Hayatımda bir defa müşteriyi işyerimden kovdum...
90 ların sonları. Ingilterede mukim, çoğunlukla Avrupaya satış yapan bir firmanın Türkiye acentasını açtık. Fiyat listesi ve kataloglar Ispanyada basılıyor. Karayipler ve Türkiye ofisler için özel fiyat listesi basıldı. Bu da nakliye ve gümrük bedellerinden dolayı ürün ambalaj büyüklüğüne göre %5 - %10 arası fiyata ilave şeklinde.
Sistem oturdu. Ingiltereden alıp maledeceği fiyata insanlar stoktan iç piyasada Sony, Panasonic, Jvc gibi ürünleri alabilir olur oldular. Fiyat listede ne yazıyorsa oydu dolar bazında.
Ancak bir sorun vardı. O yıllar dolar-tl paritesi her ay %5 - %15 arasında tl aleyhine artıyordu. 30 günlük ödemeli satışta genel piyasa sistemi dolar bazındaki fiyatı %10 yüksek vermekti. Fatura kesildiği anda fiyat tl ye dönüyor, müşterilerde çoğunlukla 40 gün civarında ödeme yaptığından o %10 fark kafa kafaya geliyordu.
Müşteriler ingiltereden 30 gün vadeli alım yaptıklarında dolar bazında fiyat farkı olmadığını Türkiyede neden olduğunu irdelemeye başladılar. Kurnazya, yurtdışına dolar ödeyecek, Türkiyede alınca tl ödeyecek 30 gün önceki kurun fatura bedelinden.
Bizde ikinci listeleri çift haneli bastık.
İlk hanede nakit fiyat, ikinci hanede 30 gün vadeli fiyat yazıyor.
Derken bir rakip çıktı bize. Adam uzak doğu kökenli mallar satıyor. Liste fiyatları var ama satış fiyatı ne tutturursa şeklinde listeden indirim şeklinde.
Tokina marka Japon malı, foroğrafçılıkla uğraşanların bileceği çok kaliteli bir objektif var sattığımız ve o rakipte aynı marka model ürünü satıyor.
Bizdeki fiyat listemizde, 50 usd nakit, 30 gün vadeli 55 usd şeklinde. Net ve indirim yok. Bu arada objektifin avrupa fiyatıda 45 usd.
Rakipteki fiyat listede 100 usd. Nakitte %25, 30 gün vadeli alımda %20 indirim yapıyor.
Yani 75 usd nakit, 30 gün vadeli alımda 80 usd ye veriyor.
Gelelim zurnanın zırt dediği yere...
Yaşar adında bir müşterimiz var..
Geldi bir gün oturdu karşıma, "siz beni kazıklıyorsunuz" diyor.
Soruyoruz ne oldu diye.
Diyorki "senin rakip aynı Tokina lensi listesinde 100 dolar yazarken benim hatırımı kırmayıp nakit fiyattan %20 indirimle, 80 dolara veriyor. Üstelik hatırımı kırmayıp 20-25 günlük çekimide kabul ediyor".
Adama yarım saat 80 doların o firmada zaten 30 gün vadeli fiyat olduğunu ama kendisine peşinmiş diyerek kandırdıklarını,
Yine aynı ürünün göreceği üzere bizde 50 usd nakit, 55 usd olarak vadeli şeklinde yazdığını ve herkes için geçerli olduğunu anlatmaya çalışsamda,
Yaşar ısrarla, "nakit fiyatın listende 50 usd yazıyor. Diğer firma gibi nakit fiyatından 30 gün vadeli verirsen alırım" diyor.
"Biz zaten 80-55 = 25 dolar daha ucuza satıyoruz" dedikçe, Yaşar ısrarla hem onun gibi nakit fiyatın olan 50usd, hemde 30 gün vadeli vereceksin" demekte.
Sabrımın son sınırına gelmiştim.
Yaşar'ı yaka paça üstelik küfrederek şirketten kovdum.
Hayatımda işyerinden kovduğum tek müşteridir.
Hiçbir zamanda pişmanlık duymadım kovduğum için...