Yazdıklarınıza katılmakla birlikte, asıl sorunun bilinçsiz kullanıcı kitlesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Elimizin altında internet var ve bilgiye ulaşmak insanlık var olduğu süreçe hiç bu kadar kolay olmamıştır. İstediğiniz her türlü bilgiye bir tık ile ulaşabildiğimiz bir dünya da artık satış-pazarlama elemanlarının palavralarına ihtiyaç duymak ne kadar doğru.
Bilinçli tüketici zaten ihtiyaçı olan motorsikleti, ekipmanı belirlemiş müşteridir. Kendi şahsım adına ekipman almadan önce kask, eldiven, bot, ceket , pantolon ve koruma için tüm marka ve modelleri belirlemiş, yutdışı ve yurt içi fiyatlarını öğrenmiştim. Mağzaya gidip direkt model ve beden sorup denedim ve nakit için son fiyatı öğrendim.
Bir hafta sonra neyi yurtiçinden mağzadan neyi yurtdışından alacağıma karar verip aldım. Yani mağzaya gidip mont bakıyorum bana ne önerirsiniz demedim hedef belliydi. Rukka, Dainese, alpinestar (hi-end ve/veya premium marka satan) dahil tüm mağzalarda da hiç bir satıcı bana bu sana pahalı şunu al gibilerinden öneride bulunmadı. Zira ben model ile gidip sorunca adam zaten diyor biliyor fiyatını beden deneyecek, ürünü görecek. Dainese de karar kıldım zira yutdışı fiyatından ucuza satın aldım.
Bot için Korlas Ataşehire gittim, orda da hiçbir şekilde ters bir yaklaşım görmedim. Hatta numara için defalarca depoya inip çıktılar. Bu sırada ducatilere baktım üzerine oturuğ kurcaladım, satış görevlisi geldi, bilgilendirdi, nazikçe yeni başladığımı ekipman için burda olduğumu meraktan üzerine oturduğumu söyledim. Dilerseniz şu modelede oturun ileride tercih edebilirsiniz dedi. Israrcı oldu hatta kırmadım denedim. Başlangıç için seçtiğim motor üzerine ekipman üzerine koştuk ikinci motora geçerken mutlaka araryın yardımcı oluruz diyerek kartını uzattı, ben de kartımı uzattım.
Motoru almaya gittiğimde de bayide ki satış müdürü çok samimi davrandı, bana diğer motorları da denemem için ısrarcı oldu motorum hazırlanırken, kahve ikram ettiler. Ben çok memnuniyetsiz kalmadım hizmetten ve davranışlarından.
Evet bir teknosa, mediamark, boyner vb gibi market anlayışı yok, ama kimbilir kaç kişi aynı şeyi günde kaç kez soruyor ? aynı şeyi kaç defa anlatıyor. Belki diyeceksiniz ki bu adamlar bunun için para alıyor. Bence hayır, bu adamlar katalogda yazanları size sözlü olarak söylemek için değil malı satın alırken muhattap bulmanız için oradalar ve bunun için para alıyorlar. Açın bakın arkadaşlar hangi markanın sitesinde hangi modelin teknik verisini bulamadınız da bayide ki elemana sormak gereği duydunuz ?
Ekipmanların pahalı olmasına gelince, bu ekipmanlar belli CE onay testlerinden geçiyorlar, sürtünme, koruma vb. Kasklar için dot,snell gibi farklı onay sertifikasyonları sharp gibi resmi olmayan ama kabul görmüş testleri var. Ve aldığınız ekipmanın içinden bu sertifikanın bir kopyası, ne olduğu gibi bilgiler çıkıyor. Sertifika numarası vs. Mont ise, dirsek ve omuzlarda ki korumaları için ayrıi kendisinin sürtünme ve yırtılması için ayrı... Hatta sınıfları var ve bu sınıfların hangi limitlerde ne kadar koruyup korumadığı bilgileri. Garanti süresi garanti kapsamı vs.
Ekipmanların üretildiği kumaşlar bildiğiz çukurova pamuğundan değil, cordura gibi yırtılmaya dayanaklı kevlar veya sentetik ipliklerden üretiliyor ve bu kumaşlar pahalı, ayrıca gore-tex, wind-stoper gibi su ve rüzgar geçirmezlik, outlast gibi vücut ısısını stabil tutma gibi teknolojiler var ki bunları kullanmak için ciddi patent anlaşmaları yapılıyor veya bu teknolojiyi geliştiren firmalara isim ve kullanım hakkı ödeniyor, Zira korumalarda yeni yeni kullanılmaya başlanan DSO3 de böyle bir malzeme. Haliyle bir de arz talep oranı eklenince fiyatlar normal bir deri ceketden pahalı oluyor.
Örneğin forumda çok övülen YDS botlar yerli üretim ama fiyatları yüksek, Zira Gore-tex ve vibram a kullanım ve isim hakkı için ücret ödediler ve bu ürünün maliyetine yansıtıldı ki bu botlar normalde motorsiklet kullanımı için üretilmiş botlar değiller. Hiçbir sertifikasyon onayı yok. Onlarda olsa 470 lira olan fiyatları 650 - 700 lira olur. Çünkü sertifikayon almak maliyeti arttıracaktır.
Uzun bir yazı oldu sanırım sabredip okuyan herkese şimdiden teşekkür ederim.