Motosiklet devrildiğinde neden çalışmaz?

Merhabalar,

Motosiklet yan yattığında, düştüğünde neden çalışmaz varmı bunun teknik bir bilgisi? Şimdiye kadar iki defa yatırdım motoru ikisinde de aynı olay oldu. Birinde gaz vererek marşladığımda çalıştı, diğerinde yokuş aşağı vurdurarak çalıştırabildim. Sebebini bilen varmıdır merak ettim?

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
karbüratördeki benzin dökülebileceği için, yeniden dolana kadar bir süre çalışmayabilir

Mantıkla salliyorum; yan yattiginda depodaki yakıt azsa, yakıt yerine hava çekiyor olabilir.

genelde güvenlik sebebiyle çalışmaz. kaza anında yere yakıt ve yağ döküldüğünden (özellikle yakıt sıkışma yapmaması için tahliye olur) birikintinin ateş alıp parlama yapmaması için motor çalışmaz. mt-07 ile yere yattığımda ekranda slide yazdı ve motor kapandı. tekrar çalıştırmaya çalıştığımda da çalışmadı.

burada yapılması gereken motoru doğrultup kontağı tamamen kapatmak ve motorun bu durumdan çıkması için kontak kapalıyken 5 saniye kadar bekleyip tekrar kontağı açmaktır. ancak daha basit elektroniğe sahip motorlarda da aynı durum var mı bilmiyorum. uzun yıllar önce bir kere ybr ile kaza yapmıştım ama ne oldu tam hatırlamıyorum.

Sensör var kardeşim, yarış motorlarında bu sensör yoktur. Bu sebeple düştüklerinde deli gibi çalışmaya devam ederler.

Aslında benim merak ettiğim motor düştükten sonra kaldırdığımızda çalışmaması, yerdeyken stop etmesini sormamıştım. Tam açıklayamadım sanırım

Motosikleti
Kawasaki KLX
Viteste kalmasından dolayı da olabilir. Benimkinde anahtarı kapat/aç yaparak resetlemek gerekiyor ondan sonra çalıştırabiliyorsun.

o olabilir bu olabililr değil kesin cevap vereyim. enjeksiyonlu enduro motorla da düştüm karbüratürlü ve ayaktan marşlı motorla da
enjeksiyonlu olan bastım çalıştı hiç sıkıntı yok. karbüratörlü olanla çamur altında yaroım saate yakın uğraştım. yani öyle şu olabilir bu olabilir değil karbüratörden kaynaklı.

güvenlık amaclı olarak motor bır sure calısmaz bu süre öyle 15-20 dk falan degıldır. ben eski ktm duke 200 ü düşürdüğümde 5 dkka kadar calısmadı nedeni ise güvenlik amaçlıymış bunu servisten öğrendim.

genelde güvenlik sebebiyle çalışmaz. kaza anında yere yakıt ve yağ döküldüğünden (özellikle yakıt sıkışma yapmaması için tahliye olur) birikintinin ateş alıp parlama yapmaması için motor çalışmaz. mt-07 ile yere yattığımda ekranda slide yazdı ve motor kapandı. tekrar çalıştırmaya çalıştığımda da çalışmadı.

burada yapılması gereken motoru doğrultup kontağı tamamen kapatmak ve motorun bu durumdan çıkması için kontak kapalıyken 5 saniye kadar bekleyip tekrar kontağı açmaktır. ancak daha basit elektroniğe sahip motorlarda da aynı durum var mı bilmiyorum. uzun yıllar önce bir kere ybr ile kaza yapmıştım ama ne oldu tam hatırlamıyorum.

ybr için problem olmuyor :) kontagı aç marşa bas aynen devam

Ya karbüratördeki benzın dökülür yada boğulur . Depodan direk vakumsuz baglı motorlarda karbüratör tahliyesı genelde hava girişindedir . Yan yatınca hava fıltresine doğru bayır yukarı çıkmaya çalışmayan benzın oldugu gıbı sılındıre gider orayı doldurur hatta kartere bile inebilir . Silindiri kurutana kadar çalışmaz

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
V-Strom 650 XT için de böyle bir koruma mevcutmuş. :D Derebaşı'nda devrildiğimde tecrübe etmiştim :D. 3-4 dakika kontak kapalı, dik konumda bekleyince çalışıyor, beklemezsen FI yazar ekranda ve çalışmıyor. Rezillikti ya o gün de :D. İyi ki yapmışım tabi o ayrı...

2000li yıllardan sonraki japonların tümü neredeyse devrilince stop eder.nedenini araştırmadım çünkü motosikletin motoru, şasiye monte edildiği pozisyonda çalışmaya müsait.başka sebep aramaya gerek bile yok :)

Bu arada karbüratörlü 4 silindirli iki ayrı motorla da düştüm 2 sinde de hiç beklemeden çalıştı, 3-4 saniye bekleyerek marş aldı sadece

Devrilme sensörleri genelde mekanik basit türlü sensörler oluyor, resetlemeyi manuel tutuyorlar. Sanırım motosikleti kaldırdıktan sonra bir sağını solunu kontrol edip düzgün durumda olunduğundan emin olunsun gibi bir yaklaşımla böyle tercih ediliyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Devrildiğinde uzun süre kaldırmazsanız (5 dk dan fazla) silindire yağ yürür buji ıslanır ateşleyemez , bujiyi söküp temizlemek gerekebilir..

Tuareg rodajdayken, koruma demirleri alınmış evde duruyorken, telefon çekmeyen yerde yanımda kimse yokken... =) ilk devirdiğimde yanında durup bi 5-6dk bekledim sigara yaktım motora baktım etrafı izledim falan =)) Benzin kokusu çoğalınca bu kadar salaklık yeter diyip kaldırmıştım. =)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yan yattığında karbüratördeki biriken benzin hava filtresine akar....Marşa bastığınızda motora benzin fazla geldiğinden boğulur..5 dakika bekleyip çalıştırmak lazım..
Enjektörlü motorlarda motor çalışırken yatarsa aynı olay gerçekleeşir.. Benzin pompası benzini filtreye basar..Siz hemen stop etsenizde kartterdeki yağ filtreye doğru harekete geçer...
Bir süre geçince yeniden çalışır.. Ama arıza lambası yanarmı sönermi orası üreten mühendise bağlı..

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
Vitesli motorlarda çalışmıyor sanırm. Eski maxi scooterı düşe kalka öğrenmiştim. Kendimden çok motora bir şey oldu mu diye refleksle motoru kaldırıp çalıştırsam çalışıyordu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar