motor yağı sıcaklığı

arkadaşlar hava soğutmalı motorlarda malum motor sıcaklığı hep bir muamma olarak kalmıştır, neden bir yağ sıcaklık göstergesi koymazlar anlamadım bende şimdi kendi motoruma böyle bir düzenek hazırlayacağım fakat motor sıcaklığı farklı yağ sıcaklığı farklı şimdi merak ettiğim konu ise motor çalışırken yağın sıcaklığının hangi dercelerde olması lazım maksimum ve minumum değerler nedir tabiki her markada farklı olabilir belki ama genelde bir ortak kanı vardır mesele kaç derceden sonra motora zararı olur

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
arkadaşlar hava soğutmalı motorlarda malum motor sıcaklığı hep bir muamma olarak kalmıştır, neden bir yağ sıcaklık göstergesi koymazlar anlamadım bende şimdi kendi motoruma böyle bir düzenek hazırlayacağım fakat motor sıcaklığı farklı yağ sıcaklığı farklı şimdi merak ettiğim konu ise motor çalışırken yağın sıcaklığının hangi dercelerde olması lazım maksimum ve minumum değerler nedir tabiki her markada farklı olabilir belki ama genelde bir ortak kanı vardır mesele kaç derceden sonra motora zararı olur

bunun için hazır göstergeler var "oil temp" hatta forumda uygulamalı yapılmış bir konu da var! ama motor bloğunda boş yada hazırda tapa olması lazım (termostart çubuğu, müşür gibi şeyler için) yani ısıyı ölçecek olan çubuğun karterden içeri girip yağ ile temas etmesi lazım

aksi taktirde sadece motor bloğunun ısısını ölçersin. ha! olmaz mı? olur! ama bloğa çok prof diş açılması lazım oda zahmetli iş.

honda innovalar için yağ tapası yerini takılan hazır göstergeler vardı fakat pek de kullanışlı değilller.

ben 40 derece sıcakta tek molayla dipgaz 400 km kusur yol gittim.ne şişti nede bi zaraını gördüm.üstünede yıllarca bindim. Gerek görmedim hararet derecesine. Honda da gerek görmemişki koymamış. Size kalmış bişey.

150 cc nin sıcaklıgından nolur hem sıcaklık yükselince napcan kenara cekip bekliycenmi :) adamlar 600lüge koymamış göstergeyi.sen yüksek sıcaklıklarda motora zarar vermek istemiyosan kaliteli yag kullan.

benim asıl merak ettiğim yağın sıcaklığı mesela su soğutmalı motorda 110 dercenin üstü sakıncalı olur 130-140 dercelerde conta yakarsınız hava soğutmalı motorların yapısı tabiki su soğutmalı motorlara göre daha tölaranslı yapılıyor ama kimsede demiyor yağın sıcaklığı şu derceye gelince sakıncalı diye bence bilmemiz gereken bir bilgi mesela yaz sıcağında uzun yol yapıyoruz motor şişincemi anlayacağız o zamana kadar zaten motora verdiğimiz zararı veriyoruz bence

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
ben 40 derece sıcakta tek molayla dipgaz 400 km kusur yol gittim.ne şişti nede bi zaraını gördüm.üstünede yıllarca bindim. Gerek görmedim hararet derecesine. Honda da gerek görmemişki koymamış. Size kalmış bişey.

adam ondan emin! ama yağın ısısını merak ediyor işte :mrgreen:

zaten bu tarz motorlarda basit bir yağlama sistemi var, motor yağı pompa ile değil krank basıncı ile cam miline çıkıyor, onun için filtre sistemide yok.

ayrıca kullanılan yağların kaç derce sıcaklıktan sonra yapısının bozulduğunu ve sağlıklı bir yağlama yapamadığını bilen arkadaşlarımızda varsa lütfen cevaplasınlar mesala hangi yağ kaç derce sıcaklığa kadar yağlama özelliğini yitirmiyor

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:03 ----------

130 dereceden yukarısı tehlikeli demişti mondialden sorduğum adam. hakkatende motorun sınırlarını zorlamaya başlayınca 130 dereceyi geçiyordu.

ben netten bu ürünü aldım, halen kullanıyorum, gayette memnunum (ancak motora takılacak yeri bir şekilde uydurmak lazım)

http://www.mekaniksepeti.com/urunler/detay.php?id=MTAxNg==&kat=Mzg=&kat1=MTgw
benimde yaptığım küçük çaplı bir araştırma sonucunda sizinde dediğiniz gibi 130 derece üst limit olarak veriliyor

benim yöntemim yolda giderken ısındığını anladığımda bloğa dokunurum elimi çok yakarsa az mola verip dewam ederim
yok öyle çok yakmazsa yola dewam :)

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
elimde 1970 lerden kalma bir benzinli motor ders kitabı var. onda 250 derecede yanmaya başlıyor yazıyor fakat normal yağ çalışma sıcaklığını bulamadım. bu değer şimdiki yüksek teknolojili yağlarda daha yüksektir.

madeni yağlar hakkında bilgi almak için yağ markalarının sitelerine göz atabilirsin. mesala petrol ofisinde bunu buldum. şimdi çok fazla bakamadım ama sende bir bak istersen. belki aradığın değerleri bulabilirsin.

http://www.poas.com.tr/madeni_yaglar.aspx?madeniyagsozlugu

10/40 yağlarda,10 derece ile 40 derece arasındaki sıcaklıklarda
20/50 yağlarda 20 ile 50 dereceler arasında yağ özelliğini korur ile biliyorum.Ben de motoruma yağ soğutma yapmaya niyetliyim.Ancak ne tür radyatör kullanmak lazım bilemedim.Orijinal yağ sogutma kiti var ancak çok pahalı.Daha önce yapan deneyen varmıdır acep?

Amsoil ve Motul bu konuda iyiler. Yüksek derecelerde hiçbir yağ tam performanslı kalamıyor zaten. "Isısı kaç derecedeyken, yağlamanın kaç mm2/s" olduğuna bakarak değerlendirebilirsin durumu.

Amsoilde tutunma katkılarına dair bi özellik göremedim, gördüğüm modellerde genellikle yüksek performans Racing sınıflarına hitap ediyordu. Bulmakta çok kolay değil gibi.

Birde şöyle bişey var. Kullanım kılavuzunda belli standartlar verilmiş, bu özelliklerin altına inmeyin ve asla daha yüksek standartlarda bir yağda kullanmayınız denmiş.

Şimdi sırf daha yüksek ısıda özelliğini kaybetmiyor diye üst standarlarda bir yağı kullanmakta doğru değil.

Hem tam standartlarında olmalı hemde yüksek sıcaklıklarda performansını askari düzeyde kaybetmeli gibi araştırarak,

ben Motul un Honda için 2007 den beri ürettiği 5100 10W30 modelini kullanıyorum. Kullanım kılavuzumda önerilen tüm standartlar birebir.

100 derecede bile işini yapmaya devam ediyor. En sıcak yaz günlerindede uzun yollar yaptım, çok memnun kaldım.

Zaten öncesinde botumdan geçip ayağıma gelen motor ısısı çok ciddiyken, Motuldan sonra durduğumda elimle dokunabilir oldum, demekki çok yüksek ısılara da ulaştırmıyor motoru.

He 4000 km sonra elimi tutamıyorum blokta tabi ama hala ayağımda hiç ısı hissetmiyorum.

Bencede göstergenin, yağın değişim süresince maksimum verimle kullanılmasına bi faydası olabilir :cat: Dolayısıyla motorda maksimum verimle çalışmış olur :)

arkadaşlar en iyi yağ dediğimiz motul bile 100 dereceyi üst limit olarak belirlemiş yani 100 derece sıcaklıta bile işini yapıyor burası güzelde sıcak havalarda motor sıcaklığı 130 dereceyi bile geçiyor şimdi düşünün yağ sıcaklık müşürünüz var ve hararet 140 derece kullandığınız yağda x marka orta kalite bir yağ sizce motorunuz sağlıklı bir yağlama yapıyor ve aşınıyormu acaba? bence konu dönüp dolaşıp motorunuzun çalışma sıcaklığına dayanıyor öncelikle uygun bir yağ ve motorunuzun hararetini gösteren bir gösterge dikkat ederseniz hava soğutmalı motorların ömrü su soğutmalı motorlara göre kısa bunun nedenlerinden bir tanesi kontrol edilen bir sıcaklık

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:28 ----------

10/40 yağlarda,10 derece ile 40 derece arasındaki sıcaklıklarda
20/50 yağlarda 20 ile 50 dereceler arasında yağ özelliğini korur ile biliyorum.Ben de motoruma yağ soğutma yapmaya niyetliyim.Ancak ne tür radyatör kullanmak lazım bilemedim.Orijinal yağ sogutma kiti var ancak çok pahalı.Daha önce yapan deneyen varmıdır acep?
motorunuzun teknik olarak özelliklerini bilmiyorum ama benimkinde yağ radyatörü taktırsam yağı devir daim yapacak bir pompa sistemi yok o yüzden böyle bir şansım yok ama elektrikle çalışan bir devir yapabilen şey varsa yağ soğutma radyatörü düşünürüm

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
http://www.motorcycleanchor.com/motorcycle/how_to/mc_oil.html

Şurada motosiklet yağları ilgili herşey açıklanmış, tek kötü yanı ingilizce. Yağın yüksek ısıdaki kalitesini HTHS değeri ve Flash point sıcaklığı belirler. İkisinin de olabildiğince yüksek olması gerekir. HTHS değerini hiçbir yağ firması kutu üzerinde yazmaz, firmaya sorup veya internette araştırıp bulabilirsiniz. Onun harici öncesinde de yazılmış, sonuç olarak teknik verilerine bakılırsa Motul en iyi yağ olarak ortaya çıkıyor.

Bir de motosikletinizin kullanım kılavuzunda yazan 10W-40 vs. gibi değerleri aynen kullanmanız gerekir, 20W-50 vs. gibi farklı viskosite yağ kullanmak en yanlış uygulamadır.

seigen arkadaşın vediği siteyi inceledim ve şöyle bir bilgiye ulaştım yağların parlama derceleri yazıyor yani alev alama dercesi 190 dereceden başlayıp kalitesine göre 250 derceye kadar çıkyor
buradan çıkan sonuç motor içindeki yağınız 100-130 dereceyi geçtikten sonra sıkıntılar başlar gibi görünüyor sizce 190 dercede alev alan bir yağın iş görür çalışma sıcaklığı nedir acaba

Şu linkte önceden denenmiş bu tür bi uygulama, bi göz at istersen :cat:

http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/93175-yag-sicaklik-gostergesi.html

RunemagicK arkadaşımızında açtığı başlıkta, soru cevaplar işine yarayabilir.

http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/75843-ideal-motor-sicakligi.html

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:13 ----------

Civalı saat yorumu:
6-7 aydır kullanıyorum yeni motorumda,daha önceki motorumda'da vardı. Şöyle ki normal seyirde motoru fazla zorlamadan sürüşlerde hararet 70-90 derece arasında seyrediyor.

Motoru fazla sıkıştırınca bir bakıyorsun hararet saati 100 -110 arası, tabi o esnada sibop sesleri kulağına gelmeye başlıyor, zaten doğal olan şey.

Haliyle hava sogutmalı motor fazla ısındımmı ilk etki siboplar sonra vites geçişleri degişmeye başlıyor, sonuçta hava soğutmalı motor fazla ısındımı şişiyor, fazla yürümüyor mecbur dinlendir beni diyor.

Ama uyarı amaçlı güzel bir işlevi var. Yani benim motorda 110 derecede hala bir problem çıkartmadı, ama devamlı o derecede kaldıgı olmadı hiç.

Yağ ısısı 120-130 derece arası değişir ve normaldir.

gibi birçok farklı yorum var :/

arkadaşlar görüyoruzki kesin değer verebilen yok buda demek oluyorki biz motorumuzu gittiği sürece kullanıyoruz, ama motorumuz neler çekiyor dili olsada, konuşsa bu konuyu açmamdaki amaç yağ sıcaklığının maksimum seviyesini öğrenebilseydik biz kullanıcılarda ona göre tedbir alsaydı yani bilinçli bir şekilde kullansaydık motor ömrü bence kesinlikle %25 daha uzun olurdu, şu ana kadar alınan verilere göre yağ sıcaklığı maksimum 120 dereceden sonra sıkıntılı, olması gereken aralık 100-120 derce gibi motorunda yağ hararet göstergesi olup seyir halindeki değişken ısıları bizimle paylaşacak arkadaşlarımız varmı acaba

arkadaşlar görüyoruzki kesin değer verebilen yok buda demek oluyorki biz motorumuzu gittiği sürece kullanıyoruz, ama motorumuz neler çekiyor dili olsada, konuşsa bu konuyu açmamdaki amaç yağ sıcaklığının maksimum seviyesini öğrenebilseydik biz kullanıcılarda ona göre tedbir alsaydı yani bilinçli bir şekilde kullansaydık motor ömrü bence kesinlikle %25 daha uzun olurdu, şu ana kadar alınan verilere göre yağ sıcaklığı maksimum 120 dereceden sonra sıkıntılı, olması gereken aralık 100-120 derce gibi motorunda yağ hararet göstergesi olup seyir halindeki değişken ısıları bizimle paylaşacak arkadaşlarımız varmı acaba

bu değer scooter ve vitesli motorlar arasında farkeder. scooter sürekli yüksek devirde gittiğinden daha fazla ısınacaktır. ayrıca yağın numarasıda farkettiriyor.
benim scooterdan anlatayım. şu an 20-50 ipone yağ var, ayrıca motor daha iyi hava alsın diye alttaki plastik kapağı çıkardım. şu durumda iken şehir içi yollarda 0-60 km arasında sürerken 100 dereceyi biraz geçiyor. otoyolda 80-90km hızda ise 120ye yaklaşıyor ama geçmiyor.
önceden ise 10-40 castrol yağla ve alttaki plastik var iken şehir içi değerleri yaklaşık yine aynı ancak otoyolda 80kmyi geçmeye başladınmı 130 dereceyi zorluyor hatta 90dan sonra geçiyordu.
vitesli motorlarda ise, özellikle motorunun önü açık olan cbf150 cb125 gibi motorlarda, anca uzun süre düşük hız, yüksek devir gidildiğinde yağ sıcaklığı 130u geçer diye düşünüyorum. hatta 90-100 km hızlarda rüzgarın etkisiyle geçmez bile. ha bunu 20-50 yağ içi söylüyorum, 10-40da sıcaklık biraz daha yüksek olabilir. takıp denemek lazım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar