COQ hocam eline sağlık. Devamını da bekliyoruz. Metnin orjinaline sadık kalmadan, videoda verili durum için, doğrudan sürüş önerileri de çok açıklayıcı olur.
videodaki durumda yol geniş olduğu için bir sol şeride geçerek daha güvenli bir konum alabiliriz.
okanbagiscan çok güzel ifade etmişsin. Yol eğitimlerinde anlatılan, motosiklet yol sanatı "sistem"inde ilk öge bilgi. Yani ileride sağda bir araç olduğu bilgisini almak. Buna göre bir planlama yapmak önemli. COQ Hoca'nın da dediği gibi, bu bilgiyi aldıktan sonra kullanıp daha sonra da "ben geliyorum." bilgisini karşıya vermek gerekli. Güneşli açık havalarda gündüz yalnız sürerken sürekli uzun farla gitmek akıllıca. Bu örnekteki iki motorcudan arkadaki değil ama öndeki uzun farlarla ilerlemeli. Ancak fara veya kornaya gerektiğinde başvuruyoruz ama o kişini bizi görmeyebileceğini, duymayabileceğini de hesaba katarak daha etkili önlemleri de işe koşuyoruz. Sistemin bilgi aşaması bu şekilde bize bilgiyi almayı, kullanmayı ve bilgiyi diğer yol kullanıcılarına bilgi vermeyi öğütlüyor. COQ hocam da bu konuya değinmiş zaten. Motorcuların ilk hatası o arabanın var olduğu bilgisini almamaları, kendilerinin geliyor olduğu bilgisini vermemeleri ve aldıkları bilgiyi kullanmamaları.
okanbagiscan'ın ve pek çoğumuzun ilk aklına gelen çözüm, yani doğru konuma geçmek, bu kazadan kaçınmanın önemli bir adımı. Sistemin ikinci aşaması: konum. Sağda ileride bekleyen aracı gördüğümüzde kendi şeridimizin soluna geçiyoruz. Hatta bu örnekte ikinci şeride kaymak daha da güvenli. Konumu düzgün ayarlayınca hem yola çıkması muhtemel araçla aramıza tepki verecek mesafe ve zaman koyuyoruz hem de böylece görünürlüğümüzü artırıyoruz. Araba sürücüsü ilk defa sola baktığında onun görüş alanına daha erken giriyoruz. Bu şekilde araba sürücüsünün de aslında yola çıkmasına engel olmuş oluyoruz. Hatta sol şeridin açıklarında olursak araba çıksa bile bana ne deyip yolumuza devam edebiliriz. Hatta doğru konumda ilerliyor olsalardı bu motorcular bu yanlış hızda devam etmiş olsalar bile kaza yaşanmayacaktı. Burada COQ Hoca'nın zaten anlattığı hız da motorcuların başını derde sokan bir başka etken elbette. Ama konum hatalıyken hız ve bilgi verme işleri doğru olsa bile bu kaza yaşanır. Yani ileride sağda arabanın beklediğini göre göre konumu değiştirmeden selektör yapmak da korna çalmak da makul hızlara yavaşlamak da motorcuyu kurtarmakta doğru konumlanma kadar etkili değil.
Yukarıdaki mesaj sayesinde devam videolarının da çok önemli konulara işaret edeceğini anlamış, görmüş olduk. Sabırsızlıkla bekliyoruz hocam.
PS: Yazarın adını yazacaktım ama mesajı göremedim. Daha detaylı bakarım... MrJ adlı yazarmış.