Motora el fatiha

Motosikleti
RKS TNT 202
Dün bakıma gittim. Kendim yapacaktım ama malzemeleri ararken yolum birkaç gün önce aradığım servise tevafuken düşmüş. E hadi geldik o kadar adam yapsın dedim bari.

Hava filtresi buji ve yağ değişti. Bir önceki yağı kendim koymuştum. Motul 7100. Abiler motordan kapkara ve sadece 200 ml falan yağ çıktı. Adam diyoki önceki bakımı yapan adamın kafasına yazık gibi şeyler. Dedim "abi yağını kendim değiştirdim 7100 koydum" Mümkün değil diyo 7100ün bu hale gelmesi. Şanzıman yağı kokusu geliyor yağdan dedi. Bu motor gitmiş dedi. Zaten buna 7100 koyulmaz 5100 koyacaksın en fazla biz 7100ü atvlere koyuyoruz senin motor ne ki 7100 koymuşsun dedi. Üst conta falan bi şeyler değiştir dedi kısa zamanda. 20k ya yakın tutar dedi.

Bakımdan sonra motorun sesi çok değişti. Daha gürültülü ve boğuk geliyor şu an ses.

Anlattıklarım için yorumlarınızı bekliyorum canımı sıktı tamirci arkadaş. Söylediklerine katılıyor musunuz. Motorun ederi ne ki 20k masraf edeyim eğer doğru söylüyorsa da..

Motosikleti
D400
7100 koymak ile 5100 koymak arasında bu denli bir fark olacağını zannetmiyorum birisi yarı birisi full sentetik.
hatta daha uzun ömürlü ve daha kaliteli yağ koymuşsun bence, açıkçası anlayamadım bende merak ettim belki bilen birisi cıkar.

Motosikleti
RKS TNT 202
7100 koymak ile 5100 koymak arasında bu denli bir fark olacağını zannetmiyorum birisi yarı birisi full sentetik.
hatta daha uzun ömürlü ve daha kaliteli yağ koymuşsun bence, açıkçası anlayamadım bende merak ettim belki bilen birisi cıkar.
kaç devir çeviriyo bu motor 22k mı dedi. Atvler kaç devir çeviriyo dedim. 6000 dedi ama atvler çok yüksek ısıya ulaşıyo, 400den sonrasına koyulur 7100, motora iyilik yapıyorum sanıp kötülük yapıyosunuz dedi. Gereken ısıya ulaşıp yumuşamıyo ki yağ işini yapsın dedi
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıyeten fren yağını değiştirelim dedim. Absli mi dedi evet dedim. Ona cihaz lazım yoksa hava yaptırırız bende de yok dedi. O riske girmem dedi. Kendim yaparım dedim bence yapma hava yaparsa fren bi daha tutmaz dedi. Bu konuda ne dersiniz, sonuçta pomplıycam, yağı ekliycem vidayı sıkıcam. Bunu temiz yağ çıkana kadar yapıcam akla kara değil sonuçta. Riske girmeye değer mi

Motosikleti
D400
kaç devir çeviriyo bu motor 22k mı dedi. Atvler kaç devir çeviriyo dedim. 6000 dedi ama atvler çok yüksek ısıya ulaşıyo, 400den sonrasına koyulur 7100, motora iyilik yapıyorum sanıp kötülük yapıyosunuz dedi. Gereken ısıya ulaşıp yumuşamıyo ki yağ işini yapsın dedi

Ayrıyeten fren yağını değiştirelim dedim. Absli mi dedi evet dedim. Ona cihaz lazım yoksa hava yaptırırız bende de yok dedi. O riske girmem dedi. Kendim yaparım dedim bence yapma hava yaparsa fren bi daha tutmaz dedi. Bu konuda ne dersiniz, sonuçta pomplıycam, yağı ekliycem vidayı sıkıcam. Bunu temiz yağ çıkana kadar yapıcam akla kara değil sonuçta. Riske girmeye değer mi

Alakası yok işte. 7100 sıcak performansı ve ömrü olarak daha uzun bir yağ. Kaliteli. Düşük sıcaklıklarda devirlerde de görevini 5100 den cok daha iyi yapıyor.

Fakat sogukta 5100 kadar kalınlasmadıgı için motorda kaçak yapma ihtimali oluyor o da zaten motorun problemi.

bildiğim başka bir fark yok belki başka bilen olur ancak 7100 uygun değildir demek ya da motora zarar verir demek hatalı.

Sadece içinden 200ml cıktıysa motorun çin oldugundan dolayı ısı yükselmediğinden yogunlaşması az olduğundan yağ kaçağı yapmıştır bu da motorda yağ azaldıgı için motora zarar vermiştir. O da yağın değil motorun suçu :D (birazda senin)

Ama genel olarak konulamaz diyemeyiz.

Fren hidrolik değişimi cihaz olmadan da sizin anlattığınız gibi yapılabilir. Zaten hava yapmasının ABS ile alakası yok, ABS li yada ABS siz hidrolik değişimi aynıdır.

Motosikleti
Ns200 15"
7100 kötü yağ değildir, şuan sınıfındaki en iyi korumaya sahip olan yağdır.

Yağı kaç kmde değiştiniz?

Hava soğutmalı bloklarda 5.000 civarı değiştiğinde eksiltme yapıyor.

Motosikleti
RKS TNT 202
Alakası yok işte. 7100 sıcak performansı ve ömrü olarak daha uzun bir yağ. Kaliteli. Düşük sıcaklıklarda devirlerde de görevini 5100 den cok daha iyi yapıyor.

Fakat sogukta 5100 kadar kalınlasmadıgı için motorda kaçak yapma ihtimali oluyor o da zaten motorun problemi.

bildiğim başka bir fark yok belki başka bilen olur ancak 7100 uygun değildir demek ya da motora zarar verir demek hatalı.

Sadece içinden 200ml cıktıysa motorun çin oldugundan dolayı ısı yükselmediğinden yogunlaşması az olduğundan yağ kaçağı yapmıştır bu da motorda yağ azaldıgı için motora zarar vermiştir. O da yağın değil motorun suçu :D (birazda senin)

Ama genel olarak konulamaz diyemeyiz.
abi incelmeyen yağ nasıl kaçak verebiliyo anlamadım. Motorda kaçak yok. Yağ yakma mı yapıyor acaba anlamadım gitti

Motosikleti
RKS TNT 202
7100 kötü yağ değildir, şuan sınıfındaki en iyi korumaya sahip olan yağdır.

Yağı kaç kmde değiştiniz?

Hava soğutmalı bloklarda 5.000 civarı değiştiğinde eksiltme yapıyor.
4000 kmde değiştim yağı kapkara olması normal mi acaba

Motosikleti
D400
abi incelmeyen yağ nasıl kaçak verebiliyo anlamadım. Motorda kaçak yok. Yağ yakma mı yapıyor acaba anlamadım gitti

hayır durum şu;

Yağ kaliteli her yola gelir. Çok sıcağa dayanımı 5100'e göre çok daha iyidir.

Soğukta / düşük devirde vs. çalışması çok iyidir (koruyuculuk) fakat soğuk durumlarında 5100 kadar yoğunlaşmaz, yani çin malı gibi ya da blokta problemli motorlarda yağ eksiltme yapar. (yağ ince yağ kendinden)

Motosikleti
RKS TNT 202
Fren hidrolik değişimi cihaz olmadan da sizin anlattığınız gibi yapılabilir. Zaten hava yapmasının ABS ile alakası yok, ABS li yada ABS siz hidrolik değişimi aynıdır.
adam ben riske girmem diyo sen de girme diyo. Millet de uğraşmazmış E napıcaz durmak için çomak mı sokucaz janta.

Bu ustalar hep birbirinin işine pok atar ama kendileri de kötü, yağ muhabbetinden belli saçmaladığı. O tarz uyduruk bir yere güvenip motor açtırmayıp adam gibi bir servis bulun. Bu aralar ne için gitsen motor indirme derdinde hepsi.

4000 kmde değiştim yağı kapkara olması normal mi acaba
4000km o motor için çok değilmi çinliler genelde 1000 2000km arasında değişir.

Motosikleti
XV250 - FZ6
1992 model Yamaha XV 250 motorumda yıllardır Motul 7100 10W/40 tam sentetik yağ kullanıyorum. 4-5 bin km'de bir ya da senede bir de değiştiriyorum. Yağ eksiltme hiç yok diyebilirim. Motorun kitapçığında mineral yağ kullanılması gerektiği yazıyor ama o zamanlar sentetik yağ yokmuş zaten.

Bu arada yağın viskozitesine de dikkat etmek lazım. Motorun kitapçığında yazandan daha ince ya da kalın yağ konursa işler değişebilir.

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
Drift'im varken 3k kmde bir yağ değiştirirdim(kitapçık 2kda bir değiştir diyordu). O zaman 1 litre koyduğum yağ 800-850 ml arasında çıkıyordu. Benim bildiğim hava soğutmalı motorlarda 1k'da 100ml yağ eksiltme normal gibi. Motorun ne kadar yağ alıyor bilmiyorum ama 4kdan sonra 200ml çıkıyorsa orada bi sıkıntı olabilir.

Onun haricinde ustan hava sıkmış. Hiç takma söylediklerini. 7100 gayet iyi bir yağdır. Benim tavsiyem 15-50 yağ koymak iyi olabilir hava soğutmalı motor için.

Fren kısmı için de bir sürü video var internette kendin çok rahat değiştirebilirsin.

Son olarak, bir daha o ustaya gitme, kapısından geçme :)

Motosikleti
Hero X Pulse 200
tamirciyi çok dikkate almaya gerek yok, ama dikkat etmeniz gereken şey koyduğunuz yağ nereye gitti? şanslısınız ki motor yağsızlıktan yatak sarmamış, kullanmaya devam edin yakın zamanda problem çıkmazsa bir daha çıkmaz. Yağın nereye kaybolduğu araştırılmalı, keçeden mi? Contadan mı? Yağ mı yaktı? Motor kaç binde?

Fren hidroliğini 2 senede bir değiştirmelisiniz ama sokak kullanımında değişmese de olur, yani çoğu kişi yıllarca değiştirmez, pek bir şeyde olmaz, ben değiştiririm ama, fren hidroliğinin abs ile alakasını anlamadım bence değiştir gitsin, hava yaparsa en kötü servisine götürürsün. Tecrube etmiş olursun

park ettiğin yerlerde yağ lekesi/döküntüsü yoksa motor deli gibi yağ yakıyor demektir. bi kısmını yakıp egzozdan atmıştır bi kısmını da silindirin içinde yakıp yakıp kartere geri basmıştır, kararması da o yüzdendedir.

sekmanlar kırılmış olabilir, gömlek aşınmış olabilir, subap ayarı kaymış olabilir, egzantrik dişlisi/kayışı gevşemiş olabilir...

Motosikleti
Ns200 15"
Spontini'de 3.000-4.000 civarında değiştirmiştim ve yağ gerçekten az çıkmış. Eğer yüksek devirli kullanım varsa ve çok sıcaklarda kullanılmışsa yağ dayanımı gitmiş olabilir ama 7100 bu konuda çok başarılı bir yağ.

Motosikleti
RKS TNT 202
Bu ustalar hep birbirinin işine pok atar ama kendileri de kötü, yağ muhabbetinden belli saçmaladığı. O tarz uyduruk bir yere güvenip motor açtırmayıp adam gibi bir servis bulun. Bu aralar ne için gitsen motor indirme derdinde hepsi.

4000km o motor için çok değilmi çinliler genelde 1000 2000km arasında değişir.
abi hem cok yogundum hem de cok yol yapmam icap etti 2k da bir degisiyodum yagi ta 4kya dayaninca anca halledebildim

Yazan herkese çok teşekkür ederim. Fren hidroliğini değiştirdim. Adam bildiğin uğraşmak istememiş, ona kalsa sen de yapma diyodu. Sanki çomak sokucaz tekere dursun diye. Neyse.. Motor sogukken ilk çalıştırdığımda sıyırma gibi bi ses geliyodu. Ben yağdandır diye düşünüyodum ama bugün yeniden ilk kontakta aynı sesi yaptı. (iki demir birbirine sürtüyo gibi. Biraz çalışınca gidiyodu ben de yağlanıp düzeliyo sanmıştım) şu an böyle bir ses sorunum kaldı sadece. Alet edevat olsa hemen açıcam bloğu da hem yer hem alet hem de zaman yok şu an. Aktif kullanıyorum bi de mereti yolda kalmasak bari.. Bu sesi niçin yapar peki. Gömlek conta bi şeyler anlattı tamirci de anlamadım. Ne dersiniz.

Motoru 10k devirde kullanıyorum. Kesin yağ yaktı bu arada o yüzden 200 ml çıktı diyorum ben

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar