yasalarda der ki;
1. geçiş üstünlüğü ambulanslarda ve itfaiyelerdedir.
2. geçiş üstünlüğü sirenleri ve ışıları açık olan polis araçlarındadır.
vs...
bu kuralların çok ciddi bir şekilde uygulandığı ülkeler vardır. Amerika'da, eğer arkanızdan bir ışıkları yanan polis arabası geldiğini görürseniz, önünüz sağınız solunuz heryeriniz boş olsa dahi sağa çekip araç geçene kadar durmak ya da oldukça yavaşlamak durumundasınızdır. Hatta yolun sağında çimler olsa dahi.
Başıma geldi; iki şerit yolda, gidiş geliş, arkadan gelen polisi gördüm ancak karşı taraf boş diye çekilmedim, o da hızlı geliodu zira. Ancak önümdeki araç, frene basıp hemen sağa çekti, yolun dışına doğru çıkarak. Ben de aynısını yaptım haliyle.
Bu durumda, hele gece vakti oldukça görünür olan bu polis ışıklarını uzaktan gördüğünüz anda hızınızı azaltıp yolun sağına çekilmek zorundasınızdır.
Bu videoda, motosikletli arkadaşın polis aracını görmüş olması gerekiyordu. Zira trafik ışıklarına gelirken hız azaltmak da diğer bir kuraldır.
Polis ışıkları yanık ve sirenleri çalışır durumda, istediği yola girme, istediği yönden gitme hakkına sahiptir. Onu görmesi gereken diğer araçlardır.
Kusura bakmayın ama, dikkatsiz olan bariz motosikleti arkadaş. Yurt dışında oturanlar bilirler bu tür durumlarda kimin hatalı olup olmadığını.
Dipnot: Şu an çıkmam lazım ama biraz arasanız geçenlerde bir arkadaş, amblansa-polise nasıl yol vermemiz gerektiği ile ilgili bir yazı yazmıştı. Bİzim yaptığımız saçmalıklar ve asıl olması gereken şekliyle iligi. Bu da ona bir örnektir. Bırakın polise ceza vermeyi, motosikletli arkadaşın ceza almış olması bile bir ihtimal
vs..