- Konu Yazar
150 zat motoruma uzun uğraşlar sonucu hararet göstergesi taktım ama şimdi birşeyi merak ediyorum. Bu tarz 150 cc motorların ideal çalışma sıcaklığı kaç derecedir? Kaç dereceden üstü tehlikelidir?
Yağ hararet göstergesi aldığından emin misin hocam, o kadar aradım taradım net de yoktu öyle bişey.
Su hararet olmasın o.
ha su ha yağ ne farkedersonuçta müşürün bulunduğu ortamdaki sıcaklığını gösteriyor.
Ayrı olur biliyorum.Civalı olması gerekiyor.:bounce:
hararet düzeyi her motorda değişir kimi motor 90 derecede fan açarken dimisi 100 küsürlerde açar mesela
göreceli bir kavramdır

Vosvoslar üzerine yağ harareti göstergesi takmak yaygındır.
Yağ çubuğu şeklinde hararet gösterge mürşiri
http://www.vosvosturk.com/forum/ya-cubuu-seklinde-hararet-gosterge-mursiri-vt7335.html
Yağ harareti ile ilgili birçok konu açılmış.
http://www.vosvosturk.com/forum/gostergeler-vf53.html
Yağ hararet göstergesi bu.
![]()
şimdi benim kullandıgım saat piyasada 100 tl idi. ama daha ucuzlarınıda bulmak mümkün ben fazla araştırmadım.oto aksesuarcılarda bulabilirsin.ister müşirli olandan al motor yağ sıcaklığından harareti öğren,istersen benimki gibi civalı al motor blogundan sıcaklığı ögren.civalı bişürü takmak için motor gömleğinde arka tarafta kanal mevcut.civalı tip te sadece gösterge aydınlatması için elektrik baglıyorsun.ama bişürlü olan elektrikle çalışıyor kimisi + uç kimisi - uç onu alırken belirtiyorsun.
civalı da vardır doğrudur ama ikiside sıcaklığı ölçüyo sorun yok
ama birde şöyle birşey var, benim gösterge civalı olabilirbaşka bir başlıkta şöyle bir mesaj buldum
benimkisi civalı olarak tarif ettiği tip, sadece aydınlatma için elektrik çektim, elektriksizde çalışıyor yani.
Hava soğutmalı motorda hararet ölçmek pek anlamlı değildir arkadaşlar. Ölçülen değerden birşeylerin iyi veya kötü gittiği sonucunu çıkaramazsınız. Ayrıca harareti motorun neresinden ölçüyorsunuz ? Bu göstergeler suyun hararetini ölçmek için tasarlanmıştır ve o yüzden de 120'ye kadar gösterirler. Oysa ki siz motorun üzerindeki metal kısımları ölçüyorsanız oraların sıcaklığı çok daha yüksek olabilir.
aydınlatıcı bilgi için teşekkürler.ama mesaj yazarken birde üsteki yazılan mesajları okuma alışkanlıgımız olsa direk bildiğimizi yazmasak,yazılanlarda eksik bir yer varsa onları yazsak daha iyi olur bence hem mesaj kirliliğinide önlemiş oluruz.zaten modlar ıvır zıvır laf olsun diye yazılan yazılardan açılan topiclerden şikayetçi......biz zaten belirtmişiz olsa'da olur olmasada iyibir motorcu anlar diye.ama yeni motorcuysan sana biraz bilgi verir demişiz.sibop sesinden anlarsın zaten olayı.ama belki vatandaşın kulakları az duyuyor ve ya duymuyorsa O zaman faydalı bir alet.
Motorda fabrikasyon yağ ısısını ölçen bir prob yok ise,yağ dolum tapası yerine son derece hassa olan aşağıda link'ini verdiğim ürün ve türevleri takılır hatta orijinal ısı göstergesine rağmen bir çok profesyonel bu tip hararet göstergesini ilaveten kullanır.
http://picture.yatego.com/images/46d2c47c4dc9b3.4/oiltemperaturestick.jpg
hava soğutmalı bir motorun 150-170 santi gred derecenin üzerine çıkmaz sanırım ama bir dizel motorun çok daha sıcak olduğunu biliyorum.
Isının ölçüldüğü yer de çok önemli...egzoz manifoldu 800 derece kadar oluyor egzoz sonuna doğru düşerek.., silindir - manifold arası 250 -260 derece derece gibi, silindirin arka kısmı daha düşük, öenm verdiğimiz su ve yağ ısı değerleri olduğuna göre..yağ ısısı 120-130 derece arası değişir ve normaldir. ...kabaca genellersek motor ısısı 250 dereceyi geçmez her halde...
hocam otomobil tamircisiyim müşirler su ve yağ diye ikiye ayrılır senin almış olduğun müşir su hararet müşiri belli dereceden sonra sapma yapar içinde çok küçük diyot vardır belli sıcaklığa gelince açar fanı belli sıcaklığa düşünce fanı kapatır devreyi bu şekilde tamamlar fazla sıcaklık ısısında ise sapma yapar göstergede farklılık abartı dereceler gösterir.almış olduğun müşir kaç derecelik olduğu önemli bi konu ,öyle tahmin ediyorumki almış olduğun müşir su hararet müşiri(fan) çok yüksek sicaklıklara maruz kalınca içindeki diyotları yakma ve eritme sözkonusudur bilgilerinize .
hoca 150 zat zaten hava soğutmalı.uğraşıpta yaptıysan helal olsun diyorum.zannedersem yağ tıpasına taktın müşürü buda yağ sıcaklığını gösterdiğine göre göstergede 120lıkse 75 le 90 derece ıdealdir.90 dan sonra kırmızı bölgede gezdirmemeye çalış.bu kadar yuksek sıcaklıklarada cıkacagını zannetmem.ayrıca cok saglıklı bı ölçum yapacagınıda düşünmüyorum,olsa idi fabrikası öyle çıkartırdı:rendeer: