Motosiklet Taşıma Aparatı

Aracımın Arkasına resimdeki gibi motocross yada enduro motosikletim için bir aparat imal edip taktırmayı düşünüyorum.
70bol8o.jpeg

Bu tür sökülebilir aparatların Karayolları Trafik kanunu çerçevesinde nasıl değerlendiriliyor? Aracın arkasında olacağından dolayı aracın plakasını ve ışıklandırmalarını kapatacaktır. Bunlar aparatın üzerine aynı şekilde plaka ve ışıklandırma takılarak çözülür. Araştırdığım kadarıyla bunlar çeki demiri gibi ruhsata da işlenemiyor. Doğrudan bir uygunluğu E belgesi gibi belgeleri yok. Tamamen taktım oldu olacak. Bu parçaya plaka taksam APP plakadan bile ceza yazarlar diye korkuyorum.

Normalde zaten sürekli sökük gezeceğim. Sadece Hafta sonları araziye giderken takıp gitmek istiyorum.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Merhaba.

Yapacağınız aparatta plakalık da olursa aracınızın orijinal arka plakasını oraya takabilirsiniz.

Ama çok geçmeden bu tip aparatların ruhsata işletilmesi, muayeneye sokulması ve hatta tümden yasaklanması gündeme gelecektir.

Parasını verince sorun ortadan kalkar ama. :ROFLMAO:

Ne günlere kaldık.

Kolay gelsin.

Selamlar.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Trafik kontrollerinde sorun olabilir. onun yerine çeki demiri taktırın ve motosiklet taşıyabilen küçük romork çekin daha sorunsuz olur kontroller açısından.

Motosikleti
1190 ADV
Aparatı takacağınız araç modeli nedir ?
Taşıyacağınız motor modeli nedir ?

Otomobillerin %90'ında çeki demirine max. 80kg dikey yükleme yapılabilir. Gösterdiğiniz tarzda yükleme yaptığınızda aracın arka dingili destek noktası gibi olacaktır ve ön tekerlekteki yol tutuşunu olumsuz etkiler.
Transporter vb araçlarda 150kg civarı dikey yükleme yapılabilir çeki demirine.

Bu işin günvenlik noktası.

Yaşadığınız bölgeye göre trafik polisleri görmezden gelebilir böyle bir aparatı. Ama resmi olarak böyle bir aparat taktırmak bizde mümkün değil. Çeki demiri taktırıp ona montajlayabilirsiniz, onda bile sorun yapabilirler. Zaten ceza yazmak için bahane arıyorlar. Ayrıca çeki demirini resmi olarak taktırınca böyle bir aparat ile uğraşıncaya kadar basit bir römork alıp onunla taşımak daha mantıklı olur.

Skoda Fabia Aracıma takacağım. Çeki demiri takmam mesele değil ama Çeki demiri, projesi tse si ıvırı zvırı derken 30k min para gidiyor. Fakat bu aparatı kendi atölye imkanlarım ile yapacağım için Toplam harcayacağım para 0TL felan olur.

Resimdeki gibi Special enduro motosiklet taşımayı düşünüyorum. Buda en fazla 100-110kg gelir.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bunu arabaya bağlayabilmeniz için arabanın şasesinin olması lazım...
Şase de yeni araçlarda çok zayıf kalacağı için bence çok güvensiz olur..
Hiç ummadığınız anda arabanın beli kıvrılabilir.. :)

Motosikleti
Olacak İnşallah
Bende bir yerde görmüştüm bunu ilk başta güzel fikir gibi geldi ama arabanın şasesi ile ilgili yorumları okuyunca geri almıştım fikrimi. Zira ağırlık merkezini gerçekten de değiştiriyor arabanın şasesi çok güvenli değilse yamulabilir. ancak atölyem var dediniz bir şekilde kendi aracınıza test yapabilirsiniz diye düşünüyorum :) Yinede her türlü çeki demiri ve römork daha güvenli geliyor bana.

Şasenin kırılacağını asla sanmıyorum öyle basit değil. Aracımı lifte kaldırıp inceledim. Zaten normalde bu araçlara çeki demiri bağlanıyor. Bağlantı şekli aynı şekilde olacak. Bu araçlarla adamlar 1 ton karavan çekiyor. Yer yer o çeki demirinden 100kg ve belki daha fazlası dikey olarak uygulanıyordur. 200-250kg Büyük enduro bir motosiklet olsaydı problem olurdu belki ama zaten bu dediğim yükler çeki demirlerinde de standart olarak uygulanıyor.

Kendim imalatını yapıp burada paylaşacağım.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Şasenin kırılacağını asla sanmıyorum öyle basit değil. Aracımı lifte kaldırıp inceledim. Zaten normalde bu araçlara çeki demiri bağlanıyor. Bağlantı şekli aynı şekilde olacak. Bu araçlarla adamlar 1 ton karavan çekiyor. Yer yer o çeki demirinden 100kg ve belki daha fazlası dikey olarak uygulanıyordur. 200-250kg Büyük enduro bir motosiklet olsaydı problem olurdu belki ama zaten bu dediğim yükler çeki demirlerinde de standart olarak uygulanıyor.

TSE nin çeki demirine binen yük azami 80 kg olmalı..
Eğer fazla yük bindirirseniz,
1- aracın hakimiyeti zorlaşır
2-arabamın şasesi dediğin saçtan kıvrılma metalin ortadan kıvrılmasına yol açar..
Günümüz araçlarının (otomobillerinin) hiç birinde 70 li yıllarda üretilen araçlar gibi şase üzerine oturtulma olayı yok...
Hepsi taban saç ının kıvrılarak mukavemeti artırılması üzerine kurulu...
Senin 1 ton karavan çekiyor dediğinşey çekmek..Yük taşımak değil.. 1 ton karavanın ağırlık merkezi aracın çeki demirine belki 50 kg yük bindirmiyor bile...
Karavanın çeki ok unu elinizle çok rahat kaldırırsınız..

Motosikleti
Arora kasırga
Karavancilar yaptırıyor bu tip şeyleri.Şasi kırma, çatlatma,eğiltme durumu da yaşanmıyor.
Trafik konusu tamamen şans.Ruhsata işletmek şart.İmal edecek ustanın da (ustacik demiyorum buraya dikkat) bu platformu adam gibi yapması lazım.
Benim önerim şasi içinden kovan tipi dışarı uzatma şeklinde ve minimum 3 mm kalınlıkta olması şart.İki kol üzerine alüminyum şekilde ilerlenebilir ona sözüm yok. Kesinlikle tekerleklerin oturacağı bir kapan sistemi gerekli,gidon milinin 5 cm altına kadar yarım ay şeklinde destek sacı atılmalı.Sac ağırlığını düşürmek için plazma kesici ile şekil verilebilir.
Yapılması zor değil ancak yapacak kişinin azıcık fizikten anlaması gerekmekte.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Merhaba.

Yapacağınız aparatta plakalık da olursa aracınızın orijinal arka plakasını oraya takabilirsiniz.

Ama çok geçmeden bu tip aparatların ruhsata işletilmesi, muayeneye sokulması ve hatta tümden yasaklanması gündeme gelecektir.

Parasını verince sorun ortadan kalkar ama. :ROFLMAO:

Ne günlere kaldık.

Kolay gelsin.

Selamlar.

Gündeme gelmesine gerek yok üstat. Kanuna göre aracin üretiminden sonra üzerine takacaginiz her türlü aparat kanunen ruhsata isletilmek zorunda. Polis istedigi anda bu aparat icin ceza yazabilir veya araci trafikten men edebilir. Ekstra kanuna ihtiyac yok.

Karavancilar yaptırıyor bu tip şeyleri.Şasi kırma, çatlatma,eğiltme durumu da yaşanmıyor.
Trafik konusu tamamen şans.Ruhsata işletmek şart.İmal edecek ustanın da (ustacik demiyorum buraya dikkat) bu platformu adam gibi yapması lazım.
Benim önerim şasi içinden kovan tipi dışarı uzatma şeklinde ve minimum 3 mm kalınlıkta olması şart.İki kol üzerine alüminyum şekilde ilerlenebilir ona sözüm yok. Kesinlikle tekerleklerin oturacağı bir kapan sistemi gerekli,gidon milinin 5 cm altına kadar yarım ay şeklinde destek sacı atılmalı.Sac ağırlığını düşürmek için plazma kesici ile şekil verilebilir.
Yapılması zor değil ancak yapacak kişinin azıcık fizikten anlaması gerekmekte.
İşte bende bunu aynen söylüyorum. Tasarım az çok belli. Bu uygulamalar bir çok yerde uygulanıyor. Bakın tekrar diyorum. motorumun ağırlığı toplasan 100kg civarı special enduro. Kısa mesafe sağa sola gidip araziye girmek. Şasi bağlantısı kalın profillerle yapılır. Dışarı iki adet kol çıktıktan sonra Gerisi alüminyumdan inşa edilir. Yada ince sacdan lazer kesimle platform imalatı yapılabilir.

Polis konusunu bende çok araştırdım aslında o konuda pek yapacak bir şey yok. Normalde Karayolları Trafik kanunu 128. madde de yük taşıyanların aracın 1 metre dışına taşırmasına müsaade edildiğini yazıyor. Fakat bunu teknik değişiklik olarak görürler. O yüzden ceza konusu olur.

hocam, fotoğraftaki araç land cruiser gibi görünüyor. o cüsse ve ağırlıkta araba, çeki demiri üstünde motosiklet taşır da
bizim ülkemizde binmeye mahkum olduğumuz, olsa olsa 1.5 ton ağırlıkta arabanın arkasına motor + taşıyıcı iskelet desen 100 kilo ağırlık koyacaksın.

kaldıraç etkisiyle, bu 100 kilo ağırlık ön tekerlere binen yükü ciddi ölçüde azaltır. sürüş güvenliği falan kalmaz. araba en yumuşak tarz girdiğin virajda bile kafadan kaymaya başlar. fren mesafen artar. çok riske girersin.

bana inanmazsan, bir deneme yapabilirsin. bagaja dambıl vesaire toplayıp 100 kiloluk ağırlığı, en arkaya gelecek şekilde koy. araba giderken öne doğru kaymamaları için bir tertibat düşün, ne bileyim önüne koli, bidon vesaire koyabilirsin. mahallede şöyle kısa bir tur at, haklıymış diyeceksin.

Motosikleti
1250 trofi
100kg yük denmiş de, o statik durumdaki hali, yolda dikey yönde ivme geldikçe o değeri hesap etmek gerekir. Literatürde bu değerler vardır bakmak lazım.

Çeki demiri tampona yakın. Onda bile 80 kg azami yük sınırı var.
Sen bir de en az 50 cm daha dışarı çıkacaksın.
Tekrar yazıyorum. Kırarsın.
Keyfin bilir. Mal senin.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Ürküttüğünüz kurbağaya değmez. Mevzuata nasıl uyduracaksınız?
Ceza makbuzunu da bekliyoruz. (2918 SK. 27/02/2026 Değişiklik)
MADDE 7- 2918 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde, birinci fıkrasında yer alan “tescil belgesine” ibaresi “tescil belgesine/kayıtlarına” şeklinde, “108 Türk lirası idari para cezası verilir” ibaresi “1.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasına “Üzerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “mevzuata uygun olarak” ibaresi eklenmiş, fıkrada yer alan “tescil belgesine” ibaresi “tescil belgesine/kayıtlarına” şeklinde, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Araç üzerindeki teknik değişiklikler ve bildirim zorunluluğu:”

“Araç üzerinde ilgili mevzuata aykırı şekilde değişiklik yapılması yasaktır. Mevzuata aykırı şekilde değişiklik yapılması halinde işletene 5.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır ve araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilir. Yapılan bu değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda aracı kullanan sürücüye ayrıca 16.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Üçüncü cümle kapsamında işlem yapılan araç otuz gün süreyle trafikten menedilir ve men süresi sonunda araç mevzuata uygun duruma getirilmeden teslim edilmez.”

“İlgili mevzuatı gereğince arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi/yan koruma çerçevesi/devrilmeye karşı koruyucu yapı bulunması zorunlu olan araçlarda bu teçhizatın bulunmaması veya teknik şartlara uygun olmaması halinde işletene 16.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır ve araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilir.”

Motosikleti
1190 ADV
İşte bende bunu aynen söylüyorum. Tasarım az çok belli. Bu uygulamalar bir çok yerde uygulanıyor. Bakın tekrar diyorum. motorumun ağırlığı toplasan 100kg civarı special enduro. Kısa mesafe sağa sola gidip araziye girmek. Şasi bağlantısı kalın profillerle yapılır. Dışarı iki adet kol çıktıktan sonra Gerisi alüminyumdan inşa edilir. Yada ince sacdan lazer kesimle platform imalatı yapılabilir.

Polis konusunu bende çok araştırdım aslında o konuda pek yapacak bir şey yok. Normalde Karayolları Trafik kanunu 128. madde de yük taşıyanların aracın 1 metre dışına taşırmasına müsaade edildiğini yazıyor. Fakat bunu teknik değişiklik olarak görürler. O yüzden ceza konusu olur.

Motokaravanlara yapıyorlar ama motokaravana çevrilen araçlar zaten tamamen farklı, yük çekmek için imal edilmiş araçlar. Şasi ile kupa ayrı yapılar.

Mercedes-Benz-Sprinter-516-CDI-4x2-Sprinter-516-CDI-4x2-Bi-Xenon-Belcika_15836_7590076833303.jpg

Resimdeki şasi ile Fabia nın şasi aynı mı ? :)

Motosikleti sığdırmak için aparatı araçtan biraz daha uzaklaştırman gerekir, yani dikey yükleme kapasiten düşer.

Normalde max. 80kg olan limit 60'a düşecek. Motorun 100kg. Daha yapacağın aparatın kendi ağırlığını da hesap etmedik. 20kg da o gelir. Limitin 40 oldu.

Çeki demirine 30 bin harcamamak için 50 binliralık zarar etme ihtimalin hayli yüksek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar