naber fakirler? daha önceden belki hatırlayan olur belki hiç olmaz. patates kızartması benim kırmızı çizgim, patates kızartması yiyemediğim zaman dünyayı yakarım!
geçenlerde yine patates kızartıyordum evde, yıllar önce abimin 150 liraya satın alıp sonra bana hediye ettiği bir cihaz ile patates kızartıyordum. sonra bir an markası ilişti gözüme. bazıları bilir son zamanlarda philips airfry marka model bir firitöz gündemde ve fiyatı fena uçmuştu yakın zamanda.
bende buna benzer bir cihaz ile kızartıyorum patatesi, 1 kg kapasitesi var ve bir yemek kaşığı yağ ile 1 kg patates kızartıyor. yağ az olduğu için çıtır oluyor ve mideye oturmadığı için tüketimi çok kolay ve hafif oluyor.
neyse işte bizim cihazın markasına baktım Tefal Actifry yazıyor ve model ismine de baktım ve internette var mı acaba diye bakarken halen satıldığını gördüm ve fiyatı görünce baya şaşırdım.
yani sivilde giymeye sadece 1 pantolonu olan ben 5300 liralık firitöz de patates kızartıyor muşum haberim yokmuşmeğer ben zengin biriymişim. şimdi söyleyin bakalım fakirler, sizin firitözleriniz kaç para?
tefal actifry n11 ilanı 5300 lira
malesef dün sonuncu satılmış ve şimdi en ucuz hepsiburada da 5850 lira görünüyor
ahanda gariban gopro ile 4k patates kızartması çektim, evin görünümü yanıltmasın biz vintage takılmayı sevdiğimiz için öyle takılıyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=M8Jo1ug0VZw
O Airfreyden sağlam kazık yedim.Hanım alda al diye tutturunca philipsin xxl modelini 9 bine yakın fiyata aldım daha ilk taksiti ödemeden 6 binler düştü.
Yeni modelmi çıkarıcaklar yoksa sosyal medyada hyplayıp bizemi çaktılar anlamadım.
Böyle konularda hanıma güvenmeyeceksin onlar çabuk gaza geliyor.
Robot süpürgeyi ben aldım mesela hem çevrediki kullananlarınkinden iyi hem daha ucuza aldım
Ben hala evde turbo fırın var airfryer'e ne gerek var diye ısrarla almıyorum. Bakalım ne kadar dayanacağım.
Ben şu fryerda bi türlü beceremiyorum.
Ya çiğ kalıyor, yada çok kuru oluyor.
Galiba keserken aynı ebatta kesemiyorum diye düşünmeye başladım.
ince doğra, bir kaşık yağdan fazlasını atma ve 26 dakikaya ayarla, bu kadar.
İnce doğrayarakta denedim.
185°C da 5 dakka şeklinde ayarlıyorum.
Bitince çalkalayıp tekrar çalıştırıyorum.
Toplam, iki çalkalama, 15 dk, kupkuru çıkıyor.
Biraz kalın olursa çiğ kalıyor.
Şimdi hazır satılan patatesten deneyeceğim.
Bakalım bir fark olacakmı.
Bizden zenginsin Fatih, çünkü bir fritözümüz bilem yok!yani sivilde giymeye sadece 1 pantolonu olan ben 5300 liralık firitöz de patates kızartıyor muşum haberim yokmuşmeğer ben zengin biriymişim. şimdi söyleyin bakalım fakirler, sizin firitözleriniz kaç para?
Bizden zenginsin Fatih, çünkü bir fritözümüz bilem yok!
Kızartma için emaye kaplı demir döküm tencere ve onun için üretilmiş çelik sepet, ve yağın derecesini ölçmek için yandan asılan bir yemek termometresi kullanıyoruz. Her defasında 1.5-2 litre arası yağ gidiyor, ama filtreleyip üç kez falan kullanıyoruz.
Avantajı, içine ne koyarsak koyalım (hamsi, tavuk, karides, istiridye, vs.) 1.5-2 dakika içinde kızarıyor. Çünkü demir döküm tencere ısıyı kaybetmiyor. 200 derecede kızarttığımız için de ya ayçiçek, ya da fıstık yağı kullanıyoruz. Aslında en iyisi avokado yağı lakin fiyatı yüksek.
Laf aramızda tencere ve sepet çoğu fritözün 2-3 katı fiyatındadır muhtemelen ama bozulmuyorlar en azından, ömürlük aletler...
Airfryer olayına da girmedim daha, girmeyi de düşünmüyorum açıkçası. Hiç sevmiyorum ekstra mutfak aletini. Bir sürü yer kaplıyor. Temizlemesi kolay, iyi çalışan, kaliteli ve dayanıklı alet bulmak ta zor.
Airfryer falan hep dış güçlerin işi. Yiğit adam tavaya atar yağı, kızdırır, kızmış yağın içine löps diye patates dilimlerini atar. Yağlı yuğlu yer, ketçap sıkar, yine yer. Safi mayonez kullanan Hollandalıdır, bizlerden değildir. Yiğit adam dediğin 60 yaşını göremez.
Sorma Fatih, La Creuset'in 5.5 qt'lik modeli. Hatta covid zamanında aldığım için normali ellerinde yoktu, özel serisinden edindiydim. An itibariyle sepetiyle birlikte $500+, vergi hariç.hem sen patates kızarttığın tencerenin fiyatı kaç para? fiyatını göster de ona göre hangimiz büyükmüş, hangimiz zenginmiş görelim. en pahalı fritöz bende, fatih bey diyeceksiniz bana.
Bizdeki fırında turbo özelliği varmış, fırının içinde pervane dönüyor, sıcak hava habire dolaşıyor yani fırın içinde. Patatestleri bir tasın içinde az biraz yağlayıp tepsiye fırın kağıdının üzerine dizinde kızartma gibi oluyor, kolay oluyor hem bir tepside köfte pişerken diğerinde patatesler aynı anda pişmiş oluyor, köfteler de turboyu açık pişirince mangaldakine yakın oluyor.
Ama yine de patates kızartması en güzel senin dediğin gibi tencerede bol yağı kızdırıp cozzz diye içine atınca güzel oluyor. Patates doğramaya üşendiğim için donmuş hazır patates alıyorum, hem zaman harcamamış oluyorum hem de güzel oluyor. ketçap sevmem ama deli manyak acı sos meraklısıyım, böyle scoville değeri yüksek chocolate ghost falan türü değişik acı biberlerden sosla nefis oluyor. Mayonez pek sevmediğim için acı sosla yoğurt karıştırıp bi sos yapıyorum, biraz yoğurt, biraz acı sos, bol pul biber falan nefis bir şey oluyor.
Konnu aldı başını gitti de biz habire yemeyi seven insanlar olarak nasıl kilo vereceğiz?