Motosiklete Çakmaklık montajı

Merhaba. Yamaha YBR 125 motosikletime telefonumu şarj etmek için ve navigasyon alırsam şarj edebilmek için çakmaklık monte ettim ancak aküden kablo çekerek çalıştıramadım... elektrik tesisatı konusunda yardımcı olursanız ve çalıştırmayı becerebilirsem işlemi bitirince buraya fotoğraflarını da koyacağım :rendeer:
not:araya sigorta da bağlamak istiyorum :) görüş ve önerilerinizi bekliyorum :wiinkk:

bu motorların aküleri araba aküleri gibi değil benim bildiğim
telefon şarjı, çakmak, sigara , navigasyon bunlar için kullanmak motorun elektrik aksamıyla oynamak ne kadar mantıklı olabilir?
hem motorda bu tip şeyleri kullanmak için günler süren yolculuklar yapmak gerekir yoksa zaten mola verdiğiniz yerde telefonunuzu da navigasyonunuzu da şarj edebileceğiniz yerler olacaktır
bence motorunuzu bu tip şeyler için bozmayınız
sonra birden akünüz biter veya farların netliği bozulur felan
çok tehlikeli şeyler
ekonomik olmak gerekir
evde şarj etmek varken neden akünün daha çabuk bitmesine sebep olalım ki?

Merhaba. Yamaha YBR 125 motosikletime telefonumu şarj etmek için ve navigasyon alırsam şarj edebilmek için çakmaklık monte ettim ancak aküden kablo çekerek çalıştıramadım... elektrik tesisatı konusunda yardımcı olursanız ve çalıştırmayı becerebilirsem işlemi bitirince buraya fotoğraflarını da koyacağım :rendeer:
not:araya sigorta da bağlamak istiyorum :) görüş ve önerilerinizi bekliyorum :wiinkk:

Hocam öncelikli olarak elektronik bilgin yoksa bulaşma derim.

Varsa çakmaklık için en ideal yer sele altıdır, ya da çanta içi.
Bağlantı için ise direkt aküden almak mantıklı değil. Daha evla olanı kontak açıkken elektrik verecek şekilde ayarlamaktır. Onun için ise kontaktan bir kablo çekip onun ile röleyi(Oto rölesi olacak, ucuzlardan(elektronikçilerde satılanlardan) değil.) sürmek ve röleden aküye, oradan çakmaklığa bağlantı atmak en iyi seçenek olup, biraz tuzludur.

Ucuz yöntem ise kontaktan direk bağlantı yapmaktır ama o zamanda dikkatli olmakta fayda var, ana sigorta atabilir ya da daha kötüsü tesisat yanabilir; eğerki güçlü bir şey çakmak soketine takılırsa. (Hiçbir şey de olmayabilir :) )

Sigorta ise artı uca bağlanacak(artık hangi tip bağlantı yapacaksan) bence 2 A yeterlidir. Yani en fazla 24 wattlık şey takacaksın yoksa sigorta atar :) Ama aküne güveniyorsan ve röle de kullandıysan 10 A lik sigorta bile takabilirsin ama tavsiye etmem. Çekebileceğin güç 120 watt., formül P=V*I

Dediğim gibi biliyorsan, çok ihtiyacın varsa yap.

Bu ara dikkat et akün bitmesin.:)

motorda çakmaklık hiç sağlıklı değil bunu size söyleyebilirim...
sürekli atan sigorta, kısa devre yaptıran çakmaklık...
benim motorun kendi orjinalinde var, ben onu söküp 4'lü flaşör yapmayı düşünüyorum...

cbf 150 nin sele altına yaptım.takım çantası için yapılmış bir plastik kutu içerisine montaj etmeden,izolasyonunu iyice yaparak bıraktım.

Elektrik akımını akünün sağ tarafında bulunan iki adet sigortadan,kontak kapalıyken devreyi kesenden aldım.(aynı yerden xenon bağlantısınıda yapmıştım)

Motor çalışmasa bile telefonumu şarz ediyor,kontağı kapatıp anahtarı çıkarınca devre kesiliyor.

2 ay kadar bir süredir xenon da olsun,çakmak girişinde olsun herhangi bir sıkıntı yaşamadım.Hatta motor 15 gündür yerinden kımıldamıyorken bile marşda sıkıntı yok:cat:

Su anda sattigim motorun gidonuna bagli var. Ayrica su gecirmez tipali modeli. Gayet guzel

big_35488153iad.jpg

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Öncelikle kullanacağınız çakmak soketi teknelerde veya motosikletlerde kullanılmak üzere üretilmiş kapaklı tip olmalıdır. 2A lik sigorta fazla fazla yeterli olacaktır .Size 24W güç sağlarki bu navigasyon veya telefon için uygundur. Tesisatınızı akü kutup başlarına uygun şekilde klemensleyerek aradaki kabloları veya diğer soketleri tadil etmeden direk olarak çakmak soketinize en az 2,5 mm2 kesitli oto elektrik kablosu ile çekiniz ve kablonun tamamını otomotivde kullanılan bez tip izolasyon bandı ile sarınız.

Touring amaçlı yapılmış motorların dışındaki motorlarda ilave ekipman için yeterli konjektör ve alternatör besleme yedek kapasitesi bulunmaz bu nedenle motorunuza ekleyeceğiniz her aksesuar için (elektrikli) tekrar tekrar düşünün. Ayrıca unutulmamalıdırki motosiklet yangınlarındaki en büyük sebep ehil olmayan eller tarafından yapılmış elektriksel tadilatlardır. (Sadece bu sezon iki arkadaşımızın motorlarını son anda söndürerek kurtardık her ikisindede yangına , sonradan ilave edilen aydınlatmalar sebep olmuştu)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
West marin marka.:)

Ben motoruma çakmaklık taktım. Sele altına yerleştirdim. Direk aküye bağladım artı kablosunada sigorta taktım. Telefonumu çakmakta şarj ediyorum, memnunum sorun çıkmıyor.

Hocam YBR nin ön panzotuna çakmak girişi yaptım hem telefon hem navigasyon kullanabiliriyorum. Çakmağın iki kutbundan akünün iki kutbuna doğrudan kablo çektim. Zaten kullanacağım cihazlar fazla elektrik çekecek cihazlar olmadığından sigorta koymadım. Gayet güzel çalışıyor. Seninkinin +, - kutupların yerini değiştir belki yanlış takmışsındır.

Şimdiye kadar Mondial 150 zat ve Mondial 250 mct'ye çakmak girişi taktım..
Hepsiyle de uzun yollara çıktım, cep telefonu şarjı, navigasyon şarjı hatta abartıp sigara için bile çakmağı kullanmışlığım var..

Herhangi bir sorun teşkil etmedi..Ama demek değil ki sorunsuzdur..Montaj sırasında kaliteli kablolama, sigorta kullanılması gerekir..Çok iyi su izolasyonu da yapılırsa bir sorun olmaz diye düşünüyorum..Neticede Çinli motorlarda konjektör gücü ne olacak ki? Gene de sorunsuz kullanmış idim..

çakmak sorunsuz çalışıyor... ancak araya daha sigorta ekleyemedim. 2A'lik sigorta çakmaklığın çakmağını kullandığımda atar mı?
Cevap veren ve cevap verecek herkese çok teşekkür ederim... Ben de Sol panzota taktım :)

Öen az 2,5 mm2 kesitli oto elektrik kablosu ile çekiniz ve kablonun tamamını otomotivde kullanılan bez tip izolasyon bandı ile sarınız.

Touring amaçlı yapılmış motorların dışındaki motorlarda ilave ekipman için yeterli konjektör ve alternatör besleme yedek kapasitesi bulunmaz bu nedenle motorunuza ekleyeceğiniz her aksesuar için (elektrikli) tekrar tekrar düşünün. Ayrıca unutulmamalıdırki motosiklet yangınlarındaki en büyük sebep ehil olmayan eller tarafından yapılmış elektriksel tadilatlardır. (Sadece bu sezon iki arkadaşımızın motorlarını son anda söndürerek kurtardık her ikisindede yangına , sonradan ilave edilen aydınlatmalar sebep olmuştu)

evet oto elektrik kablosu kullandım. Bilgilendirme ve uyarı için teşekkür ederim :rendeer:

West marin marka.:)
hocam kaç para ki bu :) ben normal araba çakmaklığı kullandım ancak kabloları çakmaklığın kablo bağlantı noktalarına lehimledim ve bağlantı noktalarına sıcak silikon çektim. ayrıca çakmaklığın çerçevesini panzot'a epoxi ile yapıştırdım uygun mudur?

sadece şarz aleti gibi şeylerin aküde sorun yaratacağını sanmıyorum ama sigorta eklemek ve uygun kablo cinsi çok önemli. hatta 3-4 arkadaş var neler neler ekledi. standart akülü 1 motorda 4 su geçirmez kolon, amfi, mp3 çalar, 4 sis lambası, polis sireni ve flaşörleri, gps, çakmak, led ışıklar var. Bilinçli yapıldığı taktirde sorun olmuyor.

Son düzenleme:
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar