motosiklet hastalıkları ve çareleri

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
sevgili motosikletçiler yaklaşık olarak hepimiz büyük küçük,az çok,iki teker üç teker motosiklete sahibiz.peki motosikletiniz genelde ne tür hatalar veriyor,çaresi ne.ve hata hangi nedenden dolayı ileri geliyor,lütfen cevabınızı misallerle ve motosikletçi arkadaşlarımızın en iyi şekilde anlayabileceği tarzda cümlelerle cevaplayın....ve özellikle,hatasını ileri süreceğiniz motorun markasını yazmayı unutmayın ki sıkıntı doğmasın. :sunny: ....vesselam.

mz deki sorunlar
sık yaşanan sorun:kolçağa basıyorsunuz basıyorsunuz motor çalışmıyor...
1 akü zayıfsa lambalar yansa dahiii hayatta motor çalışmaz
2 buji başlığı gevşemiş olabilir(genelde veletler oynuyor)
3 benzininiz çeşitli sebeplerden dolayı bozulmuş olabilir(depoya şeker atma, tükürme, sıkışan insanların işlerini görmesi gibi)
4 avans ayarının bozulması gibi
kolçak bastığınız anda geri tepiyor ise
avans ayarı bozulmuş olabilir bu zaten motorun devri yükseldiğinde kendini belli eder
vitesiniz zor değişiyor veya dururken 1 e attığınız zaman motor duruyorsa garanti debriyajınız kaçırıyordur.
motorda kaynak yaparken 2 akü başlığını da çekmezseniz elektrik tesisatı geri dönüşü olmayan bir duruma düşer
avans ayarı nedir
avans ayarı alternatörün üzerinden yapılır.bujinin pistonun neredeyken attığını ayarlar. fazla sağa çevirirseniz piston tepeden inerken buji atar.fazla sola çevirirseniz piston tepeye gelmeden buji atar.ikisinin arasını bulmanız lazım

Forumdan Uzaklaştırıldı
kingston zaman ayırıp bize bilgi verdiğin için teşekkürler.

Kingston' Alıntı:
mz deki sorunlar
sık yaşanan sorun:kolçağa basıyorsunuz basıyorsunuz motor çalışmıyor...
.......................

"Kolcak" da nesi?
Klotukta-kanepede dirsek/kol-dirsek dayanan yere denir ama baska birseyden bahsettiginiz belli...

Jawayı çalıştırmaya çalışırken üstünde defalarca hopladığım bazen ayağımı tepen şey yani. hmm. yeni bişey öğrendik. saolun

evet jawa manyak tepiyor. ama şu tepme işini kime sorsam motor yenidir ondan tepiyodur diyodu..

bu tepme olayı sırasında benim bi dostumun dizi çımıştı çokm dikkat etmek lazım. bu arada yeni üretilen mz ler marşla çalışıor dimi?

Forumdan Uzaklaştırıldı
saygı değer motorcular,lütfen konularınızı daha anlaşılır biçimde cümlelere dökün,ben bazı arkadaşlarımızın yazdıkları şeylerden anlamıyorum.saygılar... :cat:

bu geri tepme meselesi hakikaten sakat!benim mz'de tepiyor kerata :cherry:
bu yüzden sağ ayak bileğimi sakatladıktan sonra artık motorun üstüne çıkıp sol ayağımın topuğuna yakın yerinden abanıyorum.gerçi kingston avans ayarından demiş ama ben yinede şüpheliyim.

jawa'nın teptiğinide yeni duydum.benim eski jawa pamuk gibiydi.hatta herkese jawanın kick start'ı çok yumuşaktır diye anlatırım!
seda senin jawanın modeli ne!

bu arada bu konu başlığının yeri ters olmuş.zira ben kendi hesabıma ilk açtığımda motosiklet sebebiyle yaşanan hastalıklar yada sakatlıklardan bahsedildiğini sanmıştım.konunun gidişatı bu haliyle "teknik sorunlar ve arızalar" bölümüne daha uygun.

MZ varken tepip kaval kemiğine vururdu dikkat etmezsem. Aman dikkat. Herhalde nasıl acıdığını bilirsiniz o kemiğin. ( Bir kere de bir yürüyen merdivenin basamağına vurmuştum o şekil, ne keskin bir merettir o öyle :p)

Oktay

yahu kaval kemiğini yürüyen merdivene nasıl vurdun be kardeşim!bu nasıl bir kabiliyettir, nasıl bir yürüyüş şeklidir :cherry:

şaka bir yana DD ile güzel gezmişsiniz, imrendim vallahi.mz kabul ediyonuz mu araya? :cherry:

evet!corç puş bi daha gelirse airforce one'a girecem motorla kaçak olarak! :cherry:

JawaLara oranLa Mz Ler daha çok tepiyor..aman bırak tepsinn..tepmesi iyi .motorDa sağLam komprasör var demektir..buda motorun sağLam oLduğunu gösterir.

kolçak=kick starter (kick starter deyince gülme krizi geliyor :cherry: )
yeni 4 veya 2 zamanlı mz lerde (301 ve 251) marş motoru yok!!!
tepmeyi önlemek için debriyaja basıp kolçağı boş yere 2-3 kez pompalarsanız tepmenin önüne geçebiliyorsunuz
tepmenin sebebinin awans ayarından dememin sebebi şu:
avans ı biraz sağa çevirirseniz buji piston tam tepeye gelmeden atacağından piston geri teper (yani devrini tamamlamadan geri aşağı iner) ve bu kuvvette direk kolçağa yani ayağınıza biner hatta gazı fazla verirseniz ayağınızı kırabilir hatta motor ters bile çalışabilir :cherry: :cherry: :cherry: benim başıma 2-3 kez geldi vitesi 1 e attıktan sonra gaz verirseniz motor arkaya kaçar :cherry: :cherry: :cherry: ve kasıklarınızın ezildiğini hissedersiniz (kasıklarınızı benim gibi depoya dayamayın ne olur ne olmaz :cherry: ) unutmayın tepen kolçak motorun çekme gücüdür sakın küçümsemeyin

bu arada tepme iyi bir şey değildir olan debriyaja olur
tepme olayı daha çok 251 mz lere 301 silindiri takılınca ortaya çıkıyor
301 silindiri takarken şanzıman bloğu ile silindir arasına 2 den fazla lastik koyun diyor motorcular ama ben 2 tane lastik koydum gene tepiyor merine dönim bi onun awansını iyice bi ayarlıcam

abi tanıdığım ne kadar kurye varsa aman abi MZ ve JAWA lardan uzak dur hepsi sakat motor diyolar. ya ben titanımın gözünü seviyim be. YAŞASIN TİTANNN :mrgreen:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar