WURTH ÇOK AMAÇLI GENEL TEMİZLEME SPREY 500ML FİYAT: 15TL
Bir tane bu yukarıdaki üründen alıyorsun zincire ve dişliye güzelce sıkıyorsun. Bütün kirin pisliğin su gibi döküldüğünü göreceksin. Sonra sık telli yumuşak bir boya fırçası alıp dişliyi ve zinciri tertemiz siliyorsun yumuşak yumuşak böyle. Sonra bu sıktığın sprey 10-20dk arasında uçar gider o kadar süre bekliyorsun.
Motul Zincir Yağı 400 ml ( C2 ) FİYAT: 40TL
Temizleme işlevi bittikten sonra yukarıdaki ürünü alıp zincirine pıs pıs pıs sıkıyorsun. Beyaz bi yağdır ve ne kadar yağlama yaptığını böylece rahatça görebilirsin. Yeterince yağladıktan sonra 1-2 gün motorunu çok sakin süyorsun ki yeni zincir yağı aşırı bir şekilde sıçramasın her yere.
Ve bunları her 500 km de bir yapıyorsun. Sonuç olarak zincirin her zaman pırıl pırıl ve işlevsel kalıyor. Yukarıdaki 2 spreyin kullanım ömrü 3-4 kere yani yaklaşık 1500-2000 km. 40+15=55 TL ile 2000 km yol yapıyorsun ve 2000 km yolluk bakım masrafın 55 TL oluyor.
Son olarak her 2000 km de motorunun yağını ve yağ filterisi (tercihe göre hava filtresini de) değiştiriyorsun. Shell Opet gibi kaliteli benzin kullanıyorsun daima ve motorunu lazım olmadığı sürece ( bazen basman gerekir bu bir gerçek ) aşırı yüksek devirlerde kullanmıyorsun.
Sonuç motorun ömürlük oluyor.. Garanti kapsamında iken belirtilen km ler arası motorunu servisinde bakıma götürüyorsun. Garantisi bittikten sonra da her 10.000 km de bir motoruna bakıma götürüp herşeyine bi baktırıyorsun şöyle.
Motorunu ayda en fazla 1 kere yıkamacıya götür. Geri kalan zamanlarda ya eline bi bez al tozunu sil yada hortumla tatlı tatlı su tut yıka sonra sil. Basınçlı su ve kimyasal köpükler temizleyicilerden olabildiğince uzak tut motorunu dediğim gibi max ayda 1 kere yıkamacıya götür geri kalan zamanlarda kendi motorunu kendin yıka.
Motor serviste yada bakımda iken eğer vaktin varsa motorunun başında dur ne yaptıklarına bak bazen sorular sor ve bir şeyler öğrenmeye bak servisteyken.
Motor bakımı baştan sona böyledir. Sadece zincir sordun ben hepsini yazdım hızımı alamadım bakanın görenin faydasına artık