Motosiklet Temizliği

Dün bakım için servise gittiğimde bir Pulsar geldi, 7000 km dolaylarında, motor zincirine, dişlisine kadar tertemizdi. Bir de döndüm, benim motora baktım, leş gibiydi. Çamur vs. tamam, yıka, güzelce sil, kurula, gider. Peki bu arkadaki dişliyi falan nasıl temizleyebilirim?

1. Motorla gezilir , zincir ısıtılır.
2. Sıcak zincir üzerine gazyağı/mazot/zincir temizleme spreyi sıkılır , beklenir.
3. Varsa eski bir diş fırçası ile zincir üzerindeki pislik temizlenir.
4. Kurumaya bırakılır.
5. Kurumuş zincire zincir yağı sıkılır ve en az 2 saat binilmeden beklenir.
6. İşlem tamam.

Bim'de Güldal Yağ ve Kir sökücü var tavsiye ederim. Çinli motorumun bloğundaki yıllarca beklemiş yağ lekelerini bile çıkarttı. Spreyi sıkıp 20-30 dakika bekleyip basınçlı su vuruyosun.

WURTH ÇOK AMAÇLI GENEL TEMİZLEME SPREY 500ML FİYAT: 15TL

Bir tane bu yukarıdaki üründen alıyorsun zincire ve dişliye güzelce sıkıyorsun. Bütün kirin pisliğin su gibi döküldüğünü göreceksin. Sonra sık telli yumuşak bir boya fırçası alıp dişliyi ve zinciri tertemiz siliyorsun yumuşak yumuşak böyle. Sonra bu sıktığın sprey 10-20dk arasında uçar gider o kadar süre bekliyorsun.

Motul Zincir Yağı 400 ml ( C2 ) FİYAT: 40TL

Temizleme işlevi bittikten sonra yukarıdaki ürünü alıp zincirine pıs pıs pıs sıkıyorsun. Beyaz bi yağdır ve ne kadar yağlama yaptığını böylece rahatça görebilirsin. Yeterince yağladıktan sonra 1-2 gün motorunu çok sakin süyorsun ki yeni zincir yağı aşırı bir şekilde sıçramasın her yere.

Ve bunları her 500 km de bir yapıyorsun. Sonuç olarak zincirin her zaman pırıl pırıl ve işlevsel kalıyor. Yukarıdaki 2 spreyin kullanım ömrü 3-4 kere yani yaklaşık 1500-2000 km. 40+15=55 TL ile 2000 km yol yapıyorsun ve 2000 km yolluk bakım masrafın 55 TL oluyor.

Son olarak her 2000 km de motorunun yağını ve yağ filterisi (tercihe göre hava filtresini de) değiştiriyorsun. Shell Opet gibi kaliteli benzin kullanıyorsun daima ve motorunu lazım olmadığı sürece ( bazen basman gerekir bu bir gerçek ) aşırı yüksek devirlerde kullanmıyorsun.

Sonuç motorun ömürlük oluyor.. Garanti kapsamında iken belirtilen km ler arası motorunu servisinde bakıma götürüyorsun. Garantisi bittikten sonra da her 10.000 km de bir motoruna bakıma götürüp herşeyine bi baktırıyorsun şöyle.

Motorunu ayda en fazla 1 kere yıkamacıya götür. Geri kalan zamanlarda ya eline bi bez al tozunu sil yada hortumla tatlı tatlı su tut yıka sonra sil. Basınçlı su ve kimyasal köpükler temizleyicilerden olabildiğince uzak tut motorunu dediğim gibi max ayda 1 kere yıkamacıya götür geri kalan zamanlarda kendi motorunu kendin yıka.

Motor serviste yada bakımda iken eğer vaktin varsa motorunun başında dur ne yaptıklarına bak bazen sorular sor ve bir şeyler öğrenmeye bak servisteyken.

Motor bakımı baştan sona böyledir. Sadece zincir sordun ben hepsini yazdım hızımı alamadım bakanın görenin faydasına artık :)

WURTH ÇOK AMAÇLI GENEL TEMİZLEME SPREY 500ML FİYAT: 15TL

Bir tane bu yukarıdaki üründen alıyorsun zincire ve dişliye güzelce sıkıyorsun. Bütün kirin pisliğin su gibi döküldüğünü göreceksin. Sonra sık telli yumuşak bir boya fırçası alıp dişliyi ve zinciri tertemiz siliyorsun yumuşak yumuşak böyle. Sonra bu sıktığın sprey 10-20dk arasında uçar gider o kadar süre bekliyorsun.

Motul Zincir Yağı 400 ml ( C2 ) FİYAT: 40TL

Temizleme işlevi bittikten sonra yukarıdaki ürünü alıp zincirine pıs pıs pıs sıkıyorsun. Beyaz bi yağdır ve ne kadar yağlama yaptığını böylece rahatça görebilirsin. Yeterince yağladıktan sonra 1-2 gün motorunu çok sakin süyorsun ki yeni zincir yağı aşırı bir şekilde sıçramasın her yere.

Ve bunları her 500 km de bir yapıyorsun. Sonuç olarak zincirin her zaman pırıl pırıl ve işlevsel kalıyor. Yukarıdaki 2 spreyin kullanım ömrü 3-4 kere yani yaklaşık 1500-2000 km. 40+15=55 TL ile 2000 km yol yapıyorsun ve 2000 km yolluk bakım masrafın 55 TL oluyor.

Son olarak her 2000 km de motorunun yağını ve yağ filterisi (tercihe göre hava filtresini de) değiştiriyorsun. Shell Opet gibi kaliteli benzin kullanıyorsun daima ve motorunu lazım olmadığı sürece ( bazen basman gerekir bu bir gerçek ) aşırı yüksek devirlerde kullanmıyorsun.

Sonuç motorun ömürlük oluyor.. Garanti kapsamında iken belirtilen km ler arası motorunu servisinde bakıma götürüyorsun. Garantisi bittikten sonra da her 10.000 km de bir motoruna bakıma götürüp herşeyine bi baktırıyorsun şöyle.

Motorunu ayda en fazla 1 kere yıkamacıya götür. Geri kalan zamanlarda ya eline bi bez al tozunu sil yada hortumla tatlı tatlı su tut yıka sonra sil. Basınçlı su ve kimyasal köpükler temizleyicilerden olabildiğince uzak tut motorunu dediğim gibi max ayda 1 kere yıkamacıya götür geri kalan zamanlarda kendi motorunu kendin yıka.

Motor serviste yada bakımda iken eğer vaktin varsa motorunun başında dur ne yaptıklarına bak bazen sorular sor ve bir şeyler öğrenmeye bak servisteyken.

Motor bakımı baştan sona böyledir. Sadece zincir sordun ben hepsini yazdım hızımı alamadım bakanın görenin faydasına artık :)

Serviste hep başında dururm motorun. Bakımlarını usta ile de görüşüp (kitapçıkta 5000 de bir yazıyor) 2500 km'de bir yapmaya karar verdik. Her bakımda filtreleri değiştireceğim. Eski motorumun her türlü bakımını yapıyordum kendim. Sadece zincir temizleme işini hiç beceremedim, galiba hiç de beceremeyeceğim. Buradan şu sonuç çıkar, bir sonraki motorum şaftlı olmalı :cherry:

Bim'de Güldal Yağ ve Kir sökücü var tavsiye ederim. Çinli motorumun bloğundaki yıllarca beklemiş yağ lekelerini bile çıkarttı. Spreyi sıkıp 20-30 dakika bekleyip basınçlı su vuruyosun.

Sprey şeklinde olanı var mı? Bir de jantın boyasına falan zarar verir mi?

Motor temizliği veya genel olarak kullandığınız aracın temizliği kişisel ilgi, bilgi ve sevgi gerektirir. Ben şahsen temizlik hastası birisi olarak; hem aracımı, hem motorumu tertemiz tutmaya özen gösteriyorum. Her türlü temizlik malzemesi mevcut. Hatta millet dalga geçiyor "bir saat biniyorsun 1 gün temizliyorsun" diye. Ben küçüklüğümden beri öyle alıştım, öyle devam ediyorum. Bazen başkaları o motora/arabaya nasıl biniyor diye kendi kendime söylenip duruyorum. Neredeyse bir kova ve bez ile temizliğe başlayasım geliyor :)
Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur diye atasözümüz var. O nedenle ne kadar iyi bakarsanız o motor da sizi üzmez. İlk gün ki gibi tertemiz kullanırsınız.

2 tl e kopukle motoru zinciride kopukle karoseri 2 metre uzaktan yika sonra flanş i zinciri yakindan tazikli su ile yika prta sepha varsa kaldir elinle dondur lastigi vur tazigi zincire kurusun biraz sonra al sprey zincir yagini cevir lastigi bas icden distan yagla balata sprey i ile fren balatalarinin arasini temizle wd-40 ile gozune carpan hareketli yerlere sık cila al motoru cila la bak yoluna 10 tl lik sprey yag al zincire yeter eyerki motorun h2r degikse fazla para harcamana gerek yok .

Benim motor,aldığım günden beri su degdirmedim, sadece motul temizlik ürünleri var onlarla ve gaz yağı ile temizlik yaptım. Basınçlı tazyikli su bir yana :) ille yikaticam diyorsan sadece motosiklet yikamasi yapan bilinçli mekanlar var. Yağmurdada çamurda motoruma binmiyorum :) motor 12 bin küsür km lerde fakat her gören hayırlı olsun diye yanıma geliyor. Kapalı garajda olmasina ragmen branda örtüyorum. Birazda aşırı sevme ve üstüne düşmekle alakalı. Malzemen ii ve yeterli olucak, fırçan temizlik ürünlerin. Zincir için en iyi çözücü gaz yağı,o ringlere zarar vermeyen yağı müthiş şekilde çözen bir mucize. Gaz yağı ve yağlı boya fırçası ile ama cok yumuşak kıllı olmasın zincirinin üzerinde koparak takılmasın fırçan,guzelce temizliyorsun sonra kuru bir bezle zincirini siliyorsun. Gaz yağı çok uçucudur hemen uçar gider,sonra motul c4 benim.favori yağım bunla baklalari icten dışa yagliyorsun.300-350 km de 1 yaptim ben. Zincir gerginliği ve görüntüsü çok iyi durumda. Yetkli servise gittiğimde tuna yamaha 10 bin bakımında, ustanın bana söylediği şey şu oldu,bu gune kdr 10 bin e gelmiş en temiz en ii bakımlı makina bu. Su değmediğini duyunca inanamadi,sonra özel ne kullaaniyorsun va diye muahbbet yaptık. Bakınca isteyince oluyor ,tabi zaman harcamak emek harcamak gerek.

Zincir yağlamada yapılan bir hatayı ekleyim. Silikon veya parafin bazlı zincir yağı sıkıldıktan sonra dışta kalanları bir bezle hafifçe (bastırmadan) alın. Önemli olan O-Ringlerin yağlanmasıdır. Bu yüzden zincirin dışında kalan yağın pislikten başka birşeye faydası yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar