- Konu Yazar
Bu gün tamirci arkadaşa çay içmeye gittim. Yalnızmış, az da ellerimi kirleteyim istedim, yardım etmeye başladım. 125 cc cg tip itecekli hava soğutmalı motor söküyoruz, krank dönmüyor, sorun o. Eleman eline almış ağır dizel motor yağını, bundan koyduydum en son diye kutuyu da getirmiş. Neyse, biraz uğraştırdı meret ama söküldü. Çok işin detayını bilmiyorum, arkadaş tut diyor, tutuyorum falan. Krankı yağlamaya yaradığını söylediği bir parçayı açtık, içinden kalıp halinde kauçuk/silikon tarzı bir şey çıktı. Hani sıcak metale kauçuk kalıplarsınız ya, aynen öyle, çıkarttık onu, incelemek üzere tezgaha koyduk, söktük motoru. O çıkan silikonumsu şey motor yağıymış arkadaşlar, artık yağ katkısı olarak ve yağ olarak nasıl bir şey kullanıldıysa, motorun bütün yağlama kanalları bu malzeme ile dolmuş. Malzeme elastikleşmiş, yani yağ tapasını açmakla falan çıkacak gibi değil. Yapışmış. Neyse çıkarttığımız parçayı benzinle denedik, benzin çözüyor, tekrar akışkanlaşıyor, bloğun her tarafını benzinle temizledik. Krank, krank kolu, piston, yağ pompası değişecek.
Motorun sahibi benzinlikte sormuş 4t motosiklet yağı, biz hep bundan veriyoruz deyip bu yağı vermişler. Kaynağı o mu muamma.
Demek ki bilindik yağlardan şaşmamak ve abuk subuk katkıları kullanmamak gerekiyormuş.
Not: 1 haftadır izinliyim, subap ayarı yapmayı, baskı balata değiştirmeyi, karbüratörü söküp toplamayı falan öğrendim :cherry:
Motorun sahibi benzinlikte sormuş 4t motosiklet yağı, biz hep bundan veriyoruz deyip bu yağı vermişler. Kaynağı o mu muamma.
Demek ki bilindik yağlardan şaşmamak ve abuk subuk katkıları kullanmamak gerekiyormuş.
Not: 1 haftadır izinliyim, subap ayarı yapmayı, baskı balata değiştirmeyi, karbüratörü söküp toplamayı falan öğrendim :cherry: