Selam arkadaslar...
Sirayla yanitlayayim...
Once temel prensipler.
1) Herseyden once korkmayin ve teknige guvenin. Guven, calismakla elde edilen bir sey, zamanla gelisecek ve gun gectikce daha iyi surucu olacaksiniz... Ta ki iyice yaslanip motosikletten elinizi ayaginizi ekeceginiz gune kadar. Yani, bu isin sonu yok. Yeterki "ogrendim, tamam, bitti" yanilgisina dusmeyin.
2) Motosiklet ve bisiklet (tandem araclar) sadece kontra teknigi ile viraja girebilir. Baska ne yaparsaniz yapin, sonucta kontra ya yol acar. ve ikitekerlekli aaciniz viraji alir.
Bunu siz bilincli olarak, teknigi uygulamak suretiyle yaparsaniz hem cok daha guvenli, daha akici, daha keyifli, daha az enerji harcayarak..kisaca surusten zevk alarak yaparsiniz. Her virajda panige kapilmazsiniz. Zihniniz bedeniniz rahatlar, konsantrasyonunuz artar.
teknik..
Teknik scooter ve bisiklet de dahil olmak uzere butun iki tekerli araclarda gecerlidir.
Vucudun pozisyonu...
Buna hic kafanizi takmayin, relaks olun ! Virajin cikisina dogru sanki cenenizle viraj cikisini gosteriyor gibi basinizi cevirip bakin. Evet, gozler yere paralel olsun.
Vucut motorla beraber kendisi yatacaktir, kasmayin.
Omuzlar ve kollar gevsek, rahat olmalidir. Hele dis taraftaki dirsek rahatca vucudunuza yaslanmis dinleniyor kadar rahat olsun. Distaki kolun ve elin omuzun, viraj almada hic bir fonksiyonu yoktur. (agir cruiserler haric. Bu motorlarda disteki eli ictekine dogru bastirip kontraya yardim etmek lazim)
Dizleriniz tankta olsun, hafifce tankı sıkıyor olsun.
Ayaklariniz ayak TOP uyla (topuk degil - tarak, uc/on kismi) peglere basiyor olmali. Agirliginiz biraz ic pegde olmali. (motor cok agirsa +200 kg, ic taraftaki pege daha cok agirlik verebilirsiniz. Bunlari zamanla deneyerek kendiniz kendi motorunuzda kesfedeceksiniz, kendinize zaman verin/ayirin. Acele etmeyin)
Teknik motorun+sizin agirliginiz, teknigi uygulamanizdaki ustalik, yol sartlari, motorun gucu, agirlik merkeszinin yeri vb. etkenlerle "belli" bir hizdan sonra kontraya cevap verir. Yani bu hiz durumdan duruma degisir. Ama kabaca yurume/kosma hizinin ustunde butun hizlarda guvenle uygulanabilir. 15+km/h gibi.
teknigi uygularkan en cok dikkat edeceginiz seyler
Siritin ! Gulmek, siritmak insani gevsetir, relaks yapar.
Kafanizi CEVIREREK gideceginiz yere bakin.
Gaz verin.. Yumusakca, gittikce yavas yavas artirarak. Frene, debriyaja vitese filan dokunmayin. hizinizi daima viraja girmeden ONCE ayarlayacaksiniz.
Viraj motosikleti yavaslatir. Gaz vererek gittikce hizlanmaz, sabit bir hizi korursunuz.
Gaz motosikleti yerden yukseltir. Hem gerektiginde daha cok yatarsiniz, hem amortisorler daha rahat calisir.
Motosikletten zevk almak icin yuksek hizlara cikmaniza gerek yok, tatli hizlarda sakin sakin calisip gelistirmeye bakin.
------------
Kontra teknigini bilmeyen "kivirmaca" teknigini yapamaz. Kivirmaca HAYAT KURTARIR.
http://donald.hypermart.net/Teori/6KIVIRMACA.htm
------------
Sorularinizi beklerim arkadaslar...Tesekkurler.
Unutmadan, masraf ve zahmet olmazsa kitabimi alin (*)... web versiyonundan daha kapsamli ve daha duzgun bir sirada anlattim olaylari. elinizin altinda bir basvuru olsun.
http://www.sahafium.com/goster/kitap.asp?kitap=2560&SID=622314337480
(*) Bu ticari bir reklam degildir, kitabin bana bir ticari getirisi-kari hemen hemen yok.