Dostum benim 2. motorum da böyle at gibi yüksek enduroydu (mz sx 125). Çok ceremesini çektim bunun, ne zaman ki hay allah düşücem galiba dediğimde düştüm

Yalnız ilk motor olarak pek doğru bir seçim olmamış bu zaten ceremesini çekiyorsun şimdi. Bence bir kere düştükten sonra kendine güvenin gitti senin problem burda. Açık söyliyim zaten çok düşüceksin ama bu kadar sık düşmen kendine güvensizliğinden, panik olmandan kaynaklanıyor.
Böyle yüksek motoru, düşük hızlarda yana devirecek gibi olduğunda elinle tutmaya çalışma, hemen motorun devrileceği taraftaki ayağını yere koy, sağlamca ayağını yere bas, dizini biraz kır ve motoru bacağının üst kesimi ile tut, sonra gene bacağından destek alarak doğrult. Tek bacağınla verdiğin güç doğrultmaya yetmiyorsa pozisyonunu bozmadan öbür bacağını da attan iner gibi destek verdiğin bacağının yanına getir, o şekilde artık tüm vücudunla güç vererek doğrult. Başka türlü yatırmaktan kurtaramazsın.
Normal sürüş hızında pek bir problem yaşamıyor olman lazım, frenlemeyi daima iki frene birden progresif basarak (hafiften başlayarak giderek daha sert bir şekilde fren sıkmak) yapmaya çalış. Sadece ön frene basarak durmaya kalkarsan zaten dengen bozulur, motorda yüksek olduğu için bir tarafa yatmak ister. Bakışını hiçbir zaman bozma, nereye gitmek istiyorsan oraya bak. Dönmek isterken kafayı eğip gidona bakarsan dönemezsin, gidonu fazla da çevirirsin, panik de olursun. Zaten vücudun nasıl düz gideceğini, nasıl dönmen gerektiğini biliyor, sen sadece bakışını doğru yerden kaçırma.
Aletin lastikleri asfalt için iyi değil, virajlara dikkatli ve uygun hızla girmelisin. Aman şimdi yatırayım mı yatırmayayım mı diye ikileme düşme, viraja gir bakışını viraj çıkışına doğru al çekinmeden doğru pozisyona uygun hızla gir, böyle düşmezsin. Yola daima dikkat et, geçeceğin yerde dikine oluk, yağ birikintisi vs olmasın.
Bir an önce de güvenini geri kazanmaya bak. Unutma motor zaten eksik bir makinedir, sürücüsü olmadan dik duramaz. Bu sebeple motorcunun düşmesi çok doğaldır, her motorcu düşer. Düşmüş olmanın kendine güvenini alıp götürmesine izin verme.