arkadaşlar, skullhunter'ın verdiği bilgiler doğru. zaten motosikletlerin daha çok kirlettiği bilinen bir şey, ama bu rakamlar yeni.
skullhunter'ın bahsettiği araştırmayı bende okudum.
hatta biraz daha bilgi vereyim size:
araştırmayı yapan kurum Swiss Federal Laboratories for Materials Testing and Research.
araştırmada hem 2 hem 4 zamanlı motorlar kullanılmış.
ortelama bir motosiklet, skullhunter'ın da yazdığı gibi, ortalama bir aile arabasından tam 16 kat daha fazla hidrokarbon, ve 3 kat daha fazla carbonmonoksit salıyormuş havaya.
araştırmadan ilginç bir örnek: 2 araçta aynı sabit hızda giderken, 2002 model bir Honda VTX1800C, yine 2002 model bir Subaru Forester'ın tam 10 katı daha fazla kirletiyor havayı. tamam, burda 1800cc motosikletle 2000cc 4x4'ü karşılaştırıyorlar, ama 10 kat biraz fazla değilmi???
motosikletleri savunmak için söylenebilecek tek şey ise, motosikletler trafik sıkışıklıklarında çok daha az zaman geçirdiklerinden, aslında şehir içi trafikte bu farkın daha az olacağı. çünkü trafikte rölantide duran arabalar, sabit hızda seyreden arabalardan daha fazla kirletiyorlar havayı.
bütün dünyada motosiklere emisyon standartları getiriliyor. mesela amerika'da 2010'da devreye girecek bir kuralla, motosiklet egzoslarından çıkan hidrokarbon ve nitrojen oksit oranlarının %60 azaltılacağı bekleniyor.
bu arada, benim bildiğim kadarıyla bu konuda en ciddi çalışmayı yapan firma honda. 2006 modellerde bayağı bir gelişim sağlanmış duyduğum kadarıyla, ama tam rakamları bilmiyorum.
skullhunter'ın haberine "yanlıştır, uydurmadır, doğru olamaz" falan diyenlere soruyorum, neye dayanarak uydurma olduğunu savunuyorsunuz? bir kaynağınız varmı? motosikletler daha az kirletiyor diyen bir araştırma varsa lütfen açıklayın.
eğer yoksa, hep beraber umalımda motosiklet üreticileri daha az hava kirliliği yaratan motosikletler üretsinler.