduğu için bizde İngilizce'den başka yabancı dil bilmeyen bazı insanlar sözcüğün İngilizce kökenli olduğunu zannedebiliyor maalesef.

İngilizce'nin global dil haline gelmesi şunun şurasında ancak (Birinci ve özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yerleşmiş) 60-70 yıllık bir mevzudur. Eskiden global / ortak dil Fransızca'ydı. (Hatta neredeyse Tudor'lara kadar 1066-1400 arasında İngiliz Kralları sarayda anadilleri olan Fransızca konuşuyorlardı, öyle de bir enteresan detay var...)

Bu konuda biraz hassas olduğum için ben de ek bilgilendirme yapmak istedim...

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
yav onlarca yıldır herkez yanlız yalnış gibi 3 basit kelimeyi ögretemedik; boşver istiyorsa mottokitlet desin.

Yaş ilerledikçe insanın küçük detaylardan kaptığı nem oranı da artıyor.

Düşününce ben de muhtemelen bir kaç defa üstüne basa basa "motorsiklet" diyen birine denk gelirsem hafiften irkiliyorum. Bu kafaya takacak dertlenecek bir konu da değil yani dikkat çekiyor evet ama çok büyük dert edinilecek konu değil.

Konusu geçmiş, de/da ve ki kullanımındaki hata bana halen daha eziyet geliyor. Şöyle ki, zamanında "dahi alamındaki de ayrı yazılır" furyasıyla millete öyle bir çaktılar ki, insanlar bütün de/da ve ki'leri ayrı yazmaya başladı. Günün sonunda bu daha kötü oldu zira "Uludağ yoluda güzel" cümlesini gördüğünüz zaman beynin bunu doğru şekilde algılaması daha kolay oluyor. Ama "Türkiye de bulunan her dağın zirvesin de ateş yakmak" cümlesini okuyunca afallatıyor insanı.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Motosiklet ikiye ayrılır; alt motor, üst motor.

Motosikleti
Vespa GTS300 Supertech ABS
motorsiklet, motoru olan cycle anlamında
motosiklet derken daha havalı oluyor

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evlâdır.

motosiklet yerine motorsiklet denmesi bağlaç olan "de-da"ların ayrımı mevzusu kadar rahatsız etmiyor beni, yani gramer olarak yanşış yok ama makine-makina ayrımı kadar sıradan bir şey deyip geçiyorum.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Şakir Abi (torun) 4 yaşında. "MotoKislet" diyor.
pj33kdr.jpg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar