Motosiklet dişli değişim meselesi

Motosikleti
Mondial 150 MG Superboy X
Herkese hayırlı günler kandiliniz mübarek olsun öncelikle. Şuanda kullandığım motosikletim superboy 150 mg x arka dişli 42t ön de tahminim 15t suan da yaklaşık 125-130 civarı gidiyor arka dişliyi 38t yaparsam tahmini olarak ne kadar fark eder şuanda o hizlara çıkınca devirim 9500 10000 civarı oluyor bu sebepten sıkıştırmak istemiyorum bir de açık hava filtresi taksam tekrar karburator ayarı yapmak gerekir mi

Mh driftim var ön15 arka 38 dişli. Önü 16 yaptığımda hızlanmada çok fark yoktu ama son hız olarakta yokuş aşağı 10 km daha fazla yapıyodum.
120 den 130 a çıkmıştı. Çok küçültürsen dişliyi motora eziyet oluyor 34 yaptığımda zor gidiyordu.
42 yaptığımda sık vites istiyordu. Tavsiyem önü bir diş büyült yeterli olur

Dişli küçültünce her zaman hız artmaz, tork düştüğünde son devire getiremediğin için hızın bile düşebilir. Ama teoride 5km falan katar tahmini. okadar fark yapacağınıza ahmet in dediği gibi ön dişliyi 1 - 1 artırın hem daha ucuz ön dişliler.

Motosikleti
Voge 250RR
son hızlarda devrin 9500 10000 oluyorsa kesiciyi göremediğini varsayıyorum. Dişli oranını düşürdüğün taktirde son hızın artmayacak aksine düşecektir. Ha ama şu var aynı hızlarda daha düşük devir gidersin hiçbir zararı olmaz öyle diyim. Kesici hızın %10 artar, ulaşır mısın sanmam.

kullandığın 15 42 dişlilerde 2.80 dişli oranı var ön dişliyi 16 yaparsan bu oran 2.63'e iner. bu da matematiksel olarak sana yüzde 6.7 tork kaybı yüzde 6.7 de son hız artışı olarak döner. matematik böyle söylüyor.

dönermi? denemen lazım. 🤙

Dişliyi 42 den 38 e düşürsen;

42 / 38 = 1.1

Hızda 130 km / h dersek

130 X 1.1 = 143 km / h olur.

Tork düşeceği için daha uzun mesafede maksimum hıza ulaşacaktır, belki sürtünme ve hava direncinden dolayı düşük tork sebebi ile bu teorik sürati göremeye bilir.

Son düzenleme:
Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Herkese hayırlı günler kandiliniz mübarek olsun öncelikle. Şuanda kullandığım motosikletim superboy 150 mg x arka dişli 42t ön de tahminim 15t suan da yaklaşık 125-130 civarı gidiyor arka dişliyi 38t yaparsam tahmini olarak ne kadar fark eder şuanda o hizlara çıkınca devirim 9500 10000 civarı oluyor bu sebepten sıkıştırmak istemiyorum bir de açık hava filtresi taksam tekrar karburator ayarı yapmak gerekir mi
Bu Gundial gerçekten 125 km/h civarında gidebiliyorsa hiç kurcalama bence. :unsure:
1000x1000_28_21ca7_509285196.png

Yaptığın her değişikliğin artı ve eksisi olur , dümdüz yolda tek kişi hızın artarken rampada iki kişi motor can çekişir ,

motor sporlarında her piste veya güzergaha göre dişli oranları değiştirilir..

Bizim böyle sabit yol ve yük şartlarımız olmadığı için fabrikanın belirlediği oranlar en optimumudur..

Son düzenleme:
Motosikleti
Mondial 150 MG Superboy X
son hızlarda devrin 9500 10000 oluyorsa kesiciyi göremediğini varsayıyorum. Dişli oranını düşürdüğün taktirde son hızın artmayacak aksine düşecektir. Ha ama şu var aynı hızlarda daha düşük devir gidersin hiçbir zararı olmaz öyle diyim. Kesici hızın %10 artar, ulaşır mısın sanmam.
Usta aslında devirim daha gidiyor ama ben o kadar zorlamak istemiyorum dediğiniz gibi düşük devirde biraz da olsa hızlı gitmek istediğim için düşünmüştüm. Bilmiyorum belkide hiç değişmem bu halide gayet tatmin edici şuanda peki filtre taksam tekrardan bir karburator ayarı gerekirmi
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu Gundial gerçekten 125 km/h civarında gidebiliyorsa hiç kurcalama bence. :unsure:
1000x1000_28_21ca7_509285196.png
Valla hocam rahat bir şekilde gidiyoruz 2 kiside tek kişide 😅

Mh driftim var ön15 arka 38 dişli. Önü 16 yaptığımda hızlanmada çok fark yoktu ama son hız olarakta yokuş aşağı 10 km daha fazla yapıyodum.
120 den 130 a çıkmıştı. Çok küçültürsen dişliyi motora eziyet oluyor 34 yaptığımda zor gidiyordu.
42 yaptığımda sık vites istiyordu. Tavsiyem önü bir diş büyült yeterli olur
Bunu bir düşüneyim ben motosiklet de daha yeniyim o yüzden pek de kurcalamadan etmeden ufakta olsa bir şeyler yapmak istiyorum. Açık filtre takmayı düşünüyorum taktıktan sonra tekrar karbüratör ayarı gerekirmi

Son düzenleme:
Usta aslında devirim daha gidiyor ama ben o kadar zorlamak istemiyorum dediğiniz gibi düşük devirde biraz da olsa hızlı gitmek istediğim için düşünmüştüm. Bilmiyorum belkide hiç değişmem bu halide gayet tatmin edici şuanda peki filtre taksam tekrardan bir karburator ayarı gerekirmi

Valla hocam rahat bir şekilde gidiyoruz 2 kiside tek kişide 😅

Bunu bir düşüneyim ben motosiklet de daha yeniyim o yüzden pek de kurcalamadan etmeden ufakta olsa bir şeyler yapmak istiyorum. Açık filtre takmayı düşünüyorum taktıktan sonra tekrar karbüratör ayarı gerekirmi
Gerekli.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
arka dişliyi 40dan 42 yapmıştım bin devir falan fark etti eskiden 6bin devirde sürüyorken genelde şuan 4binlerde gidiyorum

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Ben de şimdi farkettim.. Arka dişliyi büyülttüysen devir düşmez..Verdiğin örneğe göre ön dişlinin daha çok tur yapması demek... Bu da daha çok devir demek..
Bişeyler yanlış gidiyor ama hayırlısı :)
tork arttığından dolayı daha düşük devirde aynı hızda aynı torku çevirebiliyor

Motosikleti
Voge 250RR
tork arttığından dolayı daha düşük devirde aynı hızda aynı torku çevirebiliyor
Daha düşük devirde aynı hızı veremez aksine viteslerdeki devir hız oranındaki değişiklik, devrin artması hızın düşmesi şeklinde olur. Konuyu açan arkadaş tam tersini istiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar