Söylenecek hemen herşey söylenmiş fakat birkaç şey de ben eklemek isterim. Söylendiği gibi, trafik deneyimi, özel eğitim ve koruyucu kıyafet çok önemli. Yaşınız nedeniyle uzun süre otomobil kullanmadığınızı ve bu nedenle trafik deneyiminizin, varsa bile, fazla olmadığını varsayıyorum. Eğer trafik deneyiminiz olsaydı, eğitim almak koşuluyla 500 cc-50 bg sınırında bir motor alabilirsiniz derdim. Bu durumda karar sizin ama çok dikkat edin.
Motorsiklet kazaları konusunda yapılmış en kapsamlı çalışma olan Hurt raporuna göre, deneyim konusunda kazaya en açık olanlar 0-6 ay deneyimi olanlar. Daha sonra deneyim arttıkça bu oran düşüyor. Buraya dikkat, kaza oranı birkaç dilim sonra hemen tekrar artıyor ve neredeyse acemiler seviyesine çıkıyor (daha sonra deneyimle birlikte yine düşüyür tabi). Alınacak ders: hiçbir zaman ben oldum dememeli. Öğrendim diyerek fazla kendine güven gelenler daha fazla risk altında. Unutmayın, yurtdışında sürekli motorsiklete binen motorsikletli polisleri bile altı ayda bir sürüş testi ve derse tabi tutuyorlar.
Bir diğer bulguda küçük hacimli motorlar ile ilgili. Küçük hacimli motorlar daha fazla kazaya karışıyor. Bunlar sayıca fazla diye düşünmeyin, istatistikler sayısal oranına kıyasla hazırlanmış. Mesela toplam motorların yüzde 20'si 125 cc ise, kazaların yüzde 25'inde bunlar var (tam rakamlar ezberimde değil, uydurdum ama resim böyle). 250 cc'lik bir motor bile gazı açarsanız, deneyimi az olan biri için çok tehlikeli hızlara çıkabilir. Motor hacmine çok takmayın ama bu dikkate almayın da demek değil. Tam tersine çok dikkate alın. Allah korusun bisikletten bile düşünce neler olabileceğini unutmayın ki, bisiklette hızınız ortalam 15 km.
Hepinize kazasız günler dilerim.