Motosiklet grup sürüşlerinde interkom gerekliliği ve marka - model seçimi

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık 15 yıllık aktif motorculuk hayatımın ilk 3 yılı çoğumuzun hala olduğu gibi interkomsuz geçti.

Başlarda böyle bir cihazın varlığından bile haberdar değildim hatta

2013 itibarı ile ufak tefek çevre turlarına çıkmaya başladım.

2014'de YBR ile 3 günlük bir Ankara-Denizli-Kuşadası-Çeşme-Dikili-Burhaniye-Balıkesir-Kütahya-Eskişehir-Ankara turu yaptım ilk uzun turum olarak.

Sonra Honda Wave 110i cub motorumla da birkaç günlük uzun sayılabilecek turlarım oldu.

2013-14-15 yıllarındaki motosiklet fuarlarına geldiğimde İstanbuldan arkadaşım ve adaşım Haluk'un mevcut 2 motoruyla İstanbulda ve çevresinde birlikte turladık.

Tabii her seferinde bana bir yerden bahsettiğinde ya orada durduk ve kendisinden o mekan/yer/anıt/manzara hakkında bilgiyi motosikletten inmiş bir şekilde aldım.

Veya daha da ilginci "yaklaşık 10 kilometre sonra yolda giderken abidik gubidik ve eblekçe hareketler yapmaya başladığımda sola bakarsan orada şu mekan/yer/anıt/manzarayı görebilirsin" şeklinde talimatlarla birlikte sürmenin tadını çıkarttık. 😆 :ROFLMAO:

Ama ne zaman ki bende CBF150, onda da NC750 olacak şekilde Ankara-Samsun-Trabzon-Ayder Yaylası-Ordu-Tokat-Zile-Sungurlu-Ankara şeklinde ilk uzun turumuzu yaptık, bizim birlikte uzun yol maceramız da başladı 2015 yılında.

2016 sonunda ikimiz de G.Kore menşeili Sena markasının o zamanki en üst serisi olan Sena 20S modeli interkom alıp interkomlu sürüşün tadını aldık.

Meğer ne kolay ve de güzelmiş yolda konuşa konuşa gitmek.

Ki 2000 yılından beri arkadaşız, ilk kez bu derece dolu dolu geçen bir deneyimimiz oldu.

Sonrasında pandemiye kadar ikimizin de işi ve ailesinden fırsat bulduğumuz her boşlukta tura çıktık.

Bizim için terapi gibi geldi yolda konuşa konuşa gitmek.

Yani motosikletle yolda olup daha önce görmediğiniz coğrafyalara gitme işini çok yakınınız ve sevdiğiniz bir dostunuzla yapıyorsunuz ve de bununla ilgili heyecanınızı ve anlık gelişen durumları birbirinizle paylaşıyorsunuz.

Turlardan aldığımız keyif 10'a katlandı resmen.

30 Ağustos için planlanan turda @tommygun başka bir forumdaşımıza şunları yazmış ve ben de ona yanıt olarak yazacaktım aslında bunları ama bu konu hep aklımdaydı ve hatta birkaç farklı konu içinde de ara ara değinmiştim ama işte hep o farklı konuların altında aralarda kaynayıp gitti o mesajlar.

Kimisi yardırır, grubu tehlikeye atar, kimisi grubu yavaşlatır ve kazaya davetiye çıkartır. O nedenle huyunu suyunu bilmediğimiz, sürüşüne tanık olmadığımız ve çoğunlukla ilk defa karşılaşacağımız bu kadar kalabalık bir grupla toplu sürüş alınamayacak kadar büyük bir risk. O nedenle ben mekanda buluşmayı tavsiye ediyorum. Toplu sürüşte elbet bir mokluk çıkacaktır, ağzımızın tadı kaçmasın (Ali Rıza Bey)
Bunlar keesinlikle doğru tespitler.

Ankarada birkaç kez buluşma organize ettik bu yıl.

Normalde 5-6 kişiyiz.

Birisine 15, diğerine 25 civarında katılım oldu.

İlk buluşma yerinde sürüşte geniş ve uzun düzlükler dışında sollama yapılmayacağını ve sollama sırasında da mutlaka sinyal verilip adabına göre gidileceğini konuştuk.

Telefonun bile çekmediği virajlı dağ yollarında da herkesin birbirine yeterli takip mesafesi bırakması konusunda gerekli özeni göstermesini de hatırlattık.

Sürüşte Dio da vardı Ducati V2S de.

Tempoyu Dionun hızına göre ayarladım önde giden olarak.

Ana ekipten 3 kişide mesh'li interkom var ve ben önde, bir diğeri ortada ve sonuncusu da en sonda gelecek şekilde sürdük ve sürüş sırasında devamlı olarak iletişim halinde kaldık.

İlk kez beraber sürdüğümüz ve de aslında o kadar da yetkin bir sürücü gibi sürmediğine ikna olduğumuz bir katılımcı için yolda durup kendisinin virajlara giriş ve çıkışta çizgiyi kaçırdığını ve hatta birkaç kez mıcıra kaptırmaktan son anda kurtulduğunu kendisine hatırlattık.

Yolda birkaç kez manzara/fotoğraf çekimi, bir yakıt ve bir de yemek için durduk.

Yemek molası sonrası Ankaraya yaklaşık 2 saat mesafeden dönüş yolculuğunda acelesi olanları azat edip kalanlarla yine Dio hızında döndük.

Bir sürü yetişkinin olduğu bir ortamda resmen bekçilik yapmak durumunda kalıyoruz ama her seferinde gerekçemiz "TADIMIZ KAÇMASIN" oluyor.

Keyif için yaptığımız bu aktivitede birilerinin kaza yapıp / kazaya sebebiyet verip hem kendisinin ve hem de o kadar motorcunun tadını kaçırmasına şahit olmak çok kötü olurdu.

O yüzden mesh olan bir interkom şart.

Hep yazdığım gibi çoğunluk hangi markayı tercih ediyorsa yeni alanların da o markayı tercih etmesi elzem zira 3 kişi ve üstü eşleşmelerde hep bir sıkıntı yaşanıyor.

Herkeste Sena 50s veya 60s olsa hem yol boyunca iletişim kurulmaya devam edilecek ve yol ve trafik ile ilgili (mıcır-kasis-çukur-radar-rota değişikliği vb) durumlar anlık olarak gruba bildirilip daha bir güvenli olunacak ve hem de bu tip buluşmalarda sadece mola sırasında yapılan sohbet muhabbet işleri aslında buluşmanın tümünde yapılabilecek.

Bende Sena 50S var ama ilk kampanyada 60S almayı planlıyorum.

İnterkom fiyatlarının ucuz olmadığının farkındayım ama yaklaşık 10 yıl size sorunsuz hizmet edecek bir ürün için değeceğini düşünüyorum.

İnterkom olmadan yapmış olduğunuz sürüşlerin ne kadar yavan ve sası olduğunu interkom edindikten sonraki ilk ve sonraki tüm sürüşlerinizde anlayıp interkomsuz geçen günlerinize hayıflanacaksınız yani.

Son olarak neden Sena markası ve mesh teknolojisini vurgulayıp duruyorum ondan da bahsedeyim:

Üstte de yazdığım gibi ilk interkomum Sena 20S idi ve 2022 yılına kadar gerek ses kalitesi, gerek menzili ve gerekse de pil ömrüyle çok memnun kalarak kullandım o ürünü.

Adaşım kendisindeki 20s'i hala yedek kaskında kullanıyor bu arada.

Sonra beraber sürüş yaptığımız 1 kişi daha katıldı ekibe 2021 Ağustosta.

Ona da Sena aldık güncel model olarak 50s.

Sonra ekibe 2 kişi daha katıldı ve sayımız 5'e çıktı.

Ve 3 kişide Sena interkom varken birlikte çıktığımız ilk tur olan 2022 Antakya turumuzda sıkça kopmalar yaşandı.

2 kişi iken uğruna şiirler yazdığımız interkomlarımız sayı 3 olunca cortlamış ve bizi yarı yolda bırakmıştı.

Sıkıntı şu ki 1 kişi kopunca diğer 2 kişinin bağlantısı da kopup bize motorları kenara çektip tekrardan bağlantı kurmamıza sebep oldu.

Ki o da çok uzun süre dayanmadan yine kopup iletişimimizin kesilmesine yol açtı.

Tur bitiminde sinirlendim ve de hem kendim ve hem de adaşıma için rakip marka olan Cardonun en üst serisi olan Cardo Packtalk Edge satın aldım çiftli paket.

Bir sonraki turumuz olan 2023 Batı-Orta Karadeniz turumuzda 1 Sena 50S ve 2 Cardo Packtalk edge ile olmamıza rağmen yine istediğimiz netlikte bağlantı kuramadık.

Sonunda sinirlenip tekrardan Sena önce 50C ve devamında da onu satıp 50s aldım.

Şimdi grubumuzda 3 tane 50s ve 1 tane de 60S var ve ses ve bağlantı kalitesi olarak bizi tatmin etti.

Bu arada Cardo ile çok memnun olanlar vardır şüphesiz ama normalde mesh teknolojisi protokol olup farklı markaların ürünlerinin birbirini desteklemesi lazımken sayı kalabalık olunca bunun böyle olmadığını gördük.

Yani farklı marka telefonlardan bluetooth üzerinden iletişim kurmak imkansız mıdır? Bluetooth da bir protokol ve markalardan bağımsız sonuçta.

İnterkom öyle değilmiş anlaşılan.

Ya da asıl sorun sayı artınca oluyormuş.

Yolda giderken sürat artınca ses kalitesinde sıkıntı oluyormuş.

Bunlar bizim tecrübelerimiz.

Farklı tecrübesi olanların paylaşımlarını ve fikirlerini duymak isterim.

Bu arada Cardo Packtalk Edge hala diğer kaskımda takılı.

60s alınca 50s'i yazlığa götüreceğim kaskla birlikte.

Belki o zaman Cardo'yu elden çıkartırım.

Sonuç: İnterkomda 2 tane teknoloji mevcut. Bluetooth ve Mesh.

Eğer amacınız sadece 1 kişi ile konuşmaksa (1 diğer sürücü veya artçınız ile) bluetooth interkom işinizi görür.

Hatta marka falan da çok farketmez herhalde.

Eğer 3 veya daha fazla kişiyle bağlantı kurmak istiyorsanız mesh teknolojisi lazım.

Normalde 2 kişilik bağlantı yeterli olabilecekken ve bunun için de çok pahalı olmayan bir cihaz sizin işinizi görebilecekken köfte turları gibi organizasyonlarda bir sürü kişi ile birlikte sürüş yapma durumu olacağından bu gibi ihtimalleri düşünerek mesh destekli bir ürün tercih etmeye çalışın lütfen.

İlle de Cardo alacağım diyorsanız bunu gruptakilerin çoğunda Cardo olduğu için yapmalısınız bence.

Yeni 60s interkomlarda WAVE denilen yeni bir teknoloji kullanılıyor(muş).

Mesh'in de ötesi denilebilecek, daha da fazla sayıda kişiyle kesintisiz bağlantı kurmanızı sağlayan bir teknoloji imiş.

Çok araştırma zamanım/fırsatım olmadı.

Vakit buldukça bunu da araştırıp konuya eklerim inşallah.

Sorusu olanlara tecrübem dahilinde yanıt verebilirsem memnun olurum.

Herkese kolay gelsin.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim okul arkadaşlarım tayfası var, çoğu İzmir taraflarında bu yüzden pek sık görüşemiyoruz, onlar da zamanında Sena almışlardı, hatta bir arkadaşım Antalya'ya taşınınca bu sıcakta artık motor sürmem deyip motorunu satınca sena20s evo interkomunu al senin olsun diyerek bana hediye etti, onu eşimin kaskına taktık artçı olarak gezerken müzik dinlesin canı sıkılmasın diye.

Geçenlerde fiyat araştırırken grok ve chatgpt'ye sordum, sena iyidir hoştur ama kulakta kulak tıkacı varken sesi az geliyor şikayetleri de var diyerek cardo packtalk önerdi, bu kafamı karıştırdı. cardo da mesh destekliyor diyor.
Hatta bu kış yurtdışına çıktığımda ikili paket interkom alma niyetim var. Sena 20s'i çocukların kaskın atakarım, ikili interkomu hanımla ben kullanırım, ara sıra çocukları gezdirirken onlarla da konuşabilirim ama asıl ihtiyaç bizim köfte turlarında aramızda konuşabilmek.

Aramızda anlaşırsak bizim köfte turu ekibindeki diğer arkadaşlara da getirme niyetim var gitmişken alırım diyorum ama hangi marka diye henüz kesin karar vermedik. Ama senin yazdıklarından sonra aklım hala sena markasında.

Shoei Neotec 3 kaskımın interkom yuvalarına giren sena mesh modelini düşünmüştüm ama interkom ömrü kaskın ömründen fazla, sonra o interkom da kask ile birlikte emekliye ayrılmak zorunda kalacak olması işime gelmedi.

Sena 60s dual pack alınabilir aslında.

Motosikleti
1250 trofi
Sena'nın mesh'inin karşılığı cardo da DMC, bunlar birbirine bağlanabiliyormuş.

bende srl3 var, tek dezavantajı 8saat kullanım süresi, yanımda küçük bi powerbank taşıyorum. Sonraki kaskım da neotec olur nasıl olsa oraya da uyar.

Motosikleti
Sena'nın mesh'inin karşılığı cardo da DMC, bunlar birbirine bağlanabiliyormuş.

bende srl3 var, tek dezavantajı 8saat kullanım süresi, yanımda küçük bi powerbank taşıyorum. Sonraki kaskım da neotec olur nasıl olsa oraya da uyar.
ben de srl3 düşünmüştüm hatta geçen mayıs ayında kaskları yunanistan'da Selanik'de mağazadan satın alırken bakmıştım ama stokta yoktu, sonra da vazgeçtim, ille kaskın içine sığması gerekmez daha standart bir şey alayım her tür kaska olsun dedim.

Sena 60s dual ile Cardo Packtalk Edge dual arasında kararsız kaldım, bizim köfte riders ekibinin kararına göre alacağım, zaten yurtdışına gitmeme daha zaman var, kışın bütçeyi denkleştirip alırım artık. Bu gibi pahalı şeyleri Türkiyeden almıyorum, çok farkediyor.

Motosikleti
D400
Bence grup sürüşü olayı olmamalı. Hele ki fermuar düzeni sürüş falan beni benden alıyor.

Grup sürüş dediğin aradaki mesafeyi en öndeki ile en arkadakinin arasındaki mesafe 400 metreyi geçmeyecek sekilde dağınık sürüş olmalı.

Böyle bir sürüş için de interkoma gerek yok müzik olsa y eterli :D

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bence grup sürüşü olayı olmamalı. Hele ki fermuar düzeni sürüş falan beni benden alıyor.

Grup sürüş dediğin aradaki mesafeyi en öndeki ile en arkadakinin arasındaki mesafe 400 metreyi geçmeyecek sekilde dağınık sürüş olmalı.

Ben genelde önümdeki ile yaklaşık en az 3 en çok 6sn bırakmayı tercih ediyorum, mesafe değil süre önemli.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni

Bazı zamanlar yolda bir tehlike oluyor, (yolda bozulma, çamur, yağ, köpek vs) en öndekinin grubu uyarması sağlıklı olur. Bazı zamanlar da yol kaybediliyor, birinin yolu tarif etmesi gerekiyor. 2-3 gezimizde en arkada kalan arkadaşlar başka bir arkadaşa uyup kayboldular. İletişim iyidir, yeter ki sürüş esnasında bu, geyik muhabbetine dönmesin.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben 2 kişi üzerinde intercomu kimseyle bağlamıyorum. Sürekli konuşanlar oluyor. Gereksi bir karmaşa oluyor. 2 kişi çıkacaksın, 2 kişi bağlayacaksın ve o bağladığın kişi kafa dengin olacak. Yoksa ben müzik açar yoluma bakarım.

Motosikleti
D400
@Cyan 3-6 saniye riskli. Çünkü uzun bir yol ise bir yerden sonra auto-pilot'a bağlıyorsun kendini, algıların yavaşlayabiliyor.

@tommygun kaybolma konusu evet belki ama en öndeki ile en arkadaki arasında 400 metre ve min. 5 kişilik bir sürüşte zaten herkes öndekinin nereye gittiğini takip etse kimse kaybolmaz. Bir de çok sık ve yakın olan grup sürüş tarzlarında (fermuar düzeni) en öndeki uyarmak zorunda cünkü insanlar öndekinin hız kontrolüne, aradaki mesafe kontrolüne odaklanıyor. zaten öndekiler yolu kapattıgı için tehlikeleri de daha az görüyorsun.
Bunun da yöntemi zaten ayak ile gösterme ya da kol hareketleri oluyor, yine interkom şart değil ama olsa iyi olur orası ayrı daha pratik.

Benim dediğim sürüş tarzında interkom gerekli değil, hem kaybolma ihtimali yok hem de önün boş olacağı için yolu analiz edebilecek vaktin ve algın oluyor. zaten mesafeli grup sürüşünde öndekinin seni uyarmasına ihtiyacın varsa kendin görmüyorsan sürmemek laızm :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
@Cyan 3-6 saniye riskli. Çünkü uzun bir yol ise bir yerden sonra auto-pilot'a bağlıyorsun kendini, algıların yavaşlayabiliyor.

@tommygun kaybolma konusu evet belki ama en öndeki ile en arkadaki arasında 400 metre ve min. 5 kişilik bir sürüşte zaten herkes öndekinin nereye gittiğini takip etse kimse kaybolmaz. Bir de çok sık ve yakın olan grup sürüş tarzlarında (fermuar düzeni) en öndeki uyarmak zorunda cünkü insanlar öndekinin hız kontrolüne, aradaki mesafe kontrolüne odaklanıyor. zaten öndekiler yolu kapattıgı için tehlikeleri de daha az görüyorsun.
Bunun da yöntemi zaten ayak ile gösterme ya da kol hareketleri oluyor, yine interkom şart değil ama olsa iyi olur orası ayrı daha pratik.

Benim dediğim sürüş tarzında interkom gerekli değil, hem kaybolma ihtimali yok hem de önün boş olacağı için yolu analiz edebilecek vaktin ve algın oluyor. zaten mesafeli grup sürüşünde öndekinin seni uyarmasına ihtiyacın varsa kendin görmüyorsan sürmemek laızm :D
Ayak ya da el ile göstermede en öndeki gösterdi, arkasındaki gösterdi ama 3. kişi göstermeyi unuttuğunda grubun geri kalanı uyarılamıyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...zaten mesafeli grup sürüşünde öndekinin seni uyarmasına ihtiyacın varsa kendin görmüyorsan sürmemek laızm :D
Bu yazdığınla daha yukarıda yazdığın "3-6sn riskli" arasında bir tutarsızlık yok mu şimdi? :)

3-6 sn son derece yeterli, öyle olmasa o şekilde kullanmam zaten ;) 400m mesafe bırakarak sürüş grup sürüşü falan sayılmaz yani, herkes kendi başına takılıyor gibi bir şey oluyor öylesi; 100 km/s süratte giderken 400m mesafeyi ancak 14,5sn'de gidebiliyorsun... 14,5sn'de dünyalar değişir.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
Ayak ya da el ile göstermede en öndeki gösterdi, arkasındaki gösterdi ama 3. kişi göstermeyi unuttuğunda grubun geri kalanı uyarılamıyor.

tamam burada da zaten ya bilmediğin adamlarla yola cıkmayacaksın ya da g.t g.te gitmeyeceksin ki yolu göresin kısmı cıkıyor :D bende zaten 5 kişilik grupta o nedenle en ön ile en arka arasında max 400 metre olmalı diyorum =)

Bu yazdığınla daha yukarıda yazdığın "3-6sn riskli" arasında bir tutarsızlık yok mu şimdi? :)

3-6 sn son derece yeterli, öyle olmasa o şekilde kullanmam zaten ;) 400m mesafe bırakarak sürüş grup sürüşü falan sayılmaz yani, herkes kendi başına takılıyor gibi bir şey oluyor öylesi; 100 km/s süratte giderken 400m mesafeyi ancak 14,5sn'de gidebiliyorsun... 14,5sn'de dünyalar değişir.

400 metreyi en ön ve en arka arasındaki 5 kişilik sürüş için dedim ortalama olarak aralarında 100 metre oluyor; bu nedenle 14.5 saniye olmuyor :D

evet hesaplayınca zaten 400 metre için 4 küsür saniye falan cıkıyor, ben bir an süreyi kısa gibi düşündüm ama dogru bende bu mantıkla sürüyormuşum :D

Motosikleti
STRS 765
@haluk23 50c'yi neden sattınız? Alma arifesindeydim buara? Sıkıntılarını yazarsanız sevinirim boşuna almayayım

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
tamam burada da zaten ya bilmediğin adamlarla yola cıkmayacaksın ya da g.t g.te gitmeyeceksin ki yolu göresin kısmı cıkıyor :D bende zaten 5 kişilik grupta o nedenle en ön ile en arka arasında max 400 metre olmalı diyorum =)

400 metreyi en ön ve en arka arasındaki 5 kişilik sürüş için dedim ortalama olarak aralarında 100 metre oluyor; bu nedenle 14.5 saniye olmuyor :D

evet hesaplayınca zaten 400 metre için 4 küsür saniye falan cıkıyor, ben bir an süreyi kısa gibi düşündüm ama dogru bende bu mantıkla sürüyormuşum :D
Bizim ekip için konuşayım; genelde en önde ben oluyorum. Ara ara ortalara ya da en arkaya geçtiğim oluyor ama en öndeyken zihnimi en çok yoran şey arkadaki motorları saymak oluyor. Herkes sağ mı her şey yolunda mı diye kontrol ediyorum. Intercomlar bu manada başarılı, en arkadakinin başına bir iş gelse söyler, böylelikle sürekli arkamızı kontrol etmek durumunda kalmayız.

Motosikleti
En son köfte turunda Saray BP'de mola verdikten sonra yola çıktık, Cyan en arkada onun önünde ben şeklinde 6 motor sürüyorduk, öndekiler görünüyordu ama tam Vize'nin girişinde arada kocaman kasalı kamyon vardı o kamyon yüzünden önümdekinin vize içine girdiğini göremedim, Cyan ve ben çevreyolundan devam ettik grubun kalanı Vize içine girmiş oldu, biz de çevre yolunda devam edip diğer uçtaki çıkışında durup grubu bekledik, biraz sonra geldiler ama neyse ki.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
En son köfte turunda Saray BP'de mola verdikten sonra yola çıktık, Cyan en arkada onun önünde ben şeklinde 6 motor sürüyorduk, öndekiler görünüyordu ama tam Vize'nin girişinde arada kocaman kasalı kamyon vardı o kamyon yüzünden önümdekinin vize içine girdiğini göremedim, Cyan ve ben çevreyolundan devam ettik grubun kalanı Vize içine girmiş oldu, biz de çevre yolunda devam edip diğer uçtaki çıkışında durup grubu bekledik, biraz sonra geldiler ama neyse ki.
Normal şartlarda rotamız sizin güzergahtı, haluk23 bize Vize içindeki bir restoranı göstermek istedi. Birbirimize haber veremedik o an.

Motosikleti
Normal şartlarda rotamız sizin güzergahtı, haluk23 bize Vize içindeki bir restoranı göstermek istedi. Birbirimize haber veremedik o an.
işte, interkomlarımız olsaydı haberimiz olurdu.
Bu sezonun sonuna yaklaştık, ama gelecek için çok da acele etmeden interkom markasına karar verelim, Cyna ve ben yurtdışına çıkar alır geliriz, en olmadı ikimiz motorlarla Selanik yapıp gelebiliriz.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
işte, interkomlarımız olsaydı haberimiz olurdu.
Bu sezonun sonuna yaklaştık, ama gelecek için çok da acele etmeden interkom markasına karar verelim, Cyna ve ben yurtdışına çıkar alır geliriz, en olmadı ikimiz motorlarla Selanik yapıp gelebiliriz.
Kendinize ne alıyorsanız bana uyar, ben de ondan sipariş veririm size.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar