Motor Yağı Hakkında! (Dikkat, mühim bilgi içerir)

Bu gün tamirci arkadaşa çay içmeye gittim. Yalnızmış, az da ellerimi kirleteyim istedim, yardım etmeye başladım. 125 cc cg tip itecekli hava soğutmalı motor söküyoruz, krank dönmüyor, sorun o. Eleman eline almış ağır dizel motor yağını, bundan koyduydum en son diye kutuyu da getirmiş. Neyse, biraz uğraştırdı meret ama söküldü. Çok işin detayını bilmiyorum, arkadaş tut diyor, tutuyorum falan. Krankı yağlamaya yaradığını söylediği bir parçayı açtık, içinden kalıp halinde kauçuk/silikon tarzı bir şey çıktı. Hani sıcak metale kauçuk kalıplarsınız ya, aynen öyle, çıkarttık onu, incelemek üzere tezgaha koyduk, söktük motoru. O çıkan silikonumsu şey motor yağıymış arkadaşlar, artık yağ katkısı olarak ve yağ olarak nasıl bir şey kullanıldıysa, motorun bütün yağlama kanalları bu malzeme ile dolmuş. Malzeme elastikleşmiş, yani yağ tapasını açmakla falan çıkacak gibi değil. Yapışmış. Neyse çıkarttığımız parçayı benzinle denedik, benzin çözüyor, tekrar akışkanlaşıyor, bloğun her tarafını benzinle temizledik. Krank, krank kolu, piston, yağ pompası değişecek.
Motorun sahibi benzinlikte sormuş 4t motosiklet yağı, biz hep bundan veriyoruz deyip bu yağı vermişler. Kaynağı o mu muamma.

Demek ki bilindik yağlardan şaşmamak ve abuk subuk katkıları kullanmamak gerekiyormuş.

Not: 1 haftadır izinliyim, subap ayarı yapmayı, baskı balata değiştirmeyi, karbüratörü söküp toplamayı falan öğrendim :cherry:

Aynen katılıyorum bende gecende benzinlikten yağ alayım dedim kimsenin hangi yağ ne ise yarar hangisi konulur haberi yok pompaci 2t yağı kakalamaya uğraşıyor anlamasak kaktircak bizede ondan sonra al motoru eline
Aman diyim arkadaşlar dikkat..

Arkadaşlar hiç benzincileri suçlamayın o adamların işi benzin satmak siz dizel arabanıza illa 95 oktan kurşunsuz koydurmak isterseniz o adamlar size hayır koymam diyemez onların olayı sizin istediğinizi vermek. Sizin işiniz motosikletin kullanma kılavuzunu okuyup motosikletinize hangi yağın uyduğunu öğrenip gidip bana şu yağı ver demek.

Yada gidersiniz feyizoğlu gibi bi motosiklet mağazasına benim motorum şu bana hangi yağı önerirsiniz dersiniz onlarda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışırlar ki onun bile garantisi yok önce kendi motorunuzu kendiniz tanıyacaksınız.

4t Motor yağından başka yağ kullanmayın ve benzinlik markalı yağları da almayın bence derim. Kendini motosiklette kanıtlamış yağların dışına çıkmayın.

Bu gün tamirci arkadaşa çay içmeye gittim. Yalnızmış, az da ellerimi kirleteyim istedim, yardım etmeye başladım. 125 cc cg tip itecekli hava soğutmalı motor söküyoruz, krank dönmüyor, sorun o. Eleman eline almış ağır dizel motor yağını, bundan koyduydum en son diye kutuyu da getirmiş. Neyse, biraz uğraştırdı meret ama söküldü. Çok işin detayını bilmiyorum, arkadaş tut diyor, tutuyorum falan. Krankı yağlamaya yaradığını söylediği bir parçayı açtık, içinden kalıp halinde kauçuk/silikon tarzı bir şey çıktı. Hani sıcak metale kauçuk kalıplarsınız ya, aynen öyle, çıkarttık onu, incelemek üzere tezgaha koyduk, söktük motoru. O çıkan silikonumsu şey motor yağıymış arkadaşlar, artık yağ katkısı olarak ve yağ olarak nasıl bir şey kullanıldıysa, motorun bütün yağlama kanalları bu malzeme ile dolmuş. Malzeme elastikleşmiş, yani yağ tapasını açmakla falan çıkacak gibi değil. Yapışmış. Neyse çıkarttığımız parçayı benzinle denedik, benzin çözüyor, tekrar akışkanlaşıyor, bloğun her tarafını benzinle temizledik. Krank, krank kolu, piston, yağ pompası değişecek.
Motorun sahibi benzinlikte sormuş 4t motosiklet yağı, biz hep bundan veriyoruz deyip bu yağı vermişler. Kaynağı o mu muamma.

Demek ki bilindik yağlardan şaşmamak ve abuk subuk katkıları kullanmamak gerekiyormuş.

Not: 1 haftadır izinliyim, subap ayarı yapmayı, baskı balata değiştirmeyi, karbüratörü söküp toplamayı falan öğrendim :cherry:

Arkadaşına bi ara sor. Bedava işçi lazımsa bende gelirim.. :) En azından birşeyler öğrenmiş olurum..

Ağır dizel yağı motorlarda kullanılabilir (içinde kaydırıcı bulunmuyorsa). Sebebi başka bir şeydir.

Motosikleti
Pancar Motoru
Dizel araç yağlarının molekül yapısı daha fazladır. Bu yüzden motoru daha iyi koruyacağı sanılarak benzinli otomobillerde de dizel araç yağı kullananlar var.

Bu çok yanlış. Zira aynı hacimdeki benzinli bir motorun devir sayısı ile dizel motorun devirleri bir değil, çalışma sıcaklıkları aynı değil, uğradıkları basınç aynı değil, torkları aynı değil...

Hele hele örnekteki gibi dizel araç yağını motosiklete koyarsanız, motoru hurdaya çıkarırsınız. Şaşıracak bir durum yok yani.

Yav Dizel C ile Benzin S ile tarif edilir, Özellikle Shellin ve bir çok markanın ağır iş makinaları yağları hem C hem de S özelliklidir. Bu sebeple Dizel yağı konulmaz demeyin, ABD dekiler geri zekalı mı ki yılalrdır motorlarına Shell Rotella koyuyorlar? Yav biraz araştırın, kulaktan doğma yazmayın..

Yav Dizel C ile Benzin S ile tarif edilir, Özellikle Shellin ve bir çok markanın ağır iş makinaları yağları hem C hem de S özelliklidir. Bu sebeple Dizel yağı konulmaz demeyin, ABD dekiler geri zekalı mı ki yılalrdır motorlarına Shell Rotella koyuyorlar? Yav biraz araştırın, kulaktan doğma yazmayın..

Yahu bu firmaların mühendisleri, arge ekipleri geri zekalımı ki 4t motosiklet yağı üretiyorlar? Satarlar dizel yağını geçerler.

Yukarda bahsettiğim kalıplaşmış oluşumun yağ kaynaklı olması ihtimali yok bence. Ayçiçek yağı bile kullanılsa öyle bir oluşum ortaya çıkmazdı. Düşünsenize, içine dolabildiği her şeyin içini tamamen doldurarak katılaşmış, bloğu sökünce bütün vaziyette çıkıyor. Kauççuk conta gibi bir şey oluşmuş motorun her yerinde.

Arkadaşına bi ara sor. Bedava işçi lazımsa bende gelirim.. :) En azından birşeyler öğrenmiş olurum..

Yer Çubuk'ta, arkadaş işi tamirhanede değil arkadaşları ile kiraladığı müstakil evde yapıyor. Sadece tanıdığa yapıyor. Mesela bu gün sadece çay demledik bütün gün. Bir de psikopat bir köpeği var. Dövüş köğekliğinden emekli pitbull. Yaralı vaziyette bulup evine aldı, iyileşiyor hayvan yavaş yavaş ama ben gitmeden arıyorum, köpeğini benden uzak bir yere bağlıyor falan öyle gidebiliyorum :cherry:

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar